Faktaboks

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab

DKNVS

Offisielt navn
DET KONGELIGE NORSKE VIDENSKABERS SELSKABS STIFTELSE
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Trondheim
Stiftet
26.03.1926
Daglig leder
Ellen Janette Alm
Styreleder
May Britt Thorseth
Logo
Logo
Av .
Den tidligere fylkemannsboligen tjener i dag som administrasjons- og møtesenter for Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim er det eldste vitenskapelige selskap i Norge. Det ble stiftet i 1760 av biskop Johan Ernst Gunnerus, rektor Gerhard Schøning og etatsråd Peter Frederik Suhm som «Det Trondhjemske Selskab» og kongelig stadfestet 17. juli 1767. Kongen er selskapets høye beskytter.

Selskapet har kontorer i Fylkesmannsboligen i Trondheim.

Formål og virksomhet

Selskapets formål er «å fremme og formidle vitenskapen». Det driver egne forskningsprosjekter, forvalter og deler ut midler fra flere fond og legater, tildeler vitenskapelige priser og medaljer, og driver ulike aktiviteter innen kulturbevaring og -formidling.

Selskapet utgir Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Skrifter, som kom ut første gang i 1761 og dermed er Nordens eldste kontinuerlige vitenskapelige publikasjonsserie. Fra 1926 kom Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Forhandlinger ut, nå Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Årbok.

Selskapet deler ut Gunnerus-medaljen (innstiftet 1927).

Organisering

Selskapet ble omorganisert i 1926 og delt i to avdelinger, et vitenskapsselskap og et museum, Vitenskapsmuseet. Da Universitetet i Trondheim ble etablert i 1968, ble museet en del av universitetet. Vitenskapsmuseet er i dag en egen enhet ved NTNU, direkte underlagt universitetsstyret.

Fra 2002 består DKNVS av Det Kongelige Norske Selskabs Akademi med innvalgte medlemmer for møtevirksomhet og utadvendt aktivitet og Det Kongelige Norske Selskabs Stiftelse for forskning i egen regi og støtte til andres forskning. Avdelingene ar felles styre og administrasjon.

Medlemskap

Akademiet har inntil 435 medlemmer (fram til 2020), der medlemmer over 70 år ikke er tellende. Akademiet har videre inntil 30 assosierte medlemmer. Medlemmene fordeles i to klasser, Den humanistiske klasse og Den naturvitenskapelige klasse.

Høytidsdagen var tidligere lagt til 26. februar, Gunnerus' fødselsdag, men er nå lagt til første fredag i mars hvert år.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Midbøe, Hans: Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs historie 1760-1960, 1960, 2 b.
  • Stubhaug, Arild: Den lange linjen : historien om Videnskabsselskabet i Trondheim, Fagbokforlaget, 2010
  • Håkon With Andersen, Brita Brenna, Magne Njåstad, Astrid Wale: Æmula Lauri. The Royal Norwegian Society of Sciences and Letters, 1760–2010, Science History Publishing

Faktaboks

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.992 Fond/legater som støtter veldedige og allmennyttige formål

Kommentarer (4)

skrev Jon Ofstad Lamvik

Jeg ønsker å erstatte den nåværende tekst med en mer fullstendig beskrivelse av DKNVS med selskapets to avdelinger, nå benevnt Akademiet og Stiftelsen. Lar dette seg gjøre ? Hilsen Jon Lamvik

svarte Tor Ivar Hansen

Under "Foreslå endringer i tekst" kan du legge inn de endringsforslagene du ønsker. Forslagene vil bli behandlet så raskt som mulig.

skrev Jon Ofstad Lamvik

Tor Ivar Hansen, Jeg ønsker å komme med en noe forsinket tilbakemelding ang. beskrivelsen av DKNVS. Jeg må få sende det som et vedlegg til e-post. Kan dette gjøres ? Jeg må i så fall få e-postadressen til Snl. Håper at oppsettet egner seg for gjennomgang og anvendelse. Med hilsen fra Jon Ofstad Lamvik MedLEM AV DKNVS Akademi. Med hilsen fra Jon Ofstad Lamvik. Medlem av DKNVS Akademi.

skrev Tor Ivar Hansen

Takk for dette. Du kan sende forslaget til min e-postadresse: tor.ivar.hansen@ntnu.no Beste hilsen Tor Ivar Hansen fagansvarlig for universiteter, høyskoler m.m.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg