Fritt Ord

Logo
Av .
Knut Olav Åmås er direktør i Fritt Ord
Knut Olav Åmås
Av .

Grete Brochmann er styreleder i Fritt Ord

Grete Brochmann
Av .
Fritt Ord holder til i Uranienborgveien 2, rett bak Slottet i Oslo. Bildet er fra ca 1890.
Uranienborgveien 2, ca 1890
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stiftelsen Fritt Ord er en stiftelse opprettet i 1974 med det formål å verne om og fremme ytringsfriheten og derved bidra til å styrke en demokratisk samfunnsutvikling i Norge og berike norsk kultur.

Dette gjør den ved å støtte prosjekter og hedre personer for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål. Blant større prosjekter som har fått støtte i senere år, er oppbyggingen av Litteraturhuset i Oslo.

Styreleder i stiftelsen er professor Grete Brochmann. Knut Olav Åmås er siden 2014 stiftelsens direktør.

Fritt Ord hadde opprinnelig aksjene i A/S Narvesens Kioskkompani og tilsluttede selskaper som grunnkapital. Etter en fusjon med Norsk Spisevognselskap i 1975, et datterselskap av NSB, ble selskapet Narvesen AS dannet, hvor Fritt Ord fikk 59 prosent av aksjene.

NSB solgte i 1995 sine aksjer i Narvesen, og selskapet ble børsnotert. Fritt Ord reduserte etter hvert sin eierandel i Narvesen til 16,2 prosent, men aksjene ble solgt og den gamle forbindelsen mellom Fritt Ord og Narvesen avsluttet i 2001, da det daværende Reitan Narvesen ASA ble tatt av børs og innlemmet i Reitangruppen.

Stiftelsens urørlige grunnkapital er siden 2001 på 500 millioner kroner, og samlet egenkapital ved utgangen av 2015 utgjorde drøyt 2,9 milliarder kroner.

Fritt Ords pris

Fritt Ords pris består av Fritt Ord-statuetten (signert Ulf Aas) og et pengebeløp som varierer i størrelse. Prisen deles ut hvert år i tilknytning til frigjøringsdagen 8. mai.

Ifølge statuttene skal den deles ut i forbindelse med markeringen av Norges frigjøring fra den tyske okkupasjonen. Prisen er en påskjønnelse til personer eller institusjoner for virke som i forhold til institusjonens formål anses som særlig verdifullt.

Prisvinnere

Fritt Ords honnør

Fritt Ords honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Påskjønnelsen består av en krystallbolle og et pengebeløp som varierer i størrelse.

Eksterne lenker

Kommentarer (7)

skrev Matthias Sund Askerud

du burde sette inn prisvinnerene i en tabell der det er År og Vinner. litt mer systematisk og lettere og lese

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Matthias, takk for innspill. Vi bruker tabeller i presentasjonen av denne typen informasjon i mange artikler, men i dette tilfellet er jeg usikker på hva som bli mest leservennlig. Vi skal se på det. Vennlig hilsen Marte, redaksjonen

skrev Erik O. Paulsen

Etter å ha lest artikkelen lurer jeg fremdeles på hvor grunnkapitalen til Fritt Ord er?

svarte Jon Gunnar Arntzen

Artikkelen er nå ajourført, med opplysninger om kapitalsituasjonen og årets prisvinner.

skrev Erik O. Paulsen

Glimrende. Takk dette var bedre!

skrev Axel Scheel

Institusjonen Fritt Ord ble stiftet på den symboltunge dag 7. juni 1974 av Jens Henrik Nordlie, høyesterettsadvokat Jens Christian Hauge og Narvesens viseadministrerende direktør Finn Skedsmo. Hva kommer det av at sistnevnte ikke er omtalt i Store norske leksikon? Er det mulig å få medstifteren av Fritt Ord, Finn Skedsmos personalia? Og gjerne en kort biografi i SNL! Mvh. Axel Scheel

svarte Guro Djupvik

Hei Axel, Takk for godt innspill, vi er enige i at Finn Skedsmo kan treffe relevanskriteriene for en omtale i SNL, og håper å få på plass en artikkel. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg