Museet viser både permanente utstillinger med verker fra egne samlinger og skiftende utstillinger med egne og innlånte verker, fra norske og internasjonale kunstnere. Utstillingsstedene har siden sammenslåingen vært i de fire separate kunstinstitusjonenes lokaler, men både Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst vil være stengt for publikum fram til åpningen av det nye Nasjonalmuseet i juni 2022. I resten av Norge foregår utstillingsvirksomheten gjennom Landsdekkende program, foruten produksjon av norske kunstutstillinger til utlandet.
Nasjonalgalleriet rommer landets største offentlige samlinger av malerier, tegninger og skulpturer, med hovedvekt på norsk kunst fra 1800-tallet. I tillegg finnes en rekke av Edvard Munchs mest sentrale verker, blant annet Skrik. Andre betydningsfulle norske kunstnere er J. C. Dahl, Adolph Tidemand, Hans Gude, Harriet Backer, Oda Krohg, Aasta Hansteen, Kitty Kielland og Christian Krohg.
I 1990 ble Nasjonalgalleriets samlinger fra før 1945 overført til Museet for samtidskunst, som ble opprettet i 1988. I september 2017 stengte Samtidskunstmuseet dørene på Bankplassen 4 for godt. Fram til det nye Nasjonalmuseet etter planen åpner på Vestbanen i 2022 vil samtidskunsten vises i Nasjonalgalleriet og i den såkalte Mellomstasjonen ved den fredede Vestbanehallen. Basisen i samlingen er verker overdratt fra Riksgalleriet og Nasjonalgalleriet.
Norsk Arkitekturmuseum ble etablert av Norske Arkitekters Landsforbund i 1975. I 2003 gikk det inn som del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Samlingene besto av 230 000 orginaltegninger og fotografier ved innlemmelsen i det nye Nasjonalmuseet. Arkitekturmuseet holder hus på Bankplassen 3, hvor hovedbygningen er tegnet av Christian Heinrich Grosch (1801–1865) og ombygget av Sverre Fehn (1924–2009). Arkitekturmuseet åpnet i nyrestaurerte lokaler i 2008 og vil forbli der.
I forbindelse med 100-årsjubileet for unionsoppløsningen åpnet det fusjonerte Nasjonalmuseet i 2005 sine to første utstillinger Kunst 1. Alle snakker om museet og Kyss Frosken. Den førstnevnte vakte spesielt sterke reaksjoner og satte debatten i gang. I denne såkalte basisutstillingen ønsket museet å markere forandring ved å oppheve «Munch-rommet» og vise Munchs bilder sammen med andre samtidige kunstnere. Et annet kuratorgrep var å ta den eldre kunsten ut av en kronologisk rekkefølge og sette den inn i en tematisk kontekst.
Konflikter og debatt fulgte om museets funksjon, formidling, forvaltningsoppgaver og utstillingenes rolle. I 2011 ble basisutstillingen igjen satt tilbake i kronologi og fikk tittelen Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950.
Kunstindustrimuseet, etablert i 1876, holdt til i St. Olavs gate, men stengte dørene i oktober 2016 for flytting til det nye museumsbygget ved Vestbanen. Samlingene spenner fra antikkens vaser og østasiatiske kunstgjenstander til nyere europeisk stilhistorie. Utstillingene omfattet møbler, sølv, glass, keramikk, drakt, mote og nyere design og kunsthåndverk. Det ble tidlig lagt vekt på innsamling av norsk folkekunst, spesielt for å fremme husfliden. Mye fra de store samlingene av folkekunst ble overført til Norsk Folkemuseum på midten av 1900-tallet.
Samlet består Nasjonalmuseets samlinger av rundt 400 000 objekter. I deres digitale arkiv, som ligger åpent på museets nettside, er det mulig å se rundt 40 000 av dem.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.