Plassering i Akershus fylke.

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Asker. Minnestøtte over I. C. Vogelius. Prinsehaugen, Prestegården og Asker kirke i bakgrunnen.

KF-arkiv. fri

Asker er en kommune i Akershus fylke som grenser mot Buskerud i vest og sør. Kommunen ligger på vestsiden av Indre Oslofjord, som adskiller kommunen mot Nesodden.

Asker er Norges 11. største kommune etter folketall.

I forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform vedtok Stortinget 8. juni 2017 at Asker, Røyken og Hurum kommuner slås sammen fra 1. januar 2020.

Askerlandet hever seg fra Vestfjorden i Indre Oslofjord og opp til Vestmarka med Skaugumåsen, Vardåsen og Bergsåsen. Kommunens høyeste punkt er Hagahogget i nord på 458 meter over havet. I sør når Brennåsen opp i 360 meter over havet.

Bosetningen i Asker er konsentrert til de lavereliggende partier langs Drammenbanen og Drammensveien, samt kysten sørover til Slemmestad og strøkene langs jernbanen fra Asker stasjon til Heggedal. Kommunens administrasjon ligger i Asker sentrum, som sammen med den øvrige tettbebyggelsen i kommunen utgjør en sammenhengende tettbebyggelse vestover fra Oslo og hører til Oslo tettsted. Det har vært en betydelig utbygging av kommunen med en firedobling av folkemengden i 1954–2003.

Trass i sterk utbygging er Asker ennå en betydelig jordbrukskommune, der hagebruk er av særlig betydning. Asker har fylkets største areal til grønnsaker, bær og blomster, både på friland og under glass. Husdyrholdet betyr relativt lite.

Av kommunens arbeidsplasser er åtte prosent i industri (2016). Viktigste bransje er elektroteknisk industri med nesten halvparten av industriens sysselsatte. For øvrig har Asker en betydelig data- og petroleumsbasert høyteknologivirksomhet, og bygda er derfor kalt Engineering Valley. Blant de største bedriftene er TGS Nopec, Nycomed, Tomra Systems og Ericsson. Ellers finnes omfattende forretningsdrift og annen service. IKEA bygget et varehus på Nesbru i 1963 og i 1975 ble det flyttet til Slependen. Flere kjøpesentre; Trekanten, Liertoppen, Holmensenteret. I 2015 arbeidet 62 prosent av de yrkesaktive utenfor kommunen og av disse arbeidet 48 prosent i Oslo.

Gjennom Asker går E 18 Drammensveien. Riksveier tar av fra denne ved Nesbru sørover til Slemmestad på Rv. 165 Slemmestadveien og fra Asker sentrum sørover til Heggedal og Røyken på Rv. 167 Røykenveien.

Asker stasjon åpnet i 1872 og ble ombygget i 2003–2006, da stasjonen ble utvidet fra to til fire spor. Fra Oslo går Drammenbanen gjennom Asker stasjon i dobbeltsporet linje og videre gjennom jernbanetunnel på 10,7 kilometer til Lier og videre til Drammen. Spikkestadbanen går fra Asker stasjon til Spikkestad i Røyken. Gardermobanen Flytoget går Drammen-Asker–Oslo S–Gardermoen. Dobbeltspor mellom Asker og Skøyen på Askerbanen. Stasjonen betjente 2,3 millioner passasjerer i 2012.

Kommunens administrasjon ligger i Asker sentrum. Kommunen har tre videregående skoler. I kommunen er det ellers psykiatriske sykehus på Blakstad og Dikemark.

Asker hører til Oslo politidistrikt, Asker og Bærum tingrett og Borgarting lagsmannrett.

Asker er del av Akershus Vest næringsregion sammen med Bærum.

Asker kommune tilsvarer de fem soknene Asker, Heggedal, Holmen, Vardåsen og Østenstad i Asker prosti (Oslo bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Asker til Aker og Follo fogderi i Akershus amt.

For statistiske formål er Asker kommune (per 2016) inndelt i 16 delområder med til sammen 98 grunnkretser.

Ved Asker kirke, like nord for sentrum, ligger flere gravhauger fra eldre jernalder. Kirken er fra 1879, og har rikt inventar fra 1720-årene. Asker museum ligger like i nærheten sammen med Hulda og Arne Garborgs hjem, og Labråten, utgjør en del av museet. Under Skaugumåsen nord for Asker stasjon ligger Skaugum gård, som er kjent fra middelalderen og er i dag kronprinsparets bolig. Kystkultursenter ligger i Vollen; Oslofjordmuseet. Heggedal hovedgård fra 1830-årene ble fredet i 1975. Nytt kulturhus sto ferdig i Asker sentrum 2004.

Føyka i Asker sentrum har fotballbane og skøytebane. Risenga idrettspark omfatter Askerhallen, svømmehall, skøytebane og fotballbane. I 2017 var det målgang for første etappe i Tour of Norway ved Risenga da Edvald Boasson Hagen vant og målgang for 2. etappe i 2018. Alpinanlegget Vardåsen skisenter.

De første bosetningene oppsto i Asker etter siste istid og de første gårdene i jernalder. De neste tusen år ble det bygget 30–40 gårder, men de fleste av disse ble lagt øde under svartedauden. På 1600- og 1700-tallet var jernutvinning en viktig industri.

Heggedal fikk jernbane i 1872 og etter dette betydelig industri. Etterhvert ble isskjæring og frukt- og bærdyrking betydelige næringsgrener. På 1900-tallet vokste det frem et kunstnermiljø med blant andre Tilla og Otto Valstad. Bygda utviklet seg også fra et bondesamfunn til å bli en småby.

Kommunevåpenet ble vedtatt 1975 og har tre sølv «askekaller» mot grønn bakgrunn. Slike asketrær, skåret ned i omtrent mannshøyde, var i eldre tider et velkjent syn i kommunen.

Ved sammenslåing med Røyken og Hurum fra 2020 skiftes kommunevåpen til tre seil.

  • Bakken, Tor Chr., red.: Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon, 2008.
  • Borgen, Per Otto: Asker og Bærum leksikon, 2006.
  • Hanssen, Kåre V. & Ingerid Christensen: Lokalhistorisk bibliografi for Asker og Bærum, 1982 (Tillegg og register, 1984)
  • Mamen, Hans Christen: Askers historie, 1965
  • Mamen, Hans Christen: Det var en gang – på våre kanter, 1992-96, 5 bind.
  • Nilsen, Karl: Askermotiver, [1991?]-99, 3 bind.
  • Torgersen, Halvard: Asker: bidrag til bygdas gårdshistorie, 2. utg., 1941 (Tillegg: Sjømannsstanden i Asker 1814-1905 av Ola Holst, 2003)
  • Tønnesson, Kåre, red.: Askers og Bærums historie, 1982-84, 3 bind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.