Høylandet

Faktaboks

Landareal
703 km²
Innbyggertall
1 254
Administrasjonssenter
Høylandet
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
hålling
Målform
nøytral
Kommunenummer
5046
Høyeste fjell
Nonsfjellet, Joevejællatjahke (927 moh.)

Kommunevåpenet til Høylandet har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Høylandet er en kommune i Trøndelag fylke. Høylandet ligger nordøst for Namsos og består av et nord–sørgående dalføre langs Søråa, som renner sørover og ut i Namsen, og Kongsmoelva, som renner nordover fra vannskillet og ut i fjordarmen Indre Folda (Innerfolda).

Natur

Høylandet. Kulturlandskap på Litlenget, sett mot administrasjonssenteret. Mot øst Skarlandsfjellet.

Av /KF-arkiv ※.

Berggrunnen i hoveddalen består av glimmerskifer, øst for denne er det bratte og høye fjell av granitt med topper på 700–800 meter over havet, høyest er Nonsfjellet (927 meter over havet) på fylkesgrensen i nord. Vest for hoveddalen gir bergarten gneis jevnere fjellformer med topper opp til 800 meter over havet. Til Søråvassdraget er knyttet flere store vann hvor Øyvatnet (10 kvadratkilometer) er størst. Søråa er kjent som en god lakseelv.

Bosetning

Bosetningen ligger i de slake brede sidene av hoveddalen. Over halvparten av befolkningen bor i og omkring administrasjonssenteret Høylandet. Folketallet i kommunen var relativt stabilt fra krigen og frem til midten av 1980-årene. Siden har folkemengden gått en del tilbake, i tiårsperioden 2003–2013 med 0,9 prosent. I perioden 2010–2018 var nedgangen på 0,2 prosent, mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Næringsliv

Høylandet mot nord sett fra lufta. Bildet tatt under revyfestivalen 2007
.
Lisens: fri

Jord- og skogbruk er hovednæringen og står for en stor del av sysselsettingen. Storfehold er den viktigste driftsformen, men det dyrkes også korn. Skogen består mest av gran og er vesentlig gårdsskog. I 2018 ble det avvirket 12 400 kubikkmeter. Høylandet har forholdsvis lite industri, men noe trevareindustri. Rehabiliteringssenteret Namdal rehabilitering åpnet i 2006. Senteret eies av kommunene i Namdalen og Bindal i Nordland.

Kommunens innbyggere arbeidet i 2018 med følgende (SSB):

  • Primærnæringer: 14,9 prosent
  • Industri, produksjon, energi: 17,7 prosent
  • Varehandel, hotell, restaurant, samferdsel, finans: 22,7 prosent
  • Offentlig administrasjon, sosialforsikring: 5,5 prosent
  • Undervisning: 8,7 prosent
  • Helse- og sosialtjenester: 27,0 prosent
  • Personlig tjenesteyting: 3,5 prosent

Kongsmoen ved Indre Folda var utskipningshavn for svovelkisen fra Skorovas Gruber i Namsskogan kommune. En 44,5 kilometer lang taubane fra Skorovass til Kongsmoen fraktet om lag 150 000 tonn kis årlig frem til banen ble nedlagt i 1976. Gruven ble nedlagt i 1984.

Samferdsel

Fylkesveg 17, Kystriksvegen, går fra Namsos gjennom Høylandet og Helgeland til Bodø. Fylkesveg 775 går fra Høylandet sentrum i sørøstlig retning til Gartland, ved E6 og Nordlandsbanen, og fylkesveg 776 i nordvestlig retning, til Salsbruket.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Høylandet skole er en kombinert barne- og ungdomsskole. Kommunen har også barnehage og SFO (skolefritidsordning).

Høylandet hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Høylandet kommune tilsvarer soknet Høylandet i Namdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke. Mot slutten av 1800-tallet hørte Høylandet til Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

Kommunen er med i Namdal regionråd, sammen med Namsos, Flatanger, Leka, Osen, Grong, Namsskogan, Nærøysund, Overhalla, Lierne og Røyrvik.

Delområder og grunnkretser i Høylandet

For statistiske formål er Høylandet kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 8 grunnkretser: Vassbotn, Gronstad, Tyldum, Skarland, Okstad, Flått, Øie og Kongsmoen.

Historikk og kultur

På Eid, Mørkved, Romstad og Øy er det gjort funn fra steinalderen og eldre jernalder. Men bygda antas først å være ryddet i yngre jernalder, og fra denne perioden er det mange funn, blant annet gravhauger.

Norsk Revyfestival på Høylandet arrangeres annenhvert år, første gang var i 1987. Høylandet kirke er fra 1860.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1990) har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn; sangsvaner er årlig på trekk i kommunen. Kommuneblomsten er hvitveis (kvitsymre).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg