Kommunevåpenet til Høylandet har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn. 

. Begrenset gjenbruk

Høylandet er en kommune i Trøndelag fylke. Høylandet ligger nordøst for Namsos og består av et nord–sørgående dalføre langs Søråa, som renner sørover og ut i Namsen, og Kongsmoelva, som renner nordover fra vannskillet og ut i fjordarmen Indre Folda (Innerfolda).

Berggrunnen i hoveddalen består av glimmerskifer, øst for denne er det bratte og høye fjell av granitt med topper på 700–800 moh., høyest er Nonsfjellet (927 moh.) på fylkesgrensen i nord. Vest for hoveddalen gir bergarten gneis jevnere fjellformer med topper opp til 800 moh. Til Søråvassdraget er knyttet flere store vann hvor Øyvatnet (10 km²) er størst. Søråa er kjent som en god lakseelv.

Bosetningen ligger i de slake brede sidene av hoveddalen. Over halvparten av befolkningen bor i og omkring administrasjonssenteret Høylandet. Folketallet i kommunen var relativt stabilt fra krigen og frem til midten av 1980-årene. Siden har folkemengden gått en del tilbake, i tiårsperioden 2003–2013 med 0,9 prosent.

Jord- og skogbruk er hovednæringen med ca. 1/4 av sysselsettingen. Storfehold er den viktigste driftsformen, men det dyrkes også korn. Skogen består mest av gran og er vesentlig gårdsskog. I 2002 ble det avvirket 24 800 m3, noe som utgjør 5 prosent av hele fylkets avvirkning. Høylandet har lite industri, i hovedsak trevareindustri.

Kongsmoen ved Indre Folda var utskipningshavn for svovelkisen fra Skorovas Gruber i Namsskogan kommune. En 44,5 km lang taubane fra Skorovass til Kongsmoen fraktet ca. 150 000 tonn kis årlig frem til banen ble nedlagt i 1976. Gruven ble nedlagt i 1984.

Fylkesveg 17, Kystriksvegen, går fra Namsos gjennom Høylandet og Helgeland til Bodø. Fylkesveg 775 går fra administrasjonssenteret i sørøstlig retning til Gartland, ved E6 og Nordlandsbanen, og fylkesveg 776 i nordvestlig retning, til Salsbruket.

Høylandet skole er en kombinert barne- og ungdomsskole.

Høylandet hører til Trøndelag politidistrikt, Namdal tingrett og Frostating lagmannsrett. Høylandet kommune tilsvarer soknet Høylandet i Namdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke. Mot slutten av 1800-tallet hørte Høylandet til Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

Kommunen er med i regionrådet Indre Namdal regionråd sammen med Grong, Lierne, Namsskogan og Røyrvik.

For statistiske formål er Høylandet kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 8 grunnkretser: Vassbotn, Gronstad, Tyldum, Skarland, Okstad, Flått, Øie og Kongsmoen.

På Eid, Mørkved, Romstad og Øy er det gjort funn fra steinalderen og eldre jernalder. Men bygda antas først å være ryddet i yngre jernalder, og fra denne perioden er det mange funn, blant annet gravhauger.

Norsk Revyfestival på Høylandet arrangeres annenhvert år, første gang var i 1987. Høylandet kirke er fra 1860.

Kommunevåpenet (godkjent i 1990) har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn; sangsvaner er årlig på trekk i kommunen. Kommuneblomsten er hvitveis (kvitsymre). Høylandet har kommunenummer 1743.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.