Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa. Norsk Faglitterær Forfatterforening ble stiftet i 1978 og ble i 1990 slått sammen med Norsk faglitterær oversetterforening, som til sammen utgjør dagens NFF. Du finner en oversikt over alle norske forfatterforeninger her.

NFF ledes av et styre valgt av årsmøtet, som er foreningens øverste organ. Martha Breen ble valgt til styreleder i 2013. Generalsekretær er Tore Slaatta. 

NFF har 5.500 medlemmer pr. 2015. Medlemskap i NFF gis til forfattere og oversettere som har publisert minst ett sakprosaverk på 200.000 tegn (med mellomrom), eller 100 trykte sider eget bidrag i et annet verk. Medlemmene er forfattere eller oversettere av fagbøker, generell sakprosa, lærebøker, biografier, reiseskildringer, debattbøker, kokebøker, essayistikk, ordbøker og lignende.

Foreningen jobber for å sikre medlemmenes faglige og økonomiske interesser gjennom forhandlinger av avtaler og kontrakter med forlag og andre institusjoner. Blant de viktigste avtalene er normalavtalene for forfattere og oversettere om utgivelse og bruk av faglitteratur, samt avtalene om kopi- og bibliotekvederlag.

NFF arbeider for å fremme god faglitteratur og å styrke norsk skriftspråk. Foreningen yter veiledning og rådgivning til medlemmene når det gjelder juridiske og avtalemessige spørsmål. NFF arrangerer en rekke kurs og seminarer.

NFF administrerer Det litterære fond som hvert år deler ut stipender til sakprosaforfattere og -oversettere. Midlene kommer fra kopi- og bibliotekvederlagene. Stipendpotten var i 2011 på cirka 60 millioner kroner.

NFF gir ut medlemsbladet NFF-Bulletin og Norges største litterære tidsskrift, Prosa, som kommer ut i 5.700 eksemplarer. NFF sitter også i styret til Store norske leksikon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.