Toten
Toten. Av /Wikimedia Commons. CC BY 4.0

Vestre Toten

Faktaboks

Landareal
232 km²
Innbyggertall
13572 (2022)
Administrasjonssenter
Raufoss
Fylke
Innlandet (fra 01.01.2020, tidligere Oppland)
Innbyggernavn
vestretotning
Målform
bokmål
Kommunenummer
3443 (fra 01.01.2020, tidligere 0529)
Høyeste fjell
Lauvhøgda (722 moh.)

Kommunevåpen

Vestre Toten

Vestre Toten. Kulturlandskap ved Einavatnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Vestre Toten er en kommune i Innlandet fylke, sør for Gjøvik omkring Einavatnet og Hunnselva. Kommunen grenser til Østre Toten i øst, Gran og Hurdal i sør, Søndre Land i vest og til Gjøvik i nord.

Kommunen ble dannet i 1964 ved sammenslåing av det tidligere Vestre Toten og Eina kommuner, med tillegg av mindre områder fra Kolbu, Vardal og Gran kommuner.

Natur

Hunnselva renner fra Einavatnet til Gjøvik langs en forkastningslinje i berggrunnen. Dette danner en grense for Oslofeltet. På vestsiden er det grunnfjellsåser opp til 700 meter over havet, blant annet Lauvhøgda (722 meter over havet), på østsiden kambrosiluriske sedimentbergarter (skifer og kalkstein) som har gitt grunnlaget for en tett jordbruksbosetning.

Bosetning

73 prosent av innbyggerne bor i tettstedene Eina, Reinsvoll, Bøverbru, Kolbu og administrasjonssenteret Raufoss. Kommunen hadde en sterk vekst i folketallet på 1900-tallet. Ammunisjonsfabrikken på Raufoss har vært det viktigste grunnlaget for denne veksten. På 1980-tallet stagnerte veksten, men i tiårsperioden 2009–2019 steg folketallet med 5,3 prosent, mot 3,2 prosent for fylket som helhet.

Næringsliv

Vestre Toten er Innlandets største industrikommune med 2700 industriarbeidsplasser (2021). Hele 24 prosent av de yrkesaktive er sysselsatt i industrien, mot åtte prosent for landet som helhet. Den dominerende industribedriften er Nammo, en moderne verkstedteknisk bedrift med betydelig produksjon og eksport av bildeler, forsvars- og romfartsprodukter, samt ammunisjon. På Raufoss er det også industri innen andre bransjer.

Kommunen var opprinnelig en typisk landbrukskommune. Fortsatt er kornproduksjonen og storfeholdet viktig, og grunnlag for mye av næringslivet utenom Raufoss.

Samferdsel

Riksveg 4 og Gjøvikbanen går parallelt gjennom kommunen fra Eina og nordover. På Eina tar den tidligere Valdresbanen av vestover; skinnegangen ligger fortsatt til Bjørgo i Valdres. Fra riksveg 4 fører fylkesveg 244 og 246 østover til LenaØstre Toten. I den østlige delen av kommunen er det ellers et tett vegnett.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Raufoss har videregående skole. På Reinsvoll ligger Oppland psykiatriske sykehus. På Raufoss ligger Raufoss Fabrikkmuseum (ammunisjonsfabrikken), Raufossparken sport- og fritidssenter samt Lønnberget Hoppanlegg.

Vestre Toten hører til Innlandet politidistrikt, Vestre Innlandet tingrett og Eidsivating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Gjøvikregionen sammen med Gjøvik, Nordre Land, Søndre Land og Østre Toten.

Vestre Toten kommune tilsvarer de tre sokna Eina, Raufoss og Ås i Toten prosti (Hamar bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Vestre Toten til Toten fogderi i Kristians amt.

Delområder og grunnkretser i Vestre Toten

Steinberg
Den tidligere amtmannsgården Steinberg er i dag museum.

For statistiske formål er Vestre Toten kommune (per 2016) inndelt i fem delområder med til sammen 58 grunnkretser:

  • Raufoss øst: Breiskallen, Negard, Gøtthaug, Elton, Vestrumenga, Raufoss sentrum, Korterud, Østvoll, Lerud, Ringvoll, Grimåsfeltet, Skogsrud, Lillo, Dragerskogen, Grimås, Riksvegen Raufoss syd, Drager
  • Raufoss vest: Nyset, Raufosskogen, Veltmannåa, Lønnberget, Sagvoll, Nordåsen, Raufoss ammunisjonsfabrikker
  • Reinsvoll: Midtåsen, Gotterud, Engeseter, Solvoll, Roksvoll, Reinsvoll bruk, Røstøen, Nordseth, Reinsvoll sentrum, Presteseterfeltet, Kysethfeltet, Presteseter sykehus, Kyseth, Reinsvollsveen, Bruflat, Lauvhøgda, Koltjern
  • Bøverbru: Ihle, Valheim, Holthe, Bøverbru sentrum, Rud, Børsvollsveen, Heksum, Smågarda
  • Eina: Vesterås, Vadet, Eina sentrum, Blilie, Mjørlund, Teiterud, Einastrand, Amlien, Hågår

Historikk og kultur

Den tidligere amtmannsgarden Steinberg på grensa mot Østre Toten er i dag en del av Toten økomuseum.

Kommunevåpen og navn

Kommunevåpenet (godkjent i 1991) har på grønn bakgrunn to sølv kniver skråstilt venstre–høyre; det symboliserer håndverkstradisjoner.

Navnet kommer kanskje av norrønt þottr, ‘noe man liker’.

Kart

Kart
Av /Store norske leksikon ※.
Vestre Toten

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg