Lurøy ble opprettet som kommune etter innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. Fra kommunen ble Træna i 1872 utskilt som egen kommune. Siden har kommunen hatt uendrede grenser.
Lundeura på Lovund, det sørligste fuglefjellet i Nord-Norge, er tilholdssted for rundt 200 000 lundefugl. Her finnes også flere huler.
På Tonnes på fastlandet er det en havgrotte, Tonneshulen, dannet ved havets erosjon etter istiden. Tonneshulen er rundt 180 meter lang. På grunn av landhevningen etter istiden ligger hulen i dag cirka 40 meter over havet.
På Ytterkvarøya utenfor Tonnes finnes en gravplass der det er gjort rike funn av våpen, smykker og bruksgjenstander fra merovingertiden, 600–800 etter begynnelsen av vår tidsregning. Gjenstandene finnes i dag på Tromsø Museum.
Lovund har kystkultursenter, og på Onøy, mellom Lurøy kirke og Torshavn (Lurøy kai), ligger et kystmuseum. Her finnes blant annet en samling av gamle gjenstander fra fiske og jordbruk.
I Lurøy kommune er det i alt fire kirker. Lurøy kirke er en korskirke i tømmer reist i 1812, påbygd 1943, og har plass til 375 personer. Kirken er den fjerde i rekken på stedet.
På Lovund finner man Lovund kirke (tidligere kapell), som er bygget i 1960. Kirken er en langkirke, bygget i tre. Kirken er eid av innbyggerne på Lovund, gjennom en forening.
På Sleneset ligger Moflag kirke (tidligere kapell). Den er bygget som en langkirke i tre, og sto ferdig i 1921. Kirken har 150 sitteplasser, og eies av innbyggerne på øya gjennom en forening.
Den siste kirken i kommunen er Aldersund kirke (tidligere kapell). Kirken er bygget som langkirke i tre, og sto ferdig i 1971, med kapasitet til 230 personer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.