Stiftelsen Fritt Ord, er en stiftelse opprettet 1974 med det formål å verne om og fremme ytringsfriheten og derved bidra til å styrke en demokratisk samfunnsutvikling i Norge og berike norsk kultur.

Dette gjør den ved å støtte prosjekter og hedre personer for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål. Blant større prosjekter som har fått støtte i senere år er oppbyggingen av Litteraturhuset i Oslo.

Styreleder i stiftelsen er siden juni 2011 tidligere høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn. Knut Olav Åmås er siden 2014 direktør i stiftelsen.

Fritt Ord hadde opprinnelig aksjene i A/S Narvesens Kioskkompani og tilsluttede selskaper som grunnkapital. Etter fusjon med Norsk Spisevognselskap 1975, et datterselskap av NSB, ble selskapet Narvesen AS dannet, hvor Fritt Ord fikk 59 % av aksjene.

NSB solgte 1995 sine aksjer i Narvesen, og selskapet ble børsnotert. Fritt Ord reduserte etter hvert sin eierandel i Narvesen til 16,2 %, men aksjene ble solgt og den gamle forbindelsen mellom Fritt Ord og Narvesen avsluttet 2001, da det daværende Reitan Narvesen ASA ble tatt av børs og innlemmet i Reitangruppen.

Fritt Ords pris består av Fritt Ord-statuetten (signert Ulf Aas) og et pengebeløp som varierer i størrelse. Prisen deles ut hvert år i tilknytning til frigjøringsdagen 8. mai.

Ifølge statuttene skal den deles ut i tilknytning til markeringen av Norges frigjøring fra den tyske okkupasjon. Prisen er en påskjønnelse til personer eller institusjoner for virke som i forhold til institusjonens formål anses som særlig verdifullt.

Fritt Ords honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Påskjønnelsen består av en krystallbolle og et pengebeløp som varierer i størrelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. november 2015 skrev Matthias Sund Askerud

du burde sette inn prisvinnerene i en tabell der det er År og Vinner. litt mer systematisk og lettere og lese

26. november 2015 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Matthias, takk for innspill. Vi bruker tabeller i presentasjonen av denne typen informasjon i mange artikler, men i dette tilfellet er jeg usikker på hva som bli mest leservennlig. Vi skal se på det. Vennlig hilsen Marte, redaksjonen

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.