Betegnelsen kommune brukes i de nordiske land, men er internasjonalt bare en av mange betegnelser på lokale, politiske enheter som har fått ansvar for lokal forvaltning og tjenesteyting, noe varierende i omfang i de ulike landene.
Ordet ble antakelig først brukt i tidlig fransk middelalder om byer som tiltvang seg privilegier og fribrev fra overordnede organer, i dette tilfelle føydalherrer.
I løpet av middelalderen klarte mange byer i Italia, Frankrike, Tyskland og de nederlandske områder å utvide sin frihet så mye at de kunne se bort fra øvrige myndigheter. Det dannet seg også løse bysammenslutninger, som Hansaforbundet, for å trygge friheten.
Disse sterke og selvstendige byene som vokste frem fra Nord-Italia og nordover til Østersjøen og Nordsjøen, særlig langs elvene, ble en viktig hindring for kongemakten som forsøkte å bygge opp de nye nasjonalstatene etter renessansen.
Blant andre den norske statsviteren Stein Rokkan har påpekt hvordan det sterke bybeltet fra sør til nord i Sentral-Europa forsinket fremveksten av nasjonalstater betydelig, for eksempel i Italia og Tyskland.
I Norge hadde fra gammelt av tinglagene og byene betydelig selvstendighet. Ettersom statsbyggingen lyktes i de nordlige og vestlige områder av Europa, ble den lokale selvstendigheten etter hvert borte under det stadig sterkere danske kongevelde.
Ved Christian 5s Norske Lov av 1687 forsvant den siste rest av lokalt selvstyre. På landet ble lokalstyret lagt under amtmannen og fogden, i byene under magistraten.
Stats- og nasjonsbyggingen i de nye nasjonalstatene førte etter hvert til en økende mobilisering av bredere lag av befolkningen, og det kom krav om demokratisering av statene. Disse kravene gav seg utslag i krav om et videre lokalt selvstyre.
Det begrensede nasjonale folkestyret Norge fikk i 1814, ble i 1837 fulgt av et lokalt selvstyre basert på formannskapslovene som ble vedtatt dette året. Det var egentlig to lover, en for byene og en for landdistriktene.
Det lokale selvstyret ble basert på kommunene (formannskapsdistriktene) som geografiske enheter, og de ble i all hovedsak etablert på grunnlag av den kirkelige inndelingen i prestegjeld. Det foregår en nærmest kontinuerlig debatt om kommunestrukturen her i landet. For mer, les om kommuneinndelingen i Norge.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.