Kommunedirektøren er den øverste sjefen for administrasjonen i en kommune eller en fylkeskommune som er organisert etter formannskapsprinsippet. Vedkommende er ansatt som tjenesteperson, og er kommunens eller fylkeskommunens øverste administrative leder. Dette til forskjell fra ordføreren eller fylkesordføreren som er valgt blant og av kommunestyrets eller fylkestingets medlemmer, og som er den øverste folkevalgte tillitspersonen i norske kommuner. Ordføreren er med andre ord politiker, mens kommunedirektøren er byråkrat.

Faktaboks

Også kjent som

rådmann, administrasjonssjef

Stillingen har vært kalt rådmann eller fylkesrådmann, og i noen kommuner er denne betegnelsen fortsatt i bruk. Allerede i kommuneloven av 1992 fikk stillingen som kommunens øverste administrative leder den kjønnsnøytrale tittelen «administrasjonssjef». I den reviderte kommuneloven fra 2018 er «kommunedirektør» den formelle betegnelsen. I fylkeskommunene benyttes gjerne tittelen fylkeskommunedirektør eller fylkesdirektør.

I kommuner med en parlamentarisk styringsmodell leder et kommuneråd, byråd eller fylkesråd henholdsvis den kommunale eller fylkeskommunale administrasjonen. Her er det altså folkevalgte politikere som leder administrasjonen, og det er ikke ansatt noen kommunedirektør.

Oppgaver

Kommunedirektøren skal påse at de sakene som legges fram for folkevalgte organer i kommunen eller fylkeskommunen er forsvarlig utredet, og at vedtak blir iverksatt uten ugrunnet opphold. Kommunedirektøren plikter å gjøre politikerne oppmerksomme på alle kjente forhold som er viktige for iverksettingen av et vedtak.

Kommunedirektøren har det løpende personalansvaret for alle ansatte i kommunen eller fylkeskommunen, og skal sørge for at administrasjonen drives i samsvar med lover og forskrifter, og at den interne kontrollen er tilfredsstillende.

Normalt har kommunedirektøren fått delegert myndighet fra kommunestyret i saker som ikke er prinsipielt viktige (og når myndighet ikke er gitt til andre i lovgivingen). Delegert myndighet fra kommunestyret eller fylkestinget kan delegeres videre fra kommunedirektøren og nedover i den kommunale eller fylkeskommune administrasjonen til sektorledere som for eksempel teknisk sjef, undervisningssjef eller samferdselssjef, eller videre nedover til virksomhetsledere som byggesakssjef, rektorer, barnehagestyrere og andre.

Kommunedirektøren har møte- og talerett i alle kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte organer. Unntaket er kontrollutvalget, fordi dette fører tilsyn med kommunedirektøren og den kommunale forvaltningen på kommunestyrets eller fylkestingets vegne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg