Høylandet

Faktaboks

Landareal
703 km²
Innbyggertall
1 254
Administrasjonssenter
Høylandet
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
hålling
Målform
nøytral
Kommunenummer
5046
Høyeste fjell
Nonsfjellet, Joevejællatjahke (927 moh.)

Kommunevåpenet til Høylandet har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn. 

Av /Store norske leksikon ※.

Høylandet er en kommune i Trøndelag fylke. Høylandet ligger nordøst for Namsos og består av et nord–sørgående dalføre langs Søråa, som renner sørover og ut i Namsen, og Kongsmoelva, som renner nordover fra vannskillet og ut i fjordarmen Indre Folda (Innerfolda).

Natur

Høylandet. Kulturlandskap på Litlenget, sett mot administrasjonssenteret. Mot øst Skarlandsfjellet.

Av /KF-arkiv ※.

Berggrunnen i hoveddalen består av glimmerskifer, øst for denne er det bratte og høye fjell av granitt med topper på 700–800 moh., høyest er Nonsfjellet (927 moh.) på fylkesgrensen i nord. Vest for hoveddalen gir bergarten gneis jevnere fjellformer med topper opp til 800 moh. Til Søråvassdraget er knyttet flere store vann hvor Øyvatnet (10 km²) er størst. Søråa er kjent som en god lakseelv.

Bosetning

Bosetningen ligger i de slake brede sidene av hoveddalen. Over halvparten av befolkningen bor i og omkring administrasjonssenteret Høylandet. Folketallet i kommunen var relativt stabilt fra krigen og frem til midten av 1980-årene. Siden har folkemengden gått en del tilbake, i tiårsperioden 2003–2013 med 0,9 prosent. I perioden 2010–2018 var nedgangen på 0,2 prosent, mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Næringsliv

Høylandet mot nord sett fra lufta. Bildet tatt under revyfestivalen 2007
.
Lisens: fri

Jord- og skogbruk er hovednæringen og står for omkring fjerdedelen av sysselsettingen. Storfehold er den viktigste driftsformen, men det dyrkes også korn. Skogen består mest av gran og er vesentlig gårdsskog. I 2018 ble det avvirket 12 400 m³. Høylandet har lite industri, men noe trevareindustri.

Kongsmoen ved Indre Folda var utskipningshavn for svovelkisen fra Skorovas Gruber i Namsskogan kommune. En 44,5 km lang taubane fra Skorovass til Kongsmoen fraktet om lag 150 000 tonn kis årlig frem til banen ble nedlagt i 1976. Gruven ble nedlagt i 1984.

Samferdsel

Fv 17, Kystriksvegen, går fra Namsos gjennom Høylandet og Helgeland til Bodø. Fylkesveg 775 går fra Høylandet sentrum i sørøstlig retning til Gartland, ved E6 og Nordlandsbanen, og fylkesveg 776 i nordvestlig retning, til Salsbruket.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Høylandet skole er en kombinert barne- og ungdomsskole. Kommunen har også barnehage og SFO (skolefritidsordning).

Høylandet hører til Trøndelag politidistrikt, Namdal tingrett og Frostating lagmannsrett. Høylandet kommune tilsvarer soknet Høylandet i Namdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke. Mot slutten av 1800-tallet hørte Høylandet til Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

Kommunen er med i regionrådet Indre Namdal regionråd sammen med Grong, Lierne, Namsskogan og Røyrvik.

Delområder og grunnkretser i Høylandet

For statistiske formål er Høylandet kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 8 grunnkretser: Vassbotn, Gronstad, Tyldum, Skarland, Okstad, Flått, Øie og Kongsmoen.

Historikk og kultur

På Eid, Mørkved, Romstad og Øy er det gjort funn fra steinalderen og eldre jernalder. Men bygda antas først å være ryddet i yngre jernalder, og fra denne perioden er det mange funn, blant annet gravhauger.

Norsk Revyfestival på Høylandet arrangeres annenhvert år, første gang var i 1987. Høylandet kirke er fra 1860.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1990) har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn; sangsvaner er årlig på trekk i kommunen. Kommuneblomsten er hvitveis (kvitsymre).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg