Åfjord

Faktaboks

Landareal
895 km²
Innbyggertall
3 340
Administrasjonssenter
Årnes
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
åfjording
Målform
nøytral
Kommunenummer
5018
Høyeste fjell
Finnvollheia, Raassje (675 moh.)

Kommunevåpen

Åfjord. Det lille kapellet på Tårnes. Fra Tårnneset ved Skråfjorden, sett mot Selnes i øst. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Åfjord er en kommune i Trøndelag. Den ligger ut mot havet på vestsiden av Fosenhalvøya.

I forbindelse med kommunereformen blir Åfjord kommune og Roan kommuner slått sammen fra 1. januar 2020 til nye Åfjord kommune.

Natur

Kommunen strekker seg cirka 30 kilometer innover i landet langs dalførene Sørdalen, Stordalen og Norddalen. Kysten omfatter en rekke fjorder og mellomliggende halvøyer og øyer. I sør skjærer Åfjorden og Skråfjorden inn i landet mot nordøst. I nord danner Skjørafjorden (Skjørin) skillet mot Roan sogn. Mellom disse fjordene ligger kystbygda Stokksund med de bebodde øyene Stokkøya (16,7 kvadratkilometer) og Linesøya (17 kvadratkilometer).

Berggrunnen består overveiende av gneis, og terrenget er kupert med snaue heier opp til 400 meter over havet i ytre strøk og flere fjelltopper over 600 meter over havet i innlandet. Finnvollheia (675 meter over havet) på grensen til Namdalseid i nordøst og Haravassheia lenger sør er de høyeste toppene på Fosen.

Striper med kambrosiluriske bergarter følger Åfjorden og fortsetter opp de to dalene Norddalen og Stordalen mot nordøst. Lenger øst går også striper med kambrosilur mot nordøst som til dels følger Sørdalen, og en stripe med dioritt.

En kjent severdighet er en rekke store huler ved Stokksund, den mest kjente er den 130 meter dype Harbakhulen.

Bosetning

Folketallet har siden 1960 gått noe tilbake. I perioden 2010–2018 var veksten i folketallet 0,3 prosent (+1,8 prosent i Åfjord og -4,6 prosent i Roan), mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Åfjord har en spredt bosetning langs hele kysten og oppover dalene, men med en relativt sterk konsentrasjon der Norddalen og Stordalen munner ut i Åfjorden. Der ligger tettstedet og administrasjonssenteret Å (eller Årnes), som har 212 innbyggere (2018).

Næringsliv

Åfjord er overveiende en jordbruksbygd med allsidig husdyrhold og med innslag av fiske på kysten og en del skogbruk i innlandet. Industrien består av mindre bedrifter innen næringsmiddel- og trevareindustri samt betongvarefabrikk. Kommunen har flere bedrifter innen bygg- og anleggsindustri som drives utstrakt utpendling til oppdrag i og utenfor landsdelen.

Laksefisket har lang historie som turistattraksjon. Det fiskes atskillig laks i Stordalselva og Norddalselva, i 2018 i alt 1,9 tonn.

Samferdsel

Fylkesveg 715 fører fra kommunesenteret til de sørlige deler av Fosen og fergestedet Rørvik med ferge til Trondheim. Nordover går 715 til Osen og videre til Namdalseid og fylkesveg 17.

Fylkesveg 723 fører fra Å til Stokkøya.

Den 525 meter lange Stokkøybrua, som åpnet i 2000, gav fastlandsforbindelse for Stokkøya. Bru fra Stokkøya videre til Linesøya åpnet i 2011. Lauvøya i sør har bruforbindelse med fastlandet.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

I administrasjonssenteret ligger Åfjord videregående skole.

Åfjord hører til Trøndelag politidistrikt, Fosen tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Fosen regionråd sammen med Indre Fosen, Osen, og Ørland.

Åfjord kommune tilsvarer soknet Åfjord/Stoksund i Fosen prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Åfjord til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Åfjord

For statistiske formål er Åfjord kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 20 grunnkretser:

  • Åfjord: Lauvøy, Tørhaug, Grøtting, Langdal, Norddalen, Stjern, Moan, By, Sørdalen, Kroken, Arnevik, Årnes, Monstad, Rånes, Eidem
  • Stoksund: Linesøy, Stokkøy, Harbak, Blindvåg, Herfjord

Historikk og kultur

Ved Å ligger et større gravfelt fra vikingtiden.

Åfjord har lange båtbyggertradisjoner. Tidligere ble den kjente åfjordbåten bygd her. Rundt 1900 ble det bygd om lag 1000 slike båter årlig bare i Åfjord.

Åfjord kommune har vært gjennom tre runder med delinger og sammenslåinger. Kommunen ble opprettet i 1837 da formannskapslovene ble innført. Den ble delt i 1896 da Jøssund sogn i sørvest ble utskilt.

I 1964 ble daværende Åfjord og Stoksund kommuner slått sammen til nye Åfjord kommune. I 2020 blir Åfjord og Roan kommuner slått sammen til nye Åfjord kommune.

Lakselord-stua Fredmoen i sentrum er bevart som museum.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet fra 1997 har to fremvoksende sølv båter mot en blå bakgrunn, noe som symboliserer åfjordsbåten.

Navnet. Første ledd er gårdsnavnet Å, av norrønt á, å, ‘elv’.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hansen, Hans K.: Åfjord og Jøssund gårdshistorie, 2. utg., 1986, 2 bind, Finn boken
  • Bueng, Helge Kr.: Åfjord gårds- og slektshistorie 1875-2000. 2009, 2 bind
  • Bueng, Helge Kr.: En samfunnsbygger runder hundre : Åfjord sparebank 1902-2002. 2002
  • Hugdal, Arne. Åfjordsnatur. 2016

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg