Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Nordkapp er en kommune i Finnmark fylke, som ligger på begge sider av Porsangens ytre del. Nordkapp omfatter Magerøya, den nordøstlige delen av Porsangerhalvøya og den vestlige delen av Sværholthalvøya.

Kommunen het til 1950 Kjelvik etter et fiskevær på Magerøya, som ikke ble gjenreist etter andre verdenskrig. Nåværende grenser er fra 1984, da den vestlige delen av Magerøya ble overført fra Måsøy kommune.

På Magerøya finnes Norges nordligste punkt utenom Svalbard, Knivskjelodden (71°, 11' 8" n.br.), som ligger et stykke nordvest for det mer kjente Nordkapplatået.

Kysten i Nordkapp er preget av flate platåer med steile skrenter ned mot havet. Det er dype og brede fjorder og daler. Det er noe skjærgård utenfor Gjesvær. Nordkapplatået ligger på nordsiden av Magerøya på 309 meter over havet. Nordkapps nordligste punkt på 71° 10ʹ 21ʹʹ n.br. er ofte feilaktig fremstilt som Norges nordligste punkt (unntatt Svalbard), men det nordligste punktet er egentlig Knivskjelodden på Magerøya (71° 11ʹ 8ʹʹ n.br.) 4,5 kilometer nordvest for Nordkapplatået.

Berggrunnen på fastlandet i Nordkapp består hovedsakelig av sandstein og skifer, som hovedsakelig er fra eokambrium. På Magerøya er berggrunnen noe yngre, og her finnes også noen mindre områder med gabbro og granitt.

Vegetasjonen er fattigere enn i indre deler av Finnmark, selv om det finnes over 200 plantearter, de fleste av arktisk type. Det finnes ikke produktiv skog i kommunen, men i lune dalfører kan det vokse bjørk og seljekratt. Plante- og dyrelivet er fredet på Nordkapplatået samt i skrenten mot Hornvika i øst.

Praktisk talt hele kommunens befolkning er bosatt i de to tettstedene Honningsvåg og Nordvågen og i tettbebyggelsene Gjesvær, Skarsvåg og Kamøyvær, alle på Magerøya. Den sterke konsentrasjonen henger sammen med gjenreisningen etter den annen verdenskrig, da man la vekt på utbygging av steder med gode havneforhold. Den sterkeste veksten har falt på Honningsvåg.

Folketallet i kommunen var voksende til et stykke ut i 1960-årene, men har senere avtatt betydelig blant annet som følge av tilbakegang for fiskeriene. I tiårsperioden 1995–2005 sank folketallet med 12,7 %.

Fiskeindustrien har en dominerende plass i næringslivet. Det finnes også bedrifter som yter andre tjenester til fiskeflåten, som mekanisk verksted. Det har vært overgang fra mindre til større havgående fartøyer samt overbeskatning av de viktigste fiskeslagene. Industrien har derfor hatt tilbakegang.

Honningsvåg er etter Båtsfjord fylkets største fiskevær etter verdien av den ilandførte fangsten (2002). Næringslivet i de tre andre tettstedene er nesten fullstendig dominert av fiske og fiskeforedling. I alt 86 % av industriens sysselsatte er å finne i næringsmiddelindustrien (2003).

Turisme spiller en betydelig rolle. Nordkapplatået er svært mye besøkt av turister om sommeren. Et opplevelsessenter er bygd inn i platået med panoramautsikt, kafé, restaurant, postkontor, suvenirbutikk og en såkalt supervideograf, som åpnet i 1988.

Finnmarksposten kommer ut en gang ukentlig, og Finnmark Dagblad i Hammerfest har utvekslingsavtale med avisen. Kommunen har også egen uavhengig lokalradio, Radio Nordkapp.

Honningsvåg har hurtigruteanløp. E 69 går fra E 6 i Olderfjord, langs vestsiden av Porsangen, i undersjøisk tunnel under Magerøysundet og videre over Magerøya til Nordkapp. Fastlandsforbindelsen Fatima ble åpnet i 1999. Frem til Nordkapplatået fører E 69. Fylkesveier fører fra E 69 til alle tettbebyggelsene. Ved Nordmannset ligger Honningsvåg lufthavn, Valan.

Honningsvåg er undervisningssenter med videregående skole og fiskerfagskole. Kystverkets regionkontor for Troms og Finnmark.

Nordkapp hører til Finnmark politidistrikt, Hammerfest tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Vest-Finnmark regionråd sammen med Alta,Hammerfest, Hasvik, Kvalsund, Loppa ogMåsøy.

Nordkapp er del av Midt-Finnmark næringsregion sammen med Karasjok, Kautokeino, Lebesby og Porsanger.

Nordkapp kommune tilsvarer soknet Nordkapp i Hammerfest prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Nordkapp til Hammerfest fogderi i Finmarkens amt.

For statistiske formål er Nordkapp kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 25 grunnkretser:

  • Nordkapp: Skarsvåg, Kamøyvær, Kobbholet-Nordmannsetområdet, 1. og 2. Vannsområdet, Hombukt-Storbuktområdet, Seppoladalsområdet, Honningsvåg sentrum, Honningsvåg sentrum-øvre del, Klubben-Menesområdet, Nordvågv.-Juledagsnesområdet, Elvedalsområdet, Storfjellet-Valanområdet, Vestersida-Botnområdet, Nordvågnesområdet, Kjelvik-Helnesområdet, Steinviknæringen-Magerøysundet, Skuotanjargga, Mannskarvik-Repvåg, Sværholthalvøya
  • Gjesvær: Gjesvær, Knivskjellodden, Tufjorden, Magerøystua, Finnvik, Vannfjordnæringen

Kommunens store turistattraksjon er Nordkapplatået, som er utbygd med opplevelsessenter. I Honningsvåg ligger Nordkappmuseet. Honningsvåg kirke er en langkirke i tre, bygd i 1855, og tegnet av arkitekt J.W. Nordan. På Sarnes sør på Magerøya er det gjort boplassfunn som er 10 000 år gamle.

Den første av fire etapper av sykkelrittet Arctic Race of Norway 2014 hadde målgang på Nordkapplatået. Lars Petter Nordhaug vant etappen.

Nordkapps kommunevåpen gjengir stilisert Nordkapp-profilen

Nordkapp kommunevåpen. Begrenset gjenbruk

Kommunevåpenet (godkjent 1973) er delt av gull og rødt ved et enkelt venstre trappesnitt; gjengir stilisert Nordkapp-profilen.

Nordkapp ble navngitt av engelskmannen Stephen Burrough, som var kaptein på skipet Edward Bonaventure, og som seilte forbi Nordkapplatået i 1553 på leting etter Nordostpassasjen. Siste ledd av latin caput 'hode', brukt i betydningen ’nes, odde’.

  • Hanssen, Einar Richter: Nordkapp : en fiskerikommune: fra de eldste tider til i dag, 1990.
  • Hanssen, Einar Richter: Fra krig til fred : Den annen verdenskrig i Nordkapp, 2. utg., 2003.
  • Sætherø, Ingrid: Vandring i gjenreist landskap: Honningsvåg, 1996 (Fotefar mot nord).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. juni 2010 skrev Bjarne Rosenstrøm

Også her opplyses det at mange turister landsettes i Hornviken, det medfører ikke riktighet. Siden veien åpnet i 1956 har det vel knapt nok vært et cruisebåtanløp der.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.