Næringslivet i Lødingen er i stor grad preget av servicenæringene og er i vesentlig grad konsentrert til kommunesenteret. I alt tilhører 76 prosent av kommunens arbeidsplasser servicenæringene mot 73 prosent i fylket som helhet (2015).
Jordbruk og fiske er viktige næringer, og i alt ni prosent av arbeidsplassene i kommunen var 2015 i primærnæringene mot fem prosent i Nordland. De fleste gårdene er små, men i Lødingen Vestbygd finnes flere større bruk. Her er en betydelig jordbruksproduksjon med vekt på husdyrhold. Melkeproduksjon er viktigst; det holdes også noe geit.
I enkelte år med såkalt østlig lofotfiske foregår det et rikt skreifiske helt inn til Kanstadfjorden og Lødingen. Foruten Lofotfisket er vanlig fjordfiske viktig i kommunen. Fartøyer hjemmehørende i Lødingen brakte 2014 i land fangster til en førstehåndsverdi av 135,9 mill. kr. En stor del av denne fangsten er torsk og lignende fiskeslag. Lødingen har etter Øksnes, Værøy og Andøy størst ilandbrakt fangst blant fylkets kommuner; 2014 utgjorde førstehåndsverdien av den ilandførte fangsten 188,7 mill. kr. En betydelig andel av denne er pelagisk fangst, det vil si fiskeslag som sild, lodde, makrell, mv. Kommunen har ellers adskillig oppdrettsvirksomhet (blant annet Norway Pelagic ASA).
Industrien sysselsetter i alt åtte prosent av Lødingens arbeidsplasser, 14 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet/kraft- og vannforsyning (2015). Klart viktigste industribransje er næringsmiddelindustri med 62 prosent av de sysselsatte i industrien (2014); det er fiskeindustri flere steder i kommunen, likeledes tangmelfabrikk.
To andre industribransjer merkes (prosent av industriens ansatte 2014): verkstedindustrien (28) med blant annet slipp og mekanisk verksted og bergverk (11) med utgangspunkt i lødingengranitt som er brukt i flere av kunstverkene i Skulpturlandskap Nordland.
Det drives et aktivt arbeid i Lødingen med sikte på nyetableringer for å kompensere bortfallet av offentlige og halvoffentlige arbeidsplasser som i Telenor, Sjøforsvaret og Post- og teletilsynet. I denne sammenheng er blant annet Telenors tidligere administrasjonsbygg benyttet til ny virksomhet i det som nå er Lødingen næringshage.
Av de bosatte yrkestakerene i Lødingen arbeider 17 prosent utenfor kommunen hvorav tre prosent både i Sortland og Harstad og to prosent i Tromsø (2015).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.