Faktaboks

Samisk navn
Davvesiida
Administrasjonssenter
Kjøllefjord
Fylke
Finnmark
Innbyggertall
1 221 (2022)
Landareal
3 232 km²
Høyeste fjell
Rásttigáisá (1067 moh.) på grensa til Tana
Målform
bokmål
Kommunenummer
5624 (tidligere 5438 og 2022)
Kart: Lebesby kommune i Finnmark
Lebesby kommune i Finnmark fylke.
Kart: Lebesby kommune i Finnmark
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Lebesby er en kommune lengst nord i Finnmark fylke. Kinnarodden lengst nord på Nordkinnhalvøya, på grensen mot Gamvik kommune, er det nordligste punkt på det europeiske fastlandet (71° 8ʹ 2ʹʹ nordlig breddegrad).

Natur

Finnkjerka Kjøllefjord
Finnkjerka ved innseilingen til Kjøllefjord
Finnkjerka Kjøllefjord
Lisens: CC BY SA 3.0
Nordkinnhalvøya
Nordkinnhalvøya.
Kinnarodden

Kinnarodden på Nordkinnhalvøya er Norges og Europas nordligste punkt på fastlandet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lebesby ligger på begge sider av Laksefjorden, og omfatter i sør den nordlige del av Finnmarksvidda som kalles Laksefjordvidda. I overgangen mellom fjord og vidde går Gáisene. I Gáisene ligger kommunens høyeste punkt; Rásttigáisá på 1066 meter over havet. Nord for Gáisene preges landskapet av platåer med 400 meters høyde, som er innskåret av fjorder og daler, og har en helling mot nord.

Berggrunnen i Lebesby tilhører Gáisedekket med sandstein, skifer og dolomitt. Denne formasjonen strekker seg fra indre Porsangen mot øst, helt utover Varangerhalvøya. Det foregår drift på skifer i Laksefjordens sørøstlige del. Det er oppdaget forekomst av kobberkis i området, men denne er ikke i drift.

Ytterst på Sværholthalvøya, på grensen mot Nordkapp kommune, ligger fuglefjellet Sværholtklubben, et kjent landemerke. Oksvågskogen, sju kilometer øst for Kjøllefjord, er verdens nordligste bjørkeskog. Adamsfjord naturreservat er et fjære- og gruntvannsområde og et viktig rasteområde for våtmarksfugl.

Bosetning

Lebesby

Lebesby. Administrasjonssenteret Kjøllefjord. I bakgrunnen skimtes klippeformasjonen Finnkjerka. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kommunens eneste tettsted, administrasjonssenteret Kjøllefjord på vestsiden av Nordkinnhalvøya, har 70 prosent av bosetningen. Resten av befolkningen bor rundt Laksefjorden, hovedsakelig i den sørlige del i grendene Lebesby, Ifjord, Kunes og Veidnes på Sværholthalvøya. Vidda sør for Laksefjorden er ubebodd. Folketallet i Lebesby var i vekst frem til 1950-årene, men har senere gått betydelig tilbake. I tiårsperioden 2001 til 2011 gikk folketallet tilbake med tolv prosent, mot én prosent for fylket som helhet. Frem mot 2050 forventes noe økning i folketallet.

Kart over Lebesby kommune
Kart over Lebesby kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

Fiske og fiskeforedling i Kjøllefjord utgjør hovednæringen i Lebesby. Fiskeflåten består for det meste av mindre kystfartøyer. Viktigste fiskeslag som bringes til land er torsk, dernest hyse og sei. I kommunen er det også et par fiskeoppdrettsanlegg og noe jordbruk i bygdene ved Laksefjorden. Til botnen av Laksefjorden og halvøyene på begge sider av fjorden går viktige flytteleier for reindrift, der det er viktige beite- og kalvingsområder.

Lebesby er en relativt liten kraftkommune, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 233 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er fire kraftverk i kommunen, største fallhøyde er 225 meter. Kraftverket med høyest snittproduksjon er Adamselv kraftverk (i drift fra 1973). Veidneselva på Sværholthalvøya og Storelva med utløp innerst i Laksefjorden er begge varig vernet mot kraftutbygging. Kjøllefjord vindpark ligger på Gartefjellet sør for Kjøllefjord.

Samferdsel

Kjøllefjord har anløp av Hurtigruta. Gjennom kommunens sørlige del går riksvei 98 med veitrasé fra Storelva og østover til Veiskarvannet med bru over Storelva. Ved Ifjord går riksvei 888 nordover til Mehamn; fra denne tar riksvei 894 av til Kjøllefjord.

Det går ferge om vinteren mellom Kjøllefjord og Kalak dersom riksvei 888 stenges. To ganger årlig stenges riksvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet i forbindelse med reinflytting.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Kjøllefjord har videregående skole, helsesenter og svømmehall.

Lebesby hører til Finnmark politidistrikt, Indre og Østre Finnmark tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Øst-Finnmark regionråd sammen med Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Nesseby, Sør-Varanger, Tana, Vadsø og Vardø.

Lebesby er del av Midt-Finnmark næringsregion sammen med Karasjok, Kautokeino, Nordkapp og Porsanger.

Lebesby kommune tilsvarer soknet Lebesby i Hammerfest prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Lebesby til Tanen fogderi i Finmarkens amt.

Delområder og grunnkretser i Lebesby

For statistiske formål er Lebesby kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 14 grunnkretser: Kjøllefjord østre, Kjøllefjord vestre, Dyfjord, Kifjord/Normanset/Mårøyfjord, Torskefjord/Bekkarfjord, Lebesby, Ifjord, Friarfjord/Adamsfjord, Laksefjordbotn/Kunes, Veidnesklubben/Godviknes, Vadasbaksæibos, Gappatvarri, Eretoaivit og Vuonjalrassa.

Historikk og kultur

Lebesby kirke
Lebesby kirke.

Oksevåg Landstasjon lå frem til 1903 innerst i Oksfjorden nordvest på Nordkinnhalvøya med rester etter hvalfangststasjon. I Kjøllefjord ligger Foldal-bruket med tidligere trandamperi. Kjøllefjord kirke er en langkirke i stein, som er tegnet av arkitekt Finn Bryn med glassmalerier av Per Vigeland (1951). Lebesby kirke er en rektangulær trekirke fra 1962.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1988) har en deling av gull og svart ved tredobbelt tindesnitt med to tinder; illuderer fjellformasjonen Finnkirka lengst vest på Nordkinnhalvøya.

Navn

Navnet kommer muligens av norrønt Lidvardsbyr, gården til Lidvard, eller av samisk læibes, ‘or, older’.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fossen, Asbjørn: Nord-øst i Finnmark : liv eller død?, 2006.
  • Gulla Nyheim Gramstad: Med hjertet i Finnmark. 2015.

Kommentarer (2)

skrev Dag Anders Folkedal

Hei! I artikkelen om Lebesby kommune, under overskriften "Bosetning" og i setingen: "Resten av befolkningen bor rundt Laksefjorden, hovedsakelig i den sørlige del i grendene Lebesby, Ifjord, Kunes og Veidnes på Sværholthalvøya.", peker linken for Veidnes til Veidnes i Nordkapp kommune, og ikke til en egen artikkel om Veidnes på Sværholthalvøya i Lebesby kommune.(?)

svarte Svein Askheim

Takk for tipset, lenken er nå fjernet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg