Stein Rokkan

Faktaboks

Stein Rokkan
Født
4. juli 1921, Vågan, Lofoten
Død
22. juli 1979, Bergen
Stein Rokkan i 1963. Foto: NTB-arkiv/SCANPIX
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Stein Rokkan var en norsk statsviter og politisk sosiolog, en av svært få norske samfunnsforskere med internasjonalt omdømme.

Rokkan var spesielt opptatt av det sammenlignende studium av fremveksten av politiske konfliktmønstre (og partisystemer) i de vesteuropeiske land, og var en av de internasjonalt dominerende forskerne innen feltet. Hans arbeider om norsk politikk ble grunnleggende for utviklingen av norsk statsvitenskap. Rokkan gjorde også en pionerinnsats for oppbyggingen av samfunnsvitenskapelige databanker.

Akademisk karriere

Stein Rokkan ble Mag.art. i filosofi i 1948, før han var forskningsleder ved det nye Institutt for samfunnsforskning i Oslo i perioden 1951 til 1960. Senere var han forskningsleder ved Chr. Michelsens institutt i Bergen fra 1958 til 1966. Fra 1966 til sin død var han professor i politisk sosiologi ved Universitetet i Bergen.

Stein Rokkan var i perioder gjesteprofessor ved en rekke utenlandske universiteter og fra 1975 leder for Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste. Han var visepresident i the International Sociological Association fra 1966 til 1970, president i the International Political Science Association fra 1970 til 1973, president i UNESCOs International Social Science Council fra 1973 til 1977, formann i the European Consortium of Political Research fra 1970 til 1976, og formann i Det nordiske forbund for statsvitenskap fra 1975 til 1976. Han var medlem av de norske og finske vitenskapsakademiene og the American Academy of Arts and Sciences.

Utgivelser

Den vitenskapelige produksjonen til Rokkan er meget omfattende. To særlig viktige arbeider er Party Systems and Voter Alignments (med S. M. Lipset, 1967) og Citizens, Elections, Parties (1970). Mange av hans viktigste arbeider er oversatt til norsk og utgitt under tittelen Stat, nasjon, klasse (redigert av Bernt Hagtvet i 1987).

Ettermæle

Et eget forskningssenter som bærer Rokkans navn ble i 2002 opprettet i Bergen. Rokkansenteret (egentlig Stein Rokkan senter for flerfaglige samfunnsstudier) ble etablert på grunnlag av Senter for Samfunnsforskning (SEFOS) og Norsk Senter for forskning i ledelse, organisasjon og styring (LOS-senteret). Rokkansenteret er en avdeling i UNIFOB AS, et forskningsselskap knyttet til Universitetet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Flora, Peter m.fl., red.: State Formation, Nation-Building, and Mass Politics in Europe: The Theory of Stein Rokkan, 1999, isbn 0-19-828032-7, Finn boka
  • Hagtvet, Bernt, red.: Politikk mellom økonomi og kultur: Stein Rokkan som politisk sosiolog og forskningsinspirator, 1992, isbn 82-417-0124-1. Finn boka

Kommentarer (2)

skrev Marianne Hansen

"Stein Rokkan var en norsk statsviter og politisk sosiologi," Skal det ikke her være sosiolog?

Mvh

Marianne Hansen

svarte Dag Einar Thorsen

Jo, det stemmer. Vi har vanligvis dyktige og effektive korrekturlesere, men her har noe sviktet. Takk for at du sier fra!

Alt godt,

Dag Einar Thorsen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg