Faktaboks

Etymologi

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, norrønt Ívarstaðir. Førsteleddet er mannsnavnet Ivar.

Administrasjonssenter
Hamnvik
Fylke
Troms
Innbyggertall
1 289 (2022)
Landareal
234 km²
Høyeste fjell
Langlitinden (1276 moh.)
Innbyggernavn
ibestadværing
Målform
bokmål
Kommunenummer
5514 (fra 2024, tidl. 5413 og 1917)

Kommunevåpenet til Ibestad har et sølv hjulkors med utskrådde armer mot en blå bakgrunn.

Kart: Ibestad kommune i Troms
Ibestad kommune i Troms fylke.
Kart: Ibestad kommune i Troms
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Ibestad

Ibestad. Hamnvik på øya Rolla. Ibestad mekaniske verksted i midten, Ibestad kirke til høyre. I bakgrunnen Drangen med Sula til venstre og Stortind til høyre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Engenes
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ibestad er en kommune i Troms fylke. Kommunen omfatter øyene Rolla (106,4 km2) og Andørja (135,3 km2) på andre sida av Vågsfjorden for Harstad, samt noen ubebodde småøyer, holmer og skjær.

Ibestad fikk sine nåværende grenser i 1964, da Andørja og Skånlands del av Rolla ble slått sammen med Ibestad. Grensene for dagens kommune går etter dette i sin helhet i sjøen.

Hamnvik er administrasjonssenter i Ibestad kommune.

Natur og geologi

Øyene er til dels svært berglendte, særlig Andørja, hvor Straumbotn skjærer seg nesten ni km inn i øya, omkranset av tinderekker på over 1000 meters høyde på begge sider. Høyest er Langlitinden (1276 meter over havet) øst for Straumbotn og Snøtinden på vestsiden (1215 meter over havet), begge med en liten isbre på nord- og østsiden. Langlitinden er Norges (hovedlandets) høyeste fjell på en øy. Høyeste fjell på Rolla er Stortinden, sentralt på øya (1021 meter over havet). Mellom de to øyene fører sundet Bygda (nordsamisk Bikta) fra Vågsfjorden i nord til Astafjorden i sør.

Øyene i Ibestad tilhører Den kaledonske fjellkjeden. Berggrunnen består av glimmerskifer og glimmergneis, på Rolla også krystallinsk kalkstein med kjente, men ikke drivverdige jernmalmforekomster (apatitt).

Verneområder

I Ibestad kommune er det tre naturreservat; Dyngeneset, Lomtjønnmyran og Store Tømmervika.

Det er Dyngeneset som er størst av disse, med sine rundt 3200 dekar. Hovedmålet med opprettelsen av Dyngeneset naturreservat er å bevare et skogområde med alt naturlig plante- og dyreliv, og med alle de tilhørende økologiske prosesser. Fra fjell til sjø finner man her ulike skogtyper, rasmark og berg som sammen omfatter en av Nordens største sammenhengende forekomster av kalkbjørkeskog. I tillegg er dette en nordlig utpost av tindved.

Klima

Hamnvik
Fra Hamnvik.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ibestad er en øykommune, men ligger likevel delvis skjermet fra storhavet, og den har derfor en noe jevnere værtype enn de kommunene som ligger åpent mot vest. Det er ingen offisiell målestasjon for temperatur i kommunen, men nærmeste stasjon er ved Tennevoll i nabokommunen Lavangen.

I perioden fra 1965 og frem til i dag har det vært registrert temperatur ved Tennevoll. Høyeste registrerte temperatur i perioden, 31 °C, ble målt i 1972. Laveste registrerte temperatur i samme periode, –28,5 °C, ble registrert i 1966. Middeltemperaturen i kommunen ligger på 2,5 °C.

Årsnedbøren i nabokommunen Lavangen har et gjennomsnitt på 936 millimeter, målt i perioden etter 1965. På begynnelsen av 1900-tallet (1900–1933) var det målestasjon for nedbør også i Ibestad, og denne viste et snitt på 797 millimeter per år.

Bosetning

Folketallsutvikling - Ibestad

1990 2229
1995 2056
2000 1763
2005 1649
2010 1408
2015 1410
2020 1361
Kilde: SSB

Tettbygde grender ligger langs strendene hvor terrenget ikke er for bratt, det vil hovedsakelig si på begge sider av sundet Bygda, dessuten på den nordlige delen av Andørja og stedvis langs sørsiden av Rolla. Her er et forholdsvis frodig, bakket jordbruksland.

Befolkningsutviklingen har i etterkrigstiden vært preget av tilbakegang, og folkemengden i Ibestad i 2024 utgjør bare 39 prosent av folkemengden i 1946 (3341 innbyggere). I tiårsperioden 2015–2024 gikk folketallet i Ibestad tilbake med 7,0 prosent, mot en vekst på 3,0 prosent i fylket som helhet.

Ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon er det ett tettsted i Ibestad.

Tettsted Innbyggere Andel* Areal
Ibestad 446 35 % 0,7 km²

* Andelen av innbyggerne i Ibestad kommune som bor i tettstedet.

Parallelt med befolkningsnedgangen har det foregått en viss konsentrasjon av bosetningen innad i kommunen, i stor grad til administrasjonssenteret Ibestad (Hamnvik) sørøst på Rolla.

Næringsliv

Arbeidsplasser i Ibestad (2023)
Av /SSB.
Lisens: CC BY 2.0

Fiske og jordbruk er de viktigste næringene utenom offentlig administrasjon og tjenesteyting. I alt utgjør primærnæringene 25 prosent av arbeidsplassene i kommunen; dette gir Ibestad en av de høyeste andelene i primærnæringene blant kommunene i fylket.

Jordbruk drives i dag i stor grad som binæring, basert på husdyrhold, særlig sau, storfe og geit. Ibestad har ellers en betydelig hjemmehørende fiskeflåte med flere store havgående båter, og det fiskes både i nære og fjerne farvann, men det aller meste blir ilandført utenfor kommunen. Kommunen har dessuten flere fiskeoppdrettsanlegg.

Industrien i Ibestad er beskjeden og omfatter 7 prosent av kommunens arbeidsplasser. Inkluderer man også bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon, kommer andelen opp i 18 prosent (2021). Den helt dominerende industribransjen er næringsmiddelindustri, med 86 prosent av industriens ansatte (2021). Dette er først og fremst fiskeforedling, med blant annet et større lakseslakteri på Breivoll sørøst på Rolla. For øvrig har kommunen trelast- og trevareindustri.

På Rolla er det to vannkraftverk, på Andørja ett. Disse tre verkene har en samlet maskininstallasjon på 2,7 MW og en midlere årsproduksjon på 16,7 GWh (2022).

Av yrkestakerne som er bosatt i Ibestad har 23 prosent arbeid utenfor kommunen (2022). Disse er spredt rundt i regionen, men de flest arbeider i Harstad. Det er noe utpendling til Salangen, Lavangen og Gratangen, samt en noe mindre andel til Tromsø og Senja.

Reiseliv og turisme

Det er hovedsakelig friluftsliv som utgjør grunnlaget for turisme i Ibestad. Besøkende kan oppleve fotturer i fjell og langs sjøen.

Samferdsel

Mjøsundbrua
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Ibestadtunnelen
Ibestadtunnelen innkjøring fra Hamnvik mot Sørvik.
Ibestadtunnelen

Begge øyene har forbindelse til fastlandet ved fylkesvei 848. Denne går fra Hestevika sør for Harstad på Hinnøya via ferge til Sørrollnes og følger sørsiden av Rolla til Hamnvik. Herfra går Ibestadtunnelen til Sørvika på Andørja. Fylkesveg 848 følger så sørsiden av Andørja og fører over Mjøsundet via Mjøsundbrua til fastlandet og videre til fylkesveg 84 i Salangen. På begge øyene i Ibestad er bebyggelsen knyttet sammen med veier.

Engenes lengst nordvest på Andørja har hurtigbåtforbindelse med Harstad, Finnsnes og Tromsø.

Kart over Ibestad kommune
Kart over Ibestad kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Ibestad
Utsyn mot Ibestad fra lufta. I bakgrunnen til venstre ligger Rolla, i midten Andørja. Noe til høyre ses Mjøsundforbindelsen som knytter øykommunen til fastlandet. I forgrunnen ses Elveskardtindan og til venstre fjorden Lavangen. Fjorden Salangen skiller Ibestad fra fastlandet.

Ibestad hører til Troms politidistrikt, Midtre Hålogaland tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Hålogalandsrådet sammen med Evenes, Gratangen, Harstad, Kvæfjord, Lavangen, Narvik og Tjeldsund.

Ibestad kommune tilsvarer de to soknene Andørja og Ibestad i Trondenes prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Ibestad til Senjen og Tromsø fogderi i Tromsø amt.

Delområder og grunnkretser i Ibestad

For statistiske formål er Ibestad kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 13 grunnkretser:

  • Ibestad: Sørrollnes, Forså/Breivoll, Hamnvik, Ibestad, Vik/Selseth, Dyrstad-Bolla Indre/Ytre-Holtet, Rollnes/Fugleberg
  • Andørja: Furnes/Kråkerhamn, Igeland, Ånstad/Laupstad, Engenes/Åndervåg, Straumen, Klåpen/Årbostad

Historikk og kultur

Kronologi - Ibestad

1837

Ibestad formannskapsdistrikt (kommune) opprettes

1854

Bardu skilles ut fra Ibestad, og blir egen kommune

1871

Salangen skilles ut fra Ibestad, og blir egen kommune

1881

Ibestad kirke innvies

1907

Lavangen skilles ut fra Ibestad, og blir egen kommune

1914

Andørja kirke innvies

1926

Andørja, Gratangen og Astafjord skilles ut fra Ibestad, og blir egne kommuner

1964

Andørja slås igjen sammen med Ibestad kommune, sammen med den delen av Rolla som hadde tilhørt Skånland kommune

Ibestad ble i 1837 opprettet som kommune ved innføringen av det lokale selvstyret. Da var Ibestad en svært stor kommune som omfattet hele Sør-Troms fra Vågsfjorden i vest til svenskegrensen i øst. I store trekk svarte den til dagens kommuner Ibestad, Gratangen, Lavangen, Salangen og Bardu, samt østre del av Tjeldsund (Astafjord). Fra Ibestad ble Bardu skilt ut som egen kommune i 1854, Salangen i 1871, Lavangen i 1907, Astafjord, Andørja og Gratangen i 1926. Etter dette besto Ibestad bare av øya Rolla med unntak av området omkring Sørrollnes lengst sørvest på øya.

Flere bygninger på Rolla er fredet, blant annet det gamle Hamnvik handelssted, sorenskrivergården, prestegården og skippergården ved Ibestad kirke lengst nord i tettstedet. Ved Vik, nord for Ibestad kirke, finnes et 4000 år gammelt helleristningsfelt.

Kirker

Ibestad kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Andørja kirke, som er en langkirke i tre fra 1914, ligger ved Engenes lengst nordvest på øya. Kirken har sitteplass for 325 personer.

Ibestad kirke er en langkirke i stein, bygget i 1881, delvis med stein fra en middelalderkirke. Kirken ligger i kommunesenteret Hamnvik og har sitteplass til 500 personer.

Kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent i 1986) har et sølv hjulkors med utskrådde armer mot en blå bakgrunn. Det gjenspeiler kirketradisjon og middelalderfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eriksen, Hilmar: Det gamle Astafjord og Ibestad, [2. utg.], 1981, 2 bind.
  • Hansen, Lars Ivar: Astafjord bygdebok, 2000-2003, 2 bind.

Kommentarer (4)

skrev Aina Mathisen

Vi har offentlig tannhelsetjeneste, det er Nav-kontor og kommuneadministrasjon. Det ville kanskje være bra å nevne dette under Hamnvik?

skrev Rune Hokland Madsen

Har et prosjekt på skolen som heter "Ditt valg"God info om IbestadJeg bor der;)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg