Faktaboks

Samisk navn
Davvinjárga
Kvensk navn
Kappa
Administrasjonssenter
Honningsvåg
Fylke
Finnmark
Innbyggertall
2 947 (2022)
Landareal
892 km²
Høyeste fjell
Savzavárri (578 moh.)
Målform
nøytral
Kommunenummer
5620 (tidligere 5435 og 2019)

Nordkapps kommunevåpen gjengir stilisert Nordkapp-profilen

Honningsvåg.

Honningsvåg er Nordkapp kommunes administrasjonssenter.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kart: Nordkapp kommune i Finnmark

Nordkapp kommune i Finnmark fylke.

Kart: Nordkapp kommune i Finnmark
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nordkapp er en kommune i Finnmark fylke, som ligger på begge sider av Porsangens ytre del. Nordkapp omfatter Magerøya, den nordøstlige delen av Porsangerhalvøya og den vestlige delen av Sværholthalvøya.

Kommunen het til 1950 Kjelvik etter et fiskevær på Magerøya. Nåværende grenser er fra 1984, da den vestlige delen av Magerøya ble overført fra Måsøy kommune.

Kart over Nordkapp kommune
Kart over Nordkapp kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Natur

Nordkapplatået.

Nordkapplatået

Kysten i Nordkapp har flate platåer med steile skrenter ned mot havet og dype, brede fjorder og daler. Det er noe skjærgård utenfor Gjesvær. Nordkapplatået ligger på nordsiden av Magerøya (309 meter over havet). Nordkapps nordligste punkt på 71° 10ʹ 21ʹʹ nordlig bredde er ofte feilaktig fremstilt som Norges nordligste punkt utenom Svalbard, men det nordligste punktet er egentlig Knivskjelodden på Magerøya (71° 11ʹ 8ʹʹ nordlig bredde) 4,5 kilometer nordvest for Nordkapplatået.

Berggrunnen på fastlandet i Nordkapp består hovedsakelig av sandstein og skifer, som hovedsakelig er fra eokambrium og avsatt i Varangeristiden. På Magerøya er berggrunnen noe yngre, og her finnes også noen mindre områder med gabbro og granitt.

Vegetasjonen er fattigere enn i indre deler av Finnmark, selv om det finnes over 200 plantearter, de fleste av arktisk type. Det finnes ikke produktiv skog i kommunen, men i lune dalfører kan det vokse bjørk og seljekratt. Plante- og dyrelivet er fredet på Nordkapplatået samt i skrenten mot Hornvika i øst.

Bosetning

Nordkapp (Gjesvær)

Nordkapp. Fiskeværet Gjesvær på nordvestsiden av Magerøya. I bakgrunnen de hatteformede fuglefjellene Gjesværstappen (i midten Storstappen, til høyre Kjerkestappen). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Skarsvåg
Skarsvåg i Nordkapp kommune er verdens nordligste fiskevær.
Skarsvåg
Lisens: CC BY SA 3.0

Praktisk talt hele kommunens befolkning er bosatt i de to tettstedene Honningsvåg og Nordvågen og i tettbebyggelsene Gjesvær, Skarsvåg og Kamøyvær, alle på Magerøya. Den sterke konsentrasjonen henger sammen med gjenreisningen etter andre verdenskrig, med utbygging av steder med gode havneforhold. Den sterkeste veksten har vært i Honningsvåg.

Folketallet i kommunen var voksende til et stykke ut i 1960-årene, men har senere avtatt betydelig blant annet som følge av tilbakegang for fiskeriene. I tiårsperioden 1995–2005 sank folketallet med 12,7 prosent. Frem til 2050 forventes folketallet å være stabilt.

Næringsliv

Reindrift

Tamrein drives fra en innhegning over Magerøysundet mot Nordkapp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Fiske ved Nordkapp - Platået med Nordkapp hornet i bakgrunnen
Fiske ved Nordkapplatået
Fiske ved Nordkapp - Platået med Nordkapp hornet i bakgrunnen
Lisens: CC BY SA 3.0

Fiskeindustrien har en dominerende plass i tillegg til bedrifter som yter tjenester til fiskeflåten, som mekanisk verksted. Overgang fra mindre til større havgående fartøyer har ført til overbeskatning av de viktigste fiskeslagene. Industrien har derfor hatt tilbakegang.

Honningsvåg er etter Båtsfjord fylkets største fiskevær etter verdien av den ilandførte fangsten (2002). Næringslivet i de tre andre tettstedene er nesten fullstendig dominert av fiske og fiskeforedling. I alt 86 prosent av industriens sysselsatte er å finne i næringsmiddelindustrien (2003).

Turisme spiller en betydelig rolle. Nordkapplatået er svært mye besøkt av turister om sommeren, nesten 300 000 besøkende i året. Et opplevelsessenter er bygd inn i platået med panoramautsikt, kafé, restaurant, postkontor, suvenirbutikk og en såkalt supervideograf som åpnet i 1988.

Finnmarksposten kommer ut én gang ukentlig, og Finnmark Dagblad i Hammerfest har utvekslingsavtale med avisen. Kommunen har også egen uavhengig lokalradio, Radio Nordkapp.

Samferdsel

Honningsvåg har anløp av Hurtigruten. E69 går fra E6 i Olderfjord, langs vestsiden av Porsangen, i undersjøisk tunnel under Magerøysundet og videre over Magerøya til Nordkapp. Fastlandsforbindelsen Fatima ble åpnet i 1999. Frem til Nordkapplatået fører E69. Fylkesveier fører fra E69 til alle tettbebyggelsene. Ved Nordmannset ligger Honningsvåg lufthavn, Valan.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Honningsvåg er undervisningssenter med videregående skole og fiskerfagskole.

Nordkapp hører til Finnmark politidistrikt, Vestre Finnmark tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Vest-Finnmark regionråd sammen med Alta, Hammerfest, Hasvik, Kvalsund, Loppa og Måsøy.

Nordkapp er del av Midt-Finnmark næringsregion sammen med Karasjok, Kautokeino, Lebesby og Porsanger.

Nordkapp kommune tilsvarer soknet Nordkapp i Hammerfest prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Nordkapp til Hammerfest fogderi i Finmarkens amt.

Delområder og grunnkretser i Nordkapp

For statistiske formål er Nordkapp kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 25 grunnkretser:

  • Nordkapp: Skarsvåg, Kamøyvær, Kobbholet-Nordmannsetområdet, 1. og 2. Vannsområdet, Hombukt-Storbuktområdet, Seppoladalsområdet, Honningsvåg sentrum, Honningsvåg sentrum-øvre del, Klubben-Menesområdet, Nordvågveien-Juledagsnesområdet, Elvedalsområdet, Storfjellet-Valanområdet, Vestersida-Botnområdet, Nordvågnesområdet, Kjelvik-Helnesområdet, Steinviknæringen-Magerøysundet, Skuotanjargga, Mannskarvik-Repvåg, Sværholthalvøya
  • Gjesvær: Gjesvær, Knivskjelodden, Tufjorden, Magerøystua, Finnvik, Vannfjordnæringen

Historikk og kultur

Kommunens store turistattraksjon er Nordkapplatået, som er utbygd med opplevelsessenter. I Honningsvåg ligger Nordkappmuseet. Honningsvåg kirke er en langkirke i tre, bygd i 1855, og tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan. På Sarnes sør på Magerøya er det gjort boplassfunn som er 10 000 år gamle.

Den første av fire etapper av sykkelrittet Arctic Race of Norway 2014 hadde målgang på Nordkapplatået. Lars Petter Nordhaug vant etappen.

Kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent i 1973) er delt av gull og rødt ved et enkelt venstre trappesnitt; gjengir stilisert Nordkapp-profilen.

Navn

Nordkapp ble navngitt av den engelske navigatøren Stephen Borough (1525–1584). Han var kaptein på skipet Edward Bonaventure som seilte forbi Nordkapplatået i 1553 på leting etter Nordøstpassasjen. Siste ledd av latin caput 'hode', brukt i betydningen ’nes, odde’.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hanssen, Einar Richter: Nordkapp, en fiskerikommune: fra de eldste tider til i dag, 1990.
  • Hanssen, Einar Richter: Fra krig til fred : Den annen verdenskrig i Nordkapp, andre utgave, 2003.
  • Sætherø, Ingrid: Vandring i gjenreist landskap: Honningsvåg, 1996 (Fotefar mot nord).

Kommentarer (2)

skrev Bjarne Rosenstrøm

Også her opplyses det at mange turister landsettes i Hornviken, det medfører ikke riktighet. Siden veien åpnet i 1956 har det vel knapt nok vært et cruisebåtanløp der.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg