Trøndelag, betegnelse på landsdel som består av fylkene Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag; 41 260 km2 med 404 097 innb. (2006), henholdsvis 12,7 % og 8,7 % av landets areal og befolkning.

Trøndelag tilsvarer Nidaros bispedømme i den norske kirke. Trøndelag politidistrikt omfatter Trøndelagsfylkene og Bindal kommune i Nordland. Frostating lagmannsrett og Helseregion Midt-Norge omfatter Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal.

I Trøndelags randsoner finnes det kommuner som like gjerne samarbeider over fylkesgrensen, eller hvor det er ytret ønsker om å endre fylkesgrensen. Dette gjelder særlig Bindal i Nordland og Rindal i Møre og Romsdal. I Rørosregionen samarbeider Røros og Holtålen med Os og Tolga i Hedmark.

Trøndelag var i eldre tider (antagelig fra før år 700) betegnelse på lovområdet som omfattet bygdene rundt Trondheimsfjorden, hvor Namdalen og Fosen ikke hørte med. Området ble delt i Uttrøndelag med fylkene Orkdœlafylki, Gauldœlafylki, Strindafylki og Stjórdœlafylki, og Inntrøndelag med fylkene Skeynafylki, Verdœlafylki, Sparbyggjafylki og Eynafylki. Betegnelsene Uttrøndelag og Inntrøndelag har tidligere vært brukt i enkelte administrative sammenhenger f.eks. i den rettslige inndelingen i politidistrikt, men er i dag ikke lenger i bruk i slik sammenheng.

Trøndelag var ett amt/fylke fram til Nordre Trondhjems Amt (Nord-Trøndelag) ble opprettet i 1804.

Pr 2015 pågår et arbeid for å slå sammen de to fylkene til ett.

Trøndelag faller i grove trekk sammen med Trondheimsfeltet.

Se også artikkelen Trøndelag - geologi og landformer.

Navnet kommer av norrønt Þrœndalǫg, første ledd av folkenavnet þrœnd(i)r som hører sammen med første ledd i Trondheim; siste ledd av lag, 'lov', brukt om landsdel med felles lov.

Se også artiklene Dialekter i Nord-Trøndelag og Dialekter i Sør-Trøndelag.

  • Bull, Ida, red.: Trøndelags historie, 2005, 3 bind, ISBN 82-519-2000-0, Finn boka
  • Nissen, Harald A.: Trøndelagsbibliografien, 2000, ISBN  82-991360-4-0, Finn boka
  • Nord-Trøndelag og Fosen: geologi og landskap. NGU, 1997. ISBN 82-7385-170-2.  Finn boka.
  • Søraa, Gerd, red.: Trøndelag, 1976 (Bygd og by i Norge), ISBN  82-05-08224-3, Finn boka

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.