Næringslivet i kommunen preges av fisk, industri og byggevirksomhet generelt, og steinindustri spesielt.
Av de 4811 arbeidsplassene (tall fra 2018) i Hustadvika er 6,3 prosent innen primærnæringene (sammenlignet med 3,7 prosent i fylket som helhet), mens 19,4 arbeider i bergverk, industri, energi (17,5 prosent i fylket). 10,5 prosent arbeider i bygge- og anleggsbransjen (7,8 prosent i fylket).
Sysselsettinga innen primærnæringene fordeler seg med 203 i jordbruk og 90 i fiske og havbruk. Jordbruket er preget av husdyrhold og melkeproduksjon, og jordbruksarealet brukes til slått og beite. Dyrkingsjorden består av moldblandet sand og aur, og myrjord med lett tilgang på kalk som jordforbedringsmiddel. Det to kvadratkilometer store Hustadfeltet ble dyrket opp etter andre verdenskrig i forbindelse med åpningen av et kalk- og marmorbrudd.
I tillegg kommer 183 arbeidsplasser innen næringsmiddelindustri. Tine meieri Elnesvågen produserer hvitost og brunost, og det er også bedrifter innen mottak og foredling av fisk. Den naturlige havna i Harøysund er sentral for fiskerinæringen i kommunen.
Innen industrien forøvrig kan nevnes bedriftene Doosan Moxy som produserer dumpere, kjøleteknikkbedriften FrioNordica og Hustadmarmor.
Bergverk basert på forekomstene av kalkstein og marmor og en videreforedling av disse i steinhuggerier et tradisjonelt håndverk i kommunen; bransjene bergverk og mineralprodukt-industri omfatter 22,5 prosent av industri-arbeidsplassene, og særlig i Eide. Mange av de karakteristiske jugendstil-husene i Ålesund er bygd av marmor fra Eide. Kalkstein og marmor brytes nå mest for salg som jordforbedringsmiddel og til prosessindustrier, mens råsteinen for steinhuggeriene i Eide i stor grad tilføres fra Larviktrakten (larvikitt), Solør (gabbro) og Østfold (granitt). Kommunen har omtrent halvparten av markedet for bearbeidet stein i Norge.
Av de 6798 yrkesaktive personene i Hustadvika (tall fra 2018) arbeider 57,9 prosent i hjemkommunen, 27,2 prosent i Molde, 1,6 prosent i Kristiansund, mens 3,5 prosent jobber i de tre nabokommunene Aukra, Averøy og Gjemnes.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.