Vippefyret på Verdens Ende
Vippefyret på Verdens Ende. Av . CC BY SA 3.0

Færder

Faktaboks

Landareal
100 km²
Innbyggertall
27 165 (2022)
Administrasjonssenter
Borgheim
Fylke
Vestfold og Telemark
Færders kommunevåpen: Et seil på blå bakgrunn
Moutmarka
Moutmarka
Lisens: CC BY SA 3.0
Nøtterøy

Færder. Parti fra Kjøpmannskjær ved Vrengensundet mellom Nøtterøy og Tjøme.

Av /KF-arkiv ※.
Tjøme

Parti fra Langvika på vestsiden av Tjøme.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Færder er en kommune i Vestfold og Telemark fylke som omfatter de tidligere kommunene Nøtterøy og Tjøme. Sammenslåingen ble besluttet i 2016 med virkning fra 1. januar 2018.

Kommunen består av 653 større og mindre øyer og holmer i Oslofjorden sør for Tønsberg. I vest grenser kommunen til Tønsbergfjorden. Størstedelen av øya Nøtterøy er en del av Færder kommune, den nordlige delen av øya tilhører Tønsberg. Den nest største øya er Tjøme. Andre større øyer er Hvasser, Brøtsø, Føynland, Bjerkøy, Søndre og Nordre Årøy, Hvaløy, Bolærne og Gåsøy i Oslofjorden, samt Veierland og Hui i Tønsbergfjorden.

Natur

Verdens Ende
Verdens Ende
Lisens: CC BY SA 3.0

Berggrunnen består av monzonittiske bergarter fra permtiden (grå til blågrå larvikitt, stedvis omdannet til rødbrun tønsbergitt) med enkelte mindre partier av pegmatitt (som kan ha edelstensutviklet feltspat/månesten) og diabas. Løsmassene består av morene-, sand- og leirjord. Landskapet er småkupert. Høyeste punkt på øya Nøtterøy er Vetan (100 meter over havet) og høyeste punkt på øya Tjøme er gravrøysene Herkelås (80 meter over havet). Langs sjøen og andre steder der fjellet er bart, er det store, tydelige skuringsmerker fra siste istid.

Kommunen har én nasjonalpark: Færder nasjonalpark og følgende tolv naturvernområder:

 • Naturreservatene Kvitskjærene, Langskjærene og Pirana
 • Biotopvernområdene Saltbuskjær, Gryteskjær, Torskerumpa, Kausen, Glomsteinskjær og Grøtterødskjær
 • Landskapsvernområdene Rød-Dirhue og Storemyr-Fagerbakken
 • Plante- og dyrefredningsområdet Sønstegård

I kommunen er det fire naturminner:

 • Skjerpeeika og Torødeika, som ble fredet i henholdsvis i 1956 og 1964
 • Kysteika på Foynland, som ble fredet i 1964
 • Lindetrær og et stort frittstående bøketre på Lindhøy, som ble fredet i 1970

Befolkning og bosetning

Av Færders befolkning på 26 700 bor 17 400 i tettstedet Tønsberg (2019). Tettbebyggelsen Borgheim er administrasjonssenter. I kommunen er det fem tettsteder: Tjøme, Årøysund, Hvasser, Kjøpmannskjær og Glomstein. I tillegg til de fastboende bor det i sommermånedene vel 15 000 mennesker i hytter, sommerhus og lignende.

Kommunens folketall er svakt økende. I tiårsperioden 2009–2019 økte befolkningen med 5,1 prosent, mot 7,0 prosent for fylket som helhet.

Næringsliv

Av industrien er verkstedindustri, næringsmiddel- og kjemisk industri viktigst. Rheinmetall Norway AS, tidligere kjent som Vinghøg AS på Duken er kommunens største arbeidsplass. Innen jordbruket merkes særlig hagebruket. Færder er blant landets betydeligste kommuner når det gjelder dyrking av grønnsaker på friland og blomster. Størstedelen av jordbruksarealet nyttes imidlertid til korndyrking. Færder er Vestfolds viktigste fiskerikommune. Fangsten er variert, men skalldyr betyr mest. Det er et fiskemottak på Hvasser (Sandøsund).

Færder er en pendlerkommune. I 2018 hadde 39 prosent av de yrkesaktive sitt arbeid utenfor kommunen, de fleste i Tønsberg.

Kommunen, og spesielt øya Tjøme, har betydelig turisttrafikk om sommeren. Foruten et stort antall hytter har Tjøme ett hotell og flere pensjonater og campingplasser. Hyttene har lagt beslag på store strandstrekninger og ligger også innimellom den faste bosetningen.

Øyene, som er ukeavis for Færder, hadde i 2016 et opplag på 3473.

Samferdsel

Kommunen har et godt utbygd veinett. Fylkesveg 308 kommer fra E18 (Barkåker) via Tønsberg og går over Vrengen bru til Verdens ende på øya Tjøme. Den eksisterende brua er fra 1981, og erstattet ei hengebru fra 1932. Det er ei klaffebru over Steinskanalen til Tønsberg. Langs østkysten går fylkesveg 309 Tønsberg–Årøysund. Det er vegforbindelse fra Tjøme via bru til Brøtsø og Hvasser. Det er daglig fergeforbindelse mellom Tenvik, Vestgården og Tangen (Færder) og Engø (Sandefjord). I sommerhalvåret er det hurtigbåt mellom Tønsberg og Bolærne.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Færder hører til Sør-Øst politidistrikt, Vestfold tingrett og Agder lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Vestfold regionråd sammen med Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg.

På Hvasser ligger losstasjonen for Ytre Oslofjord. Luftforsvarets kontroll- og varslingsanlegg på Mågerø ble formelt nedlagt i 2016. Virksomheten er videreført på Reitan og Sørreisa.

Færder kommune tilsvarer de fem sokna Hvasser, Nøtterøy, Teie, Tjøme og Torød i Tønsberg domprosti (Tunsberg bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte de tidligere kommunene Nøtterøy og Tjøme til Jarlsberg fogderi i Jarlsberg og Larviks amt.

Delområder og grunnkretser i Færder

For statistiske formål er Færder kommune (per 2016) inndelt i åtte delområder med til sammen 46 grunnkretser:

 • Teie: Munkerekken nord, Teie, Fjellveien, Munkerekken syd
 • Rosanes: Rosanes, Smidsrød
 • Borgheim: Vestskogen, Vestskogen sentrum, Labakken, Herstad, Borgheim, Stangeby
 • Føynland: Ekenes, Føynland, Myra
 • Bergan: Vollen, Nesbryggen, Duken, Skallestad, Hårkollen
 • Torød: Strengsdal, Oterbekk, Årøysund, Torød, Buerstad
 • Brattås: Øra, Skjerve, Anildrød, Kjærgrav, Kjøpmannskjær, Tenvik, Brattås, Veierland.
 • Tjøme: Sundene, Holtane, Måkerøy, Grimestad, Hulebakk, Svelvik, Kirkely, Gon, Solvang, Ormelet, Bjørnevåg, Hvasser vest og Hvasser øst.

Historikk og kultur

Nøtterøy kirke er en steinkirke fra middelalderen. De eldste deler (vestskipet og tårnfoten) er fra 1100-tallet. Kirken ble utvidet mot øst som korskirke i 1839 og 1883 og restaurert i 1962. Kirken er blant de om lag 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til RiksforsamlingenEidsvoll i 1814. Tjøme kirke fra 1866 er bygd i granitt og teglstein.

På Føynland ligger seilersenteret Fjærholmen. Dette stedet og en rekke øyer og holmer er sikret av Færder og Tønsberg kommuner, samt Oslofjordens Friluftsråd for allmennhetens friluftsliv. Store områder på øya Tjøme er sikret som friareal. Dette gjelder blant annet Moutmarka og Mostranda vest og nordvest for Verdens Ende, flere strender på Hvasser og en rekke holmer, herunder Ildverket. En del av eiendommen Dirhue ved Tjøme sentrum er fredet.

Ved Verdens Ende lengst sør på øya Tjøme ligger Færder nasjonalparksenter. Her er også et vippefyr som ble oppført i 1932.

Øygruppa Bolærne med Bolærne fort ble kjøpt av Forsvaret i 1916 og ferdig utbygd i 1971. Anlegget er nedlagt og området er lagt ut til friområde. På øyene var det i perioden 1645 til 1962 fast bosetning. Det finnes flere oldtidsminner på øyene. I 1820-årene var det steinbrudd der, som leverte stein til byggingen av slottet. Ytterst i Oslofjorden ligger Store Færder og Færder fyr.

Kommunevåpenet

Kommunevåpen
Kommunevåpen
Av .

Kommunevåpenet som ble vedtatt i 2016, viser en sølv/hvit fokk på blå grunn.

Kart

Kommunekart
Færder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Berg, Lorens: Nøtterø: en bygdebok, 1922
 • Berg, Lorens: Tjømø: en bygdebok, 1920
 • Paulsen, Helge: Nøtterøy: 1800-årene, 1986, isbn 82-991504-1-8
 • Paulsen, Helge: Nøtterøy inn i 1900-årene, 2003, isbn 82-991504-3-4
 • Unneberg, Sigurd H.: Nøtterøy: gårds- og slektshistorie, 1971, 2 bind

Kommentarer (4)

skrev Jostein Nilsen

Kommune våpen bilde er feilaktig!

skrev Sten Lundbo

Jostein Nilsen. Takk for din melding, som jeg videreformidler til redaksjonen. Mvh Sten Lundbo

skrev Jostein Nilsen

Hvorfor står den under Telemark?

skrev Sten Lundbo

Jostein Nilsen. Takk for at du har oppdaget at Færdeer ved en feil er plassert under Drangedal i Telemark. Jeg sender en e-post til redaksjonen om detter i kveld 27. januar. Mvh Sten Lundbp

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg