Vestre Toten

Faktaboks

Landareal
231 km²
Innbyggertall
13 384
Administrasjonssenter
Raufoss
Fylke
Innlandet (fra 01.01.2010, tidligere Oppland)
Innbyggernavn
vestretotning
Målform
bokmål
Kommunenummer
3443 (fra 01.01.2020, tidligere 0529)
Høyeste fjell
Lauvhøgda (722 moh.)

Kommunevåpen

Vestre Toten. Kulturlandskap ved Einavatnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Vestre Toten, kommune i Oppland fylke, sør for Gjøvik omkring Einavatnet og Hunnselva. Grenser til Østre Toten i øst, Gran og Hurdal i sør, Søndre Land i vest og til Gjøvik i nord. Kommunen ble dannet i 1964 ved sammenslåing av det tidligere Vestre Toten og Eina kommuner med tillegg av mindre områder fra Kolbu, Vardal og Gran kommuner.

Natur

Av /Store norske leksikon ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Hunnselva renner fra Einavatnet til Gjøvik langs en forkastningslinje i berggrunnen. Dette danner en grense for Oslofeltet. På vestsiden er det grunnfjellsåser opp til 700 moh., blant annet Lauvhøgda (722 moh.), på østsiden kambrosiluriske sedimentbergarter (skifer og kalkstein) som har gitt grunnlaget for en tett jordbruksbosetning.

Bosetning

Tettsteder er Eina (734 innbyggere 2016), Reinsvoll (1032 innbyggere), Bøverbru (773 innbyggere), Kolbu (669 innbyggere) på grensa mot Østre Toten og administrasjonssenteret Raufoss (7261 innbyggere). Kommunen hadde en sterk vekst i folketallet på 1900-tallet. Ammunisjonsfabrikken på Raufoss har vært det viktigste grunnlaget for denne veksten. På 1980-tallet stagnerte veksten, men i tiårsperioden 2007-2016 har folketallet steget med 4,5 prosent, noe over gjennomsnittet for fylket.

Næringsliv

Den dominerende industribedriften er Nammo, en moderne verkstedteknisk bedrift med betydelig produksjon og eksport av bildeler, forsvars- og romfartsprodukter, samt ammunisjon. På Raufoss er det også industri innen andre bransjer. Kommunen var opprinnelig en typisk landbrukskommune. Fortsatt er kornproduksjonen og storfeholdet viktig, og grunnlag for mye av næringslivet utenom Raufoss. Kommunen har en betydelig innpendling. I 2001 gjaldt dette 38 prosent av de sysselsatte med arbeidssted i kommunen, 16 prosent fra Gjøvik, 12 prosent fra Østre Toten og 3 prosent fra Søndre Land.

Samferdsel

Rv. 4 og Gjøvikbanen går parallelt gjennom kommunen fra Eina og nordover. På Eina tar den tidligere Valdresbanen av vestover; skinnegangen ligger fortsatt til Bjørgo i Valdres. Fra Rv. 4 fører Fv.244 og 246 østover til Lena på Østre Toten. I den østlige delen av kommunen er det ellers et tett veinett.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Raufoss har videregående skole. På Reinsvoll ligger Oppland psykiatriske sykehus. På Raufoss ligger Raufoss Fabrikkmuseum (ammunisjonsfabrikken), Raufossparken sport- og fritidssenter samt Lønnberget Hoppanlegg.

Vestre Toten hører til Innlandet politidistrikt, Gjøvik tingrett og Eidsivating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Gjøvikregionen sammen med Gjøvik, Nordre Land, Søndre Land og Østre Toten.

Vestre Toten kommune tilsvarer de tre sokna Eina, Raufoss og Ås i Toten prosti (Hamar bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Vestre Toten til Toten fogderi i Kristians amt.

Delområder og grunnkretser i Vestre Toten

For statistiske formål er Vestre Toten kommune (per 2016) inndelt i fem delområder med til sammen 58 grunnkretser:

  • Raufoss øst: Breiskallen, Negard, Gøtthaug, Elton, Vestrumenga, Raufoss sentrum, Korterud, Østvoll, Lerud, Ringvoll, Grimåsfeltet, Skogsrud, Lillo, Dragerskogen, Grimås, Riksvegen Raufoss syd, Drager
  • Raufoss vest: Nyset, Raufosskogen, Veltmannåa, Lønnberget, Sagvoll, Nordåsen, Raufoss ammunisjonsfabrikker
  • Reinsvoll: Midtåsen, Gotterud, Engeseter, Solvoll, Roksvoll, Reinsvoll bruk, Røstøen, Nordseth, Reinsvoll sentrum, Presteseterfeltet, Kysethfeltet, Presteseter sykehus, Kyseth, Reinsvollsveen, Bruflat, Lauvhøgda, Koltjern
  • Bøverbru: Ihle, Valheim, Holthe, Bøverbru sentrum, Rud, Børsvollsveen, Heksum, Smågarda
  • Eina: Vesterås, Vadet, Eina sentrum, Blilie, Mjørlund, Teiterud, Einastrand, Amlien, Hågår

Historikk og kultur

Den tidligere amtmannsgarden Steinberg på grensa mot Østre Toten er i dag en del av Toten økomuseum.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1991) har på grønn bakgrunn to sølv kniver skråstilt venstre–høyre; symboliserer håndverkstradisjoner.

Navnet kommer kanskje av norrønt þottr, ‘noe man liker’.

Kart

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg