Kommunevåpen

. begrenset

Plassering

KF-bok. begrenset

Vestnes, kommune i Møre og Romsdal fylke, ligger på sørsiden av Romsdalsfjorden omkring de to fjordarmene Tomrefjorden og Tresfjorden. Kommunen ble dannet 1964 da kommunene Vestnes og Tresfjord ble slått sammen.

Natur

Berggrunnen består av gneis. Fjordsidene er gjennomgående slake og skogkledde med dyrket mark langs fjordkanten. Ytterst i Tresfjorden fører et trangt innløp inn til Flatevågen, som går tre km rett vestover. Herfra fører et bredt og myrlendt eid med passhøyde ca. 50 moh. til Tomrefjorden. I de indre deler av kommunen er det høye fjell med topper på 700–1200 m, høyest er Lauparen (1434 moh.) på grensen til Ørskog i sør. Mellom fjellene går relativt dype daler.

Bosetning

Folketallet har siden 1950 vært jevnt økende. Ved innløpet til Flatevågen ligger tettstedet og administrasjonssenteret Vestnes (2156 innb. 2007). På sørsiden av Tomrefjorden ligger tettstedet Tomra (1152 innb.) og på vestsiden ligger tettstedet Fiksdal (213 innb.). Innerst i Tresfjorden ligger tettstedet Tresfjord (234 innb.). Ellers er det relativt tett bosetting langs fjordene og i eidet mellom fjordene.

Næringsliv

Vestnes er en relativt god jordbruksbygd med hovedvekt på husdyrhold og melkeproduksjon. Men Vestnes er i første rekke en industrikommune. Viktigste bransje er skips- og båtbygging med en rekke bedrifter med i alt 63 % av industriens sysselsatte 2004. Ellers flere bedrifter innen næringsmiddel-, tekstil- og beklednings-, trevare-, møbel- og metallvareindustri samt produksjon av mineralske produkter. Av de bosatte yrkestakere har 19 % arbeid utenfor kommunen, derav 5 % i Molde og 3 % i Ålesund.

Samferdsel

E 136 fra Ålesund via Sjøholt går langs Tresfjorden og videre til Åndalsnes og Dombås. Fra E 136 går E 39 (Kristiansand–Trondheim) til Vestnes og herfra går Rv. 661 til Tomra og videre langs vestsiden av Tomrefjorden til Vatne i Haram. Fergeforbindelse med Molde fra Furneset på E 39. Hurtigbåtforbindelse Molde–Vestnes–Vikebukt.

Offentlige institusjoner

På Gjermundnes ved Vikebukt ligger Gjermundnes vidaregåande skule, med blant annet linje for naturbruk.

Vestnes svarer til sognene Vestnes, Tresfjord, Fiksdal og Vike, Indre Romsdal prosti i Møre bispedømme, Vestnes lensmannsdistrikt i Nordmøre og Romsdal politidistrikt og hører under Romsdal tingrett.

I Tresfjord ligger bygdemuseum og båtbyggermuseum.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1980) har på rød bakgrunn to gull spisser mot venstre; gjengir et stilisert kart over kommunen.

Navnet er etter gården som ligger på neset vest for munningen av Tresfjorden, rett overfor Gjermundnes på østsiden av fjorden.

Anbefalt lenke

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 08.01.2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Vestnes

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.