Nord-Fron

Faktaboks

Landareal
1 092 km²
Innbyggertall
5 742
Administrasjonssenter
Vinstra
Fylke
Innlandet (fra 01.01.2020, tidligere Oppland)
Målform
nynorsk
Kommunenummer
3436 (fra 01.01.2020, tidligere 0516)
Høyeste fjell
Heimdalshøe (1843 moh.)

Kommunevåpen

Nord-Fron. Tettstedet Kvam og Gudbrandsdalslågen, sett fra en høytliggende gård i Leinebakken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nord-Fron er en kommune i Innlandet fylke, midt i Gudbrandsdalen. Nord-Fron ligger på begge sider av Lågen mellom Sel og Sør-Fron kommuner. Mot vest går grensen mot Vågå og Øystre Slidre, og mot øst strekker Nord-Fron seg inn i den sørlige del av Rondane nasjonalpark. Den vestlige delen omfatter mye av Vinstras dalføre med blant annet sidedalen Sikkilsdalen.

Nord- og Sør-Fron var opprinnelig én kommune (Fron) som i 1851 ble delt, i 1966 slått sammen igjen og i 1977 delt for andre gang.

Natur

Omkring Sikkilsdalen og Heimdalen sønnafor danner Jotunheimens harde dypbergarter høye fjell som Sikkilsdalshø (1778 meter over havet), og Heimdalshø (1843 meter over havet) på grensen mot Vågå. Det meste av grunnen ellers består av sedimentære og metamorfe bergarter, sparagmitt i Rondane og fyllitt som gir fruktbart jordsmonn i seterfjellet på begge sider av hoveddalføret.

Befolkning og bosetning

Nordgard Hågå, Sødorp.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Bosetningen er tett i hoveddalføret, med administrasjonssenteret Vinstra og det mindre tettstedet Kvam. For øvrig bor mange på nordsiden av Vinstradalen, hvor Skåbu har fast bosetning opp til 850 meter over havet. Dette er en gammel jord- og skogbruksbygd, som har allmenningens sag og høvleri og møbelfabrikk. Nord-Fron har hatt en svak nedgang i folketallet siden 1980-årene. I tiårsperioden 2009 til 2019 gikk folketallet tilbake med 1,0 prosent.

Næringsliv

Nord-Fron er Innlandets største kraftkommune. Vatnet Olstappen (668-655 moh.) er inntaksmagasin for Nedre Vinstra kraftverk. På flata over dalen ligg fjellbygda Skåbu. I bakgrunnen til venstre ser ein Heidalsmuen på grensa mot Sel kommune.
Lisens: CC BY 2.0

Det produseres en del korn langs Lågen, men jordbruket satser både her og i høyereliggende strøk særlig på husdyrhold og utnytting av gode fjellbeiter. Det er en del industri i de to tettstedene, særlig med tilknytning til lokale tradisjoner og naturgrunnlag, for eksempel trevare- og møbelindustri og kunsthåndverk. Skogavvirkningen var i 2016 på 20 000 kubikkmeter, det meste furu.

Nord-Fron er den største kraftkommunen i Innlandet, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 1901 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er fire kraftverk i kommunen, største fallhøyde er 443 meter. Kraftverkene med høyest snittproduksjon er Nedre Vinstra kraftverk (i drift fra 1953) og Øvre Vinstra kraftverk (1959).

Handelsnæringen er godt utbygd, særlig på Vinstra, og har noe av sitt kundegrunnlag i en stor turisttrafikk. Reiselivsbransjen er sterkt utviklet siden 1990-årene og utgjør en viktig del av næringslivet i kommunen.

Samferdsel

Frå Fefor.

Gjennomgangstrafikken går langs Lågen, med E6 og Dovrebanen. På sør-/vestsiden går fylkesveg 256 mellom Hundorp og Vinstra, videre fylkesveg nord for Vinstra. Fylkesveg 255 går opp Vinstras dalføre og langs Espedalsvatnet til Gausdal. Fra Skåbu går Jotunheimvegen langs Vinstri (Vinstervatnet) til Bygdin.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Vinstra vidaregåande skule har blant annet landslinje for folkemusikk.

Nord-Fron hører til Innlandet politidistrikt, Vestre Innlandet tingrett og Eidsivating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Midt-Gudbrandsdal regionråd sammen med Ringebu og Sør-Fron.

Nord-Fron kommune tilsvarer de fire sokna Kvam, Kvikne, Skåbu og Sødorp i Nord-Gudbrandsdal prosti (Hamar bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Nord-Fron til Nordre Gudbrandsdalen fogderi i Kristians amt.

Delområder og grunnkretser i Nord-Fron

Anne Haav fra Nord-Fron tilskrives æren for den norske brunosten slik vi kjenner den i dag.
Brunost
Av .

For statistiske formål er Nord-Fron kommune (per 2016) inndelt i fire delområder med til sammen 29 grunnkretser:

  • Kvikne: Skåbu sentrum, Skåbu øvre, Skåbu nedre, Graupe, Kvikne, Vinstrafjellet
  • Ruste: Tårud, Lo, Sorperoa 1, Sorperoa 2, Ruste øvre, Ruste nedre, Rudland
  • Sødorp: Sødorp øvre, Sødorp nedre, Vinstra 1, Vinstra 2, Vinstra 3, Toksefeltet, Vika, Tokse, Vulufjell
  • Kvam: Brekka, Vik, Kvam 1, Kvam 2, Leine, Kjørum, Feten

Historikk og kultur

Ved Vinstra ligger Peer Gynt-gården, Hågå, med 15 gamle hus. Det er mange kjente hoteller og andre turistbedrifter, både ved Furusjøen i Rondanes utkant og i Vinstras dalføre. På Vinstra arrangeres årlig Peer Gynt-stemnet og Country Music Festival. Ved Jotunheimvegen ligger et restaurert falkefangeranlegg, trolig fra 1600-tallet. I slutten av april 1940 var det harde kamper mellom tyske og britiske tropper på Kvam. Kampene i Gudbrandsdalen er tema for Gudbrandsdalen krigsminnesamling på Kvam. Sødorp og Kvikne har bygdetun. Sødorp kirke på Vinstra er en korskirke i tømmer, bygd i 1752.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1980) har en oppreist gullfarget hest mot en rød bakgrunn, den symboliserer hesteavl og hestetradisjoner.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hovdhaugen, Einar: Gardar og slekter i Fron, 1974, Les boka
  • Kleiven, Ivar: Fronsbygdin : gamal bondekultur i Gudbrandsdalen, 1930, Les boka
  • Sveipe, Even: Fron-slekter, 1949, Les boka
  • Øvrelid, Ragnar: Historia om Fron, 1987–91, 2 b. Les bøkene

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg