Berlevåg

Faktaboks

Landareal
1 083 km²
Innbyggertall
981
Administrasjonssenter
Berlevåg
Fylke
Troms og Finnmark (fra 01.01.2020, tidligere Finnmark)
Innbyggernavn
berlevåging
Målform
bokmål
Kommunenummer
5440 (fra 01.01.2020, tidligere 2024)
Høyeste fjell
Hanglefjellet, Hakŋalančearru (619 moh.) på grensa til Tana

Kommunevåpen

Kart
/Store norske leksikon ※.

Berlevåg. Fra havnen i administrasjonssenteret Berlevåg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Berlevåg. Knut Erik Jensens film om Berlevåg Mannssangforening, Heftig og begeistret (2001), ble en kritikerrost publikumssuksess som satte Berlevåg på kartet også internasjonalt. Oppfølgeren, På sangens vinger, viser koret på turné i USA.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Berlevåg er en kommune i Troms og Finnmark fylke, på nordvestlige del av Varangerhalvøya. Berlevåg er egen kommune siden 1914 ved deling av Tana i tre kommuner. Grensen går i øst over Båtsfjordnæringen mellom Kongsfjorden og Båtsfjorden, i vest går den sør for Trollfjorden, en fem kilometer lang arm av Tanafjorden.

Natur

Berlevåg har vidder som stiger fra 200 til 300 meter over havet like ved kysten i nord til over 500 meter i sør. Høyeste fjell er Hakŋalančearru (Hanglefjellet) på 619 meter over havet i sør. Berggrunnen består av lagdelt, flattliggende sandstein av eokambrisk alder fra Varangeristiden.

Vidda har karrig krattvegetasjon, som nyttes til reinbeite om sommeren. Elver har skåret seg ned i vidda, størst er Trollfjordelva mot nordøst, Stordalselva med utløp ved tettstedet Berlevåg og den lakseførende Kongsfjordelva med utløp i Austerbotn, som er innerste arm av Kongsfjorden. Strandområdene ved Straumen og Sandfjorden er vernet som landskapsvernområder.

Bosetning

Nesten hele befolkningen bor i kommunesenteret Berlevåg, som ligger innerst i ei havbukt. Innerst i Kongsfjorden ligger grenda Kongsfjord. Folketallet i kommunen var økende fra andre verdenskrig til omkring 1970, men har senere vært i tilbakegang. I tiårsperioden 2001–2011 falt folketallet med 15 prosent, mot 1 prosent for Finnmark fylke som helhet. Frem til 2050 forventes folketallet å ligge omtrent uendret i overkant av 950.

Næringsliv

Berlevåg er et av Finnmarks viktigste fiskevær. Her ligger flere fiskeindustrianlegg, mekaniske verksteder og slipp. Kongsfjord kraftverk på 3,7 megawatt (MW) i Kongsfjordselvas sideelv Buevasselva forsyner store deler av Varangerhalvøya med strøm. Raggovidda vindpark har 15 turbiner med en kapasitet på til sammen 45 megawatt (MW) som produserte 197 gigawattimer (GWh) i 2015. Vindparken skal utvides til å produsere mer enn 400 GWh fra høsten 2021.

Samferdsel

Riksvei 890 fra Tana bru (Deanu šaldi) kommer inn i kommunen sør for Geatnjajávri. På nordsiden av vannet tar riksvei 891 av til Båtsfjord, mens riksvei 890 fortsetter nordover til kommunesenteret; herfra går vei videre til Molvik på østsiden av Tanafjorden. Berlevåg har hurtigruteanløp. Berlevåg lufthavn er en kortbaneflyplass som ligger fire kilometer vest for tettstedet. Kjølnes fyr ligger øst for tettstedet.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Berlevåg hører til Finnmark politidistrikt, Indre og Østre Finnmark tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Øst-Finnmark regionråd sammen med Båtsfjord, Gamvik, Lebesby, Nesseby, Sør-Varanger, Tana, Vadsø og Vardø.

Berlevåg kommune tilsvarer soknet Berlevåg i Varanger prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Berlevåg til Tanen fogderi i Finmarkens amt.

Delområder og grunnkretser i Berlevåg

For statistiske formål er Berlevåg kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen ti grunnkretser: Revnes, Været, Øverbygda, Langmannsneset, Sandfjord, Kongsfjord, Straumstind, Kongsfjordfjellet, Trollfjord og Store Molvik.

Historikk og kultur

Under en storbrann i 1928 brant rundt 1/3 av tettstedet Berlevåg ned til grunnen. Berlevåg hadde verken brannmannskaper eller slukningsutstyr, og en brannslange måtte fraktes fra Vardø med Hurtigruta.
Av /Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Da tyskerne brant Finnmark til grunnen i 1944, ble Berlevåg etterlatt totalt ødelagt og i ruiner.
NTB Scanpix.

I 1882 ble store deler av fiskeflåten ødelagt da en storm feide inn over Berlevåg, og det ble deretter bygd en molo ved fiskeværet. To ganger ble moloen ødelagt av bølger; i 1932 og 1959, og senere er det bygd moloer av støpte betongblokker (tetrapoder) som er filtret inn i hverandre. Bølgehøyder på opptil 9,80 meter er registrert her.

Hele bebyggelsen i fiskeværet ble rasert av tyske tropper under tilbaketrekningen i november 1944, men bebyggelsen i Kongsfjord ble ikke ødelagt. Alt ble gjenreist i 1950-årene.

Havnemuseum i Berlevåg. Kommunen byr for øvrig på rike muligheter både for jakt, ferskvanns- og sjøfiske. I Kongsfjorddalen er det mange hytter, laksefiske i elven. Varanger Arctic Kite Enduro (VAKE) er en regatta i kiting over fire dager fra Berlevåg til Vardø.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1988) har en deling av gull og blått ved flammesnitt. Motivet forestiller havet og bølgene mot stranden, og skal symbolisere kommunens avhengighet av havet.

Navn

Navnet har usikker tolkning, første ledd kan være samisk ‘perle’ og kan sikte til funn av perler. Navnet har også vært forklart som sammensetning med verbet berle, ‘smyge varsomt’.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bergheim, Geir: Berlevåg i krig og fred, 1994.
  • Fossen, Asbjørn: Nordøst i Finnmark : liv eller død?, 2006.
  • Førde, Tor: Sentrale trekk ved utviklinga i Berlevåg 1865–1940, 1984.
  • Skaar, Johan: Berlevåg 1800–1950, 1953.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg