Utenom kommunal forvaltning og tjenesteyting er jordbruk viktigste næringsvei med 21 prosent av arbeidsplassene i kommunen, etter Finnøy den høyeste andel i primærnæringene i fylket. Jordbruket er svært allsidig; viktigst er melkeproduksjon og sauehold, men svine- og hønseholdet er også av betydning. Hjelmeland er blant de viktigste frukt- og bærdyrkingskommunene i Rogaland, særlig er epledyrkingen av betydning. Det er ellers noe tomatdyrking på øyene i Boknafjorden. For øvrig drives et relativt omfattende havbruk flere steder i kommunen.
Industrien omfatter i alt 18 prosent av Hjelmelands arbeidsplasser, 27 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon. Industrien domineres av næringsmiddelindustri med 56 prosent av de ansatte i industrien, i adskillig grad slakt og foredling av fisk fra havbruksvirksomheten. Andre viktige bransjer er gummi-, plast- og mineralsk industri (21 prosent, hovedsakelig betongvareindustri basert på lokale forekomster av sand og grus) og bergverk (10 prosent; sand- og grusuttak i Årdal og steinbrudd på Randøy). Ellers er Hjelmeland kjent for produksjon av jærstoler; samlet har trelast-, trevare- og møbelindustri seks prosent av industriens sysselsetting.
Hjelmeland har en del turisttrafikk, særlig i fjellet. Hotell i Hjelmelandsvågen. Store fjellstrekninger er statsallmenning.
Som følge av de store fjellviddene med stor nedbør og bratt fall mot fjorden, har Hjelmeland betydelige vannkraftressurser. Viktigst er Ulla- og Førre-vassdragene, begge med naturlig avløp til Jøsenfjorden, men som er utbygd ved overføring nordover til Suldalsvassdraget (Ulla–Førre-utbyggingen, se også Kvilldal). Det meste av Blåsjø, det viktigste reguleringsmagasinet for denne utbyggingen, og en av Norges største regulerte sjøer, ligger i Hjelmeland. Også i sør er det overført vann fra Hjelmeland til en nabokommune; det gjelder øvre del av Stølselva som er overført til Lysebotn kraftverk i Forsand. I tillegg er det innenfor Hjelmelands grenser utbygd 16, for det meste svært små vannkraftverk med en samlet maskininstallasjon på 35,5 MW og en midlere årsproduksjon på 146 GWh (2016).
Av Hjelmelands bosatte yrkestakere hadde 21 prosent arbeid utenfor kommunen 2016, hvorav 10 prosent på Jæren, av disse fire prosent i Stavanger og to prosent i Sandnes; videre hadde seks prosent arbeid i Strand og tre prosent i Suldal.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.