Kommunevåpenet til Namsskogan har et gull elggevir mot en svart bakgrunn.

. Begrenset gjenbruk

Namsskogan er en kommune i Trøndelag fylke som ligger i indre Namdalen og grenser mot Nordland i nord. I øst, sør og vest grenser Namsskogan til henholdsvis Røyrvik, Grong og Høylandet. Kommunen har hatt uendrede grenser siden den ble opprettet ved utskilling fra Grong i 1923.

Dalen til Namsen er slak med myr og sandmoer. På begge sider er det skog- og fjellstrekninger med topper opp til 700–1100 moh. Høyest når Steinfjellet (Gisen) med 1167 moh. En tredjedel av arealet ligger mer enn 600 moh. og dermed over skoggrensen.

Berggrunnen hører til den kaledonske foldesonen, med granitt i vest og mest glimmerskifer og grønnstein med granitt innimellom i øst. I sørøst ligger Skorovas Gruber, hvor det ble utvunnet kobber- og sinkmalm frem til 1984.

Namsskogan hadde vekst i folketallet frem til omkring 1970, da det var på sitt høyeste. Siden har det gått ned, vesentlig som en følge av nedgangen i gruvedriften. Nedgangen var 12,4 prosent i tiårsperioden 1995–2005 og 6,6 prosent i tiårsperioden 2003–2013.

I hoveddalen er bosetningen spredt, med små konsentrasjoner rundt stasjonene på Nordlandsbanen, blant annet administrasjonssenteret; Namsskogan Sentrum. 15 km lenger sør ligger tettbebyggelsen Brekkvasselv, og ytterligere 15 km lenger sør Trones, med Trones kirke. Ved Skorovas Gruber ligger tettbebyggelsen Skorovatn.

Jordbruket er beskjedent, med hovedvekt på storfe- og sauehold. Det meste av skogen er bedrifts- og statsskoger. Gran er viktigste treslag, og 2003 ble det avvirket 9500 m³.

Namsskogan er den største kraftkommunen i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 818 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er tre kraftverk i kommunen, høyeste fallhøyde er 238 meter. Kraftverket med høyest snittproduksjon er Tunnsjødal kraftverk (i drift fra 1963).

Den populære Namsskogan familie- og aktivitetspark befinner seg i Trones, som ligger ca. 30 km sør for kommunesenteret.

Nordlandsbanen og E 6 følger Namsen gjennom kommunen. Fra E 6 tar veier av til Skorovatn (Fylkesveg 764) og Røyrvik (Fylkesveg 773). Kisen fra Skorovas Gruber ble transportert til havn innerst i Innerfolda med en 44,5 km lang taubane, som nå er nedlagt.

Namsskogan skole er en kombinert barne- og ungdomsskole (1.-10. trinn).

Namsskogan hører til Trøndelag politidistrikt, Namdal tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Indre Namdal regionråd sammen med Grong, Høylandet, Lierne og Røyrvik.

Namsskogan kommune tilsvarer soknet Namsskogan i Namdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Namsskogan til Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

For statistiske formål er Namsskogan kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 6 grunnkretser: Skorovatn, Trones, Brekkvasselv, Finnvollan, Lonet og Furuly.

Kommunevåpenet (godkjent i 1984) har et gull elggevir mot en svart bakgrunn; motivet symboliserer jakt, vilt og friluftstradisjoner. Kommuneblomsten er skogstjerne. Kommunenummer: 1740.

Navnet kommer av elvenavnet Namsen og skog.

  • Bjerken, Martin: Grong bygdebok for Grong, Harran, Namsskogan og Røyrvik, [1950?]

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.