Faktaboks

Fritt Ord
Offisielt navn
STIFTELSEN FRITT ORD
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
07.06.1974
Daglig leder
Knut Olav Åmås
Styreleder
Grete Brochmann
Logo
Logo
Av .
Knut Olav Åmås
Knut Olav Åmås er direktør i Fritt Ord
Knut Olav Åmås
Av .
Grete Brochmann

Grete Brochmann er styreleder i Fritt Ord

Grete Brochmann
Av .
Uranienborgveien 2, ca 1890
Fritt Ord holder til i Uranienborgveien 2, rett bak Slottet i Oslo. Bildet er fra ca 1890.
Uranienborgveien 2, ca 1890
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Stiftelsen Fritt Ord er en stiftelse opprettet i 1974 med det formål å verne om og fremme ytringsfriheten og derved bidra til å styrke en demokratisk samfunnsutvikling i Norge og berike norsk kultur.

Dette gjør den ved å støtte prosjekter og hedre personer for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål. Blant større prosjekter som har fått støtte i senere år, er oppbyggingen av Litteraturhuset i Oslo.

Kapital

Fritt Ord hadde opprinnelig aksjene i A/S Narvesens Kioskkompani og tilsluttede selskaper som grunnkapital. Etter en fusjon med Norsk Spisevognselskap i 1975, et datterselskap av NSB, ble selskapet Narvesen AS dannet, hvor Fritt Ord fikk 59 prosent av aksjene.

NSB solgte i 1995 sine aksjer i Narvesen, og selskapet ble børsnotert. Fritt Ord reduserte etter hvert sin eierandel i Narvesen til 16,2 prosent, men aksjene ble solgt og den gamle forbindelsen mellom Fritt Ord og Narvesen avsluttet i 2001, da det daværende Reitan Narvesen ASA ble tatt av børs og innlemmet i Reitangruppen.

Stiftelsens urørlige grunnkapital er siden 2001 på 500 millioner kroner, og samlet egenkapital ved utgangen av 2022 utgjorde nær 3,6 milliarder kroner.

Stiftelsen ledes av et styre (styreleder siden 2016: Grete Brochmann), og den daglige driften ivaretas av et sekretariat i Oslo, ledet av en direktør (siden 2014: Knut Olav Åmås).

Fritt Ords pris

Fritt Ords pris består av Fritt Ord-statuetten (signert Ulf Aas) og et pengebeløp som varierer i størrelse. Prisen deles ut hvert år i tilknytning til frigjøringsdagen 8. mai.

Ifølge statuttene skal den deles ut i forbindelse med markeringen av Norges frigjøring fra den tyske okkupasjonen. Prisen deles ut til personer eller institusjoner for arbeid som anses som særlig verdifullt etter institusjonens formål.

Prisvinnere

Kim Friele
Karen-Christine Friele, generalsekretær i Det Norske Forbundet av 1948, mottok Fritt Ords pris i 1978.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 2.0

Fritt Ords honnør

Fritt Ords honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Påskjønnelsen består av en krystallbolle og et pengebeløp som varierer i størrelse. Den kan deles ut flere ganger hvert år.

Prisvinnere

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hilde Gunn Slottemo: Et Fritt Ord. Stiftelse og Samfunn 1974-2024. Aschehoug 2024.

Faktaboks

Fritt Ord
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.992 Fond/legater som støtter veldedige og allmennyttige formål

Kommentarer (9)

skrev Matthias Sund Askerud

du burde sette inn prisvinnerene i en tabell der det er År og Vinner. litt mer systematisk og lettere og lese

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Matthias, takk for innspill. Vi bruker tabeller i presentasjonen av denne typen informasjon i mange artikler, men i dette tilfellet er jeg usikker på hva som bli mest leservennlig. Vi skal se på det. Vennlig hilsen Marte, redaksjonen

skrev Erik O. Paulsen

Etter å ha lest artikkelen lurer jeg fremdeles på hvor grunnkapitalen til Fritt Ord er?

svarte Jon Gunnar Arntzen

Artikkelen er nå ajourført, med opplysninger om kapitalsituasjonen og årets prisvinner.

skrev Erik O. Paulsen

Glimrende. Takk dette var bedre!

skrev Axel Scheel

Institusjonen Fritt Ord ble stiftet på den symboltunge dag 7. juni 1974 av Jens Henrik Nordlie, høyesterettsadvokat Jens Christian Hauge og Narvesens viseadministrerende direktør Finn Skedsmo. Hva kommer det av at sistnevnte ikke er omtalt i Store norske leksikon? Er det mulig å få medstifteren av Fritt Ord, Finn Skedsmos personalia? Og gjerne en kort biografi i SNL! Mvh. Axel Scheel

svarte Guro Djupvik

Hei Axel, Takk for godt innspill, vi er enige i at Finn Skedsmo kan treffe relevanskriteriene for en omtale i SNL, og håper å få på plass en artikkel. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

skrev Frederick Woxen

Siste setning før overskriften Prisvinnere lyder: '..for virke som i forhold til institusjonens formål anses som...'. Men et norsk leksikon kan da ikke være bekjent av at man bruker det forhatte språklige ugresset 'i forhold til'?! Det betyr at man sammenligner med noe annet. I mitt øre mener man vel at prisvinnerne gjør seg fortjent for virke som i følge institusjonens formål anses som særlig verdifullt.?! Aftenpostens Per Egil Hegge førte en årelang kamp mot det språklige ugresset 'i forhold til' med bl.a. kåring av 'Månedens forholdist'!
Med språklig hilsen,

svarte Ida Scott

Hei! Tusen takk for tilbakemelding, jeg er helt enig i at den setningen ikke fungerer; jeg har endret den. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg