Primærnæringene omfatter 6 prosent av kommunens arbeidsplasser. Strandflaten danner et godt grunnlag for jordbruk med sine marine avleiringer og sin stedvise kalkholdige berggrunn. Driften er i det alt vesentlige basert på husdyrhold, Det holdes særlig storfe, sau og høns; sammen med Sømna har Brønnøy størst storfe- og hønsehold i fylket. I de indre delene av kommunen, særlig i Velfjord, er skogbruket viktig. I kommunen ble det 2014 avvirket 13 600 m3 tømmer, mest blant kommunene på kysten av Sør-Helgeland. Fiske drives særlig på øyene. Etter den ilandbrakte fangsten fra båter hjemmehørende i kommunen er Brønnøy viktigste fiskerikommune på Sør-Helgeland, men størstedelen ilandføres utenfor kommunen. Havbruk er en næring i vekst.
Av Brønnøys arbeidsplasser er bare 3 prosent industri, 12 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet/kraft- og vannforsyning. Viktigste industribransjer er (andeler av industrisysselsettingen 2013): bergverk (48), næringsmiddel- (31), tekstil- (9) og verkstedindustri (7). Kommunens største industribedrift er Brønnøy Kalk AS i Hommelstø.
Brønnøy er er en svært liten kraftkommune. Per 2015 er det utbygd i alt tre kraftverk med en samlet maskininstallasjon på 10,8 MW og en midlere årsproduksjon på 44,6 GWh. Største enkeltverk er Langfjord (9 MW og 38,9 GWh) som utnytter et fall på 255 m i Øyrelva som munner i Langfjorden, Velfjordens sørligste arm.
Brønnøysund er handels- og servicesenter for kommunene på kysten av Sør-Helgeland og har en livlig handel og lokaltrafikk. Cruisetrafikken til byen er økende. Flere hoteller. I Brønnøysund ligger hovedkontoret for Torghatten Trafikkselskap som har virksomhet en rekke steder på kysten.
Brønnøysunds Avis utkommer fem ganger ukentlig.
Av de bosatte yrkestakerne i Brønnøy har 17 prosent arbeid utenfor kommunen, 7 prosent i de andre Helgelandskommunene, særlig i Sømna og Alstahaug.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.