Faktaboks

Administrasjonssenter
Jevnaker
Fylke
Akershus
Innbyggertall
6 908 (2022)
Landareal
194 km²
Høyeste fjell
Svarttjernhøgda (717 moh.)
Innbyggernavn
jevnakersokning
Målform
bokmål
Kommunenummer
3236 (fra 2024, tidl. 3053 og 0532)
Kart: Jevnaker kommune i Akershus

Jevnaker kommune i Akershus fylke.

Kart: Jevnaker kommune i Akershus
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Jevnaker

Jevnaker. Hjørnestensbedriften Hadeland Glassverk ligger i administrasjonssenteret Jevnaker ved sørenden av Randsfjorden.

Av /NTB Scanpix ※.

Jevnaker er en kommuneHadeland i Akershus fylke. Jevnaker strekker seg fra Randsfjordens sørende nordover mot Gran, mot sør og vest til Nordmarka og Ringerike og i øst til Lunner.

Jevnaker fikk sine nåværende grenser i 1962 da daværende Grans områder på vestsiden av Randsfjorden ble overført til kommunen. Kommunen tilhørte Oppland fylke til 1. januar 2020, da den ble overført til Viken fylke i forbindelse med regionreformen. I 2024 ble deler av regionreformen reversert, og Viken fylke oppløst. Jevnaker tilhører etter oppløsningen Akershus.

Natur

Randsfjorden og avløpet Randselva danner grensen mellom grunnfjellets gneiser og granitter i vest og Oslofeltets mer næringsrike bergarter i øst. Nærmest Randsfjorden er godt oppdyrkede, lave partier med kalkrike skifere, og noen skogkledde, hardere kalkrygger. Sør for fjorden ligger en av Norges største grusavsetninger, Bergermoen/Eggemoen vest for Randselva og Mosmoen øst for elva. Grusen ble avsatt under avsmeltingen etter siste istid. I sørøst ligger Nordmarka, som er dannet av Oslofeltets magmatiske bergarter. Nordmarkas høyeste punkt, Svarttjernshøgda (717 meter over havet), er også kommunens høyeste.

Befolkning og bosetning

Bosetningen er sterkere konsentrert og jordbruket av mindre betydning enn i de andre Hadelandsbygdene. Nær tre firedeler av kommunens innbyggere bor i Jevnaker tettsted. Jevnaker hadde i tiårsperioden 2015 til 2024 en folketilvekst på 6,6 prosent, mot 15,4 prosent for Akershus fylke.

Næringsliv

Arbeidsplasser i Jevnaker (2023)
Arbeidsplasser i Jevnaker (2023)
Av /SSB.
Lisens: CC BY SA 3.0

Industrien i Jevnaker har lange tradisjoner, og er fremdeles viktig. 20 prosent av arbeidsplassene er i industrien (landsgjennomsnitt 8 prosent). Viktigste bransje er trevare- og møbelindustri med i alt 40 prosent av industriens sysselsatte; største bedrift er Norema. En annen viktig virksomhet er Hadeland Glassverk (grunnlagt i 1762), som produserer blant annet krystallartikler og kunstglass. Denne bransjen har rundt en tredel av industriens sysselsatte.

To tredeler av kommunens landareal er produktiv skog. I perioden 2017–2021 ble det i gjennomsnitt avvirket 45 000 kubikkmeter årlig; to tredeler av dette var gran. Jordbruket er relativt allsidig, og brukene er gjennomgående store; det er særlig vekt på kornproduksjon.

Jevnaker er kommunen med tredje størst vannkraftproduksjon i Akershus, men er en relativt liten kraftkommune på landsbasis. De tre vannkraftverkene i kommunen produserer til sammen 56,1 gigawattimer i året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Kistefoss II (i drift fra 1955), som står for omtrent seksti prosent av vannkraftproduksjonen. Randsfjord Tremasse- & Papirfabrikk er hovedeier av alle kraftverkene i kommunen.

Om lag halvparten av de yrkesaktive arbeider utenfor kommunen, vesentlig i Ringerike (Hønefoss).

Samferdsel

Kommunikasjonene er godt utbygd, særlig mot Hønefoss. Jernbanen kom fra Drammen via Hønefoss allerede i 1868 (Randsfjordbanen). Strekningen mellom Jevnaker og Roa ble åpnet 1909 som ledd i fullføringen av Bergensbanen. E16 og fylkesveg 241 fører sørover til Hønefoss, henholdsvis vest og øst for Randselva. E16 fører mot nordøst til Roa og videre til Gardermoen. Fylkesveg 240 (Jevnaker–Dokka) går på østsiden av Randsfjorden, fylkesveg 245 på vestsiden.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Jevnaker hører til Sør-Øst politidistrikt, Ringerike, Asker og Bærum tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Kommunen er med i Interkommunalt politisk råd for Ringeriksregionen.

Jevnaker kommune tilsvarer soknet Jevnaker i Ringerike prosti (Tunsberg bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Jevnaker til Hadeland og Land fogderi i Kristians amt.

Delområder og grunnkretser i Jevnaker

Jevnaker kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

For statistiske formål er Jevnaker kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 22 grunnkretser:

  • Prestmoen Olimb: Sogn, Haga, Greftegreff, Olimb, Klinkenberg, Prestmoen, Brattval, Gullentorvet
  • Nesbakken Glassverket: Rønnerud, Toso/(Hauger), Glassverket/(Haugerenga), Nesbakken, Moløkka, Mosmoen/(Kleggerud)
  • Samsmoen Nordby: Nøkleby/Nordby, Randsborg/Frydenlund, Berger/Bergerbakken, Bergermoen, Samsmoen, Moløkka/Kistefoss, Sandvika, Furulund

Historikk og kultur

Veien til stillhet
Verket Veien til stillhet i Kistefos-museets skulpturpark.
Veien til stillhet
Av /Svein Hurum.
Lisens: CC BY SA 3.0

I tilknytning til Hadeland Glassverk er det opprettet et glassmuseum som viser glassproduksjon gjennom tidene.

Ved Kistefossen i Randselva gir Kistefos-Museet et innblikk i virksomheten ved den tidligere tremassefabrikken på stedet (nedlagt 1955). Museet har også en skulpturpark og holder kunstutstillinger. Museet har opplevde økt interesse etter åpningen av galleribygningen The Twist i 2019, tegnet av det danske arkitektkontoret BIG.

Jevnaker har to kirker: Jevnaker kirke, en åttekantet trekirke bygd i 1834 og Randsfjord kirke, en langkirke i tre, bygd i 1916.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet ble godkjent i 1983 og har tre sølvfargede pokaler, to over én, mot en rød bakgrunn. Det viser til glassverkene i kommunen.

Kart

Kart over Jevnaker kommune
Kart over Jevnaker kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Grieg, Sigurd: Hadelands eldste bosetningshistorie, 1926, Les boka
  • Hadeland: bygdenes historie, utg. av Hadelands bygdebokkomité, 1932–2008, 5 bind. Bind 1 Bind 2 Bind 3 Bind 4
  • Helmen, Aksel: Frå det daglige liv på Hadeland i gamle dager, [1952], Les boka
  • Hennum, Gerd: Hadeland : en vandring gjennom 3000 år, 2002, isbn 82-516-1909-2.

Kommentarer (4)

skrev Marit Kristine Ådland

Ut frå det eg veit eksisterer ikkje Galleri Roenland lenger. Kanskje det er noko som kan sjekkast, og eventuelt oppdaterast? Eg er ikkje lokalkjend på Jevnaker, så eg kan ta feil.

skrev Lars Mæhlum

Du har rett. Takk for innspill.

skrev Morten Grønås-Werring

I tekstboksen øverst står det at Jevnaker har fylkestilhørighet til Innlandet. Dette bør endres til Viken.

skrev Lars Mæhlum

En stygg miss. Takk for hjelpa!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg