Kommunevåpen

. Falt i det fri (Public domain)

Ibestad, kommune i Troms fylke, omfatter øyene Rolla (107 km2) og Andørja (135 km2) øst for Harstad. Fikk sine nåværende grenser 1964, da Andørja og Skånlands del av Rolla ble slått sammen med Ibestad til én kommune.

Øyene er kuperte, særlig Andørja, hvor Straumbotn skjærer seg 8 km inn i øya, omkranset av tinderekker på over 1000 moh. Høyest er Langlitind (1276 moh.). Mellom øyene fører sundet Bygden (Bygda) fra Vågsfjorden i nord til Astafjorden i sør. Øyene er bygd opp av glimmerskifer og krystallinsk kalkstein med kjente, men ikke drivverdige jernmalmforekomster. Lomtjønnmyran på Rolla er fredet som naturreservat.

Tettbygde grender ligger langs strendene hvor terrenget ikke er bratt, det vil hovedsakelig si på begge sider av Bygden, dessuten på den nordlige del av Andørja og på den sørlige del av Rolla. Her er et forholdsvis frodig bakket jordbruksland. Befolkningsutviklingen har i etterkrigstiden vært preget av tilbakegang. Samtidig har det foregått en konsentrasjon av bosetningen til tettstedet og administrasjonssenteret Hamnvik (Ibestad) sørøst på Rolla.

Fiske og jordbruk er de viktigste næringene utenom offentlig administrasjon og tjenesteyting. Jordbruk drives i dag i stor grad som binæring, basert særlig på sauehold samt storfehold. Fiskeflåten har flere store havgående båter. Fiske både i nære og fjerne farvann danner grunnlag for ulike tilvirkningsanlegg i kommunen, bl.a. en rekefabrikk. Kommunen har flere fiskeoppdrettsanlegg. I Hamnvik er det slipp og mekanisk verksted. På begge øyene finnes kraftstasjoner med i alt 2,2 MW i maskininstallasjon.

Det går ferge fra Harstad til Sørrollnes sørvest på Rolla. Herfra går Rv. 848 videre til Hamnvik, gjennom Ibestadtunnelen til Sørvik på Andørja, hvorfra Mjøsundbrua fører over til fastlandet og til Rv. 84 i Salangen. På begge øyene er bebyggelsen knyttet sammen med veier.

Ibestad hører til Troms politidistrikt, Trondenes tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Sør-Troms regionråd sammen med GratangenHarstadKvæfjordLavangenSalangen og Skånland.

Ibestad kommune tilsvarer de to sokneneAndørja og Ibestad i Trondenes prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Ibestad til Senjen og Tromsø fogderi i Tromsø amt.

Plassering

av KF-bok. Begrenset gjenbruk

For statistiske formål er Ibestad kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 13 grunnkretser:

  • Ibestad: Sørrollnes, Forså/Breivoll, Hamnvik, Ibestad, Vik/Selseth, Dyrstad-Bolla Indre/Ytre-Holtet, Rollnes/Fugleberg
  • Andørja: Furnes/Kråkerhamn, Igeland, Ånstad/Laupstad, Engenes/Åndervåg, Straumen, Klåpen/Årbostad

Flere bygninger i kommunen er fredet: det gamle Hamnvik handelssted samt sorenskrivergården, prestegården og skippergården på Ibestad. Ved Vik på Rolla finnes et helleristningsfelt. Ibestad kirke, langkirke i stein, bygd 1881.

Kommunevåpenet (godkjent 1986) har et sølv hjulkors med utskrådde armer mot en blå bakgrunn; gjenspeiler kirketradisjon og middelalderfunn.

Navnet er trolig opprinnelig et gårdsnavn, norrønt Ívarstaðir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mars 2009 skrev Aina Mathisen

Vi har offentlig tannhelsetjeneste, det er Nav-kontor og kommuneadministrasjon.Det ville kanskje være bra å nevne dette under Hamnvik?

25. september 2012 skrev Rune Hokland Madsen

Har et prosjekt på skolen som heter "Ditt valg"

God info om Ibestad

Jeg bor der;)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.