Høylandet er en kommune i Nord-Trøndelag fylke. Høylandet ligger nordøst for Namsos og består av et nord–sørgående dalføre langs Søråa, som renner sørover og ut i Namsen, og Kongsmoelva, som renner nordover fra vannskillet og ut i fjordarmen Indre Folda (Innerfolda).

Berggrunnen i hoveddalen består av glimmerskifer, øst for denne er det bratte og høye fjell av granitt med topper på 700–800 moh., høyest er Nonsfjellet (927 moh.) på fylkesgrensen i nord. Vest for hoveddalen gir bergarten gneis jevnere fjellformer med topper opp til 800 moh. Til Søråvassdraget er knyttet flere store vann hvor Øyvatnet (10 km²) er størst. Søråa er kjent som en god lakseelv.

Bosetningen ligger i de slake brede sidene av hoveddalen. Over halvparten av befolkningen bor i og omkring administrasjonssenteret Høylandet. Folketallet i kommunen var relativt stabilt fra krigen og frem til midten av 1980-årene. Siden har folkemengden gått en del tilbake, i tiårsperioden 2003–2013 med 0,9 prosent.

Jord- og skogbruk er hovednæringen med ca. 1/4 av sysselsettingen. Storfehold er viktigste driftsform, men det dyrkes også korn. Skogen består mest av gran og er vesentlig gårdsskog. 2002 ble det avvirket 24 800 m³, noe som utgjør 5 prosent av hele fylkets avvirkning. Høylandet har lite industri, i hovedsak trevareindustri.

Kongsmoen ved Indre Folda var utskipningshavn for svovelkisen fra Skorovas Gruber i Namsskogan kommune. En 44,5 km lang taubane fra Skorovass til Kongsmoen fraktet ca. 150 000 tonn kis årlig frem til banen ble nedlagt i 1976. Gruven ble nedlagt i 1984.

Fv.17, Kystriksvegen, går fra Namsos gjennom Høylandet og Helgeland til Bodø. Fv.775 går fra administrasjonssenteret i sørøstlig retning til Gartland, ved E 6 og Nordlandsbanen, og Fv.776 i nordvestlig retning, til Salsbruket.

Høylandet skole er en kombinert barne- og ungdomsskole. 

Høylandet hører til Trøndelag politidistrikt, Namdal tingrett  og Frostating lagmannsrett. Høylandet kommune tilsvarer soknet Høylandet i Namdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke. Mot slutten av 1800-tallet hørte Høylandet til Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

Kommunen er med i regionrådet Indre Namdal regionråd sammen med GrongLierneNamsskogan og Røyrvik.

For statistiske formål er Høylandet kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 8 grunnkretser: Vassbotn, Gronstad, Tyldum, Skarland, Okstad, Flått, Øie og Kongsmoen.

På Eid, Mørkved, Romstad og Øy er det gjort funn fra steinalderen og eldre jernalder. Men bygda antas først å være ryddet i yngre jernalder, og fra denne perioden er det mange funn, blant annet gravhauger.

Norsk Revyfestival på Høylandet arrangeres annenhvert år, første gang var i 1987. Høylandet kirke er fra 1860.

Kommunevåpenet til Høylandet.

. Begrenset gjenbruk

Kommunevåpenet (godkjent i 1990) har en oppflyvende sølv svane mot en grønn bakgrunn; sangsvaner er årlig på trekk i kommunen. Kommuneblomsten er hvitveis (kvitsymre). Høylandet har kommunenummer 1743.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.