Kommunevåpen

. Begrenset gjenbruk

Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Dyrøy, kommune i Troms fylke, sørøst for Senja, øst for skipsleia mellom Harstad og Tromsø. Består av Dyrøya (53 km2), som kommunen har navn etter, samt en fastlandsdel mot øst. Ble egen kommune 1886 da Tranøy kommune ble delt, og fikk sine nåværende grenser 1964, da Tranøys fastlandsdel ble overført til Dyrøy.

Berggrunnen består nesten utelukkende av glimmerskifer og glimmergneis av kaledonsk alder, samt noen mindre områder med marmor og amfibolitt. Kommunen er berglendt med en smal strandflate langs kysten. På fastlandet fører Bjørkebakkdalen sørover fra kommunesenteret Brøstadbotn. Både her og i sidedalen Langbakka mot øst er det frodig bjørkeskog opp til 400–500 moh. Kommunen har flere topper over 1000 moh., og høyest er Løksetind (1237 moh.) på grensen mot Salangen i sør.

Folketallet i Dyrøy har vært preget av tilbakegang i det aller meste av etterkrigstiden. Kommunen har ingen tettsteder, og bosetningen finnes spredt langs strandflaten, på fastlandet langs den nord-sørgående Bjørkebakkdalen og Langbakka. Brøstadbotn er kommunens administrasjonssenter og ligger på fastlandet.

Næringslivet var tidligere dominert av jordbruk og fiske, ofte i kombinasjon, men primærnæringene målt etter sysselsetting har gått kraftig tilbake, særlig fisket. Jordbruksarealet brukes til eng og beite, og foruten storfehold er det også saue- og geitehold og melkeproduksjon. Gjennomsnittlig bruksstørrelse er 148 daa mot 115 i fylket som helhet (1999). I alt er 12 % av de yrkesaktive sysselsatt i primærnæringene (2001). Fiskeflåten består hovedsakelig av mindre fartøyer (20–40 fot). Kommunen har noe elektroteknisk industri. Hotell på Brøstadbotn.

Dyrøy (Brøstadbotn) har hurtigbåtforbindelse med Harstad og Tromsø. Rv. 84 går gjennom Dyrøy kommune, med forbindelse til E 6. Rv. 852 fører fra Rv. 84 i Bjørkedalen til Brøstadbotn. Dyrøya ble landfast da Dyrøybrua åpnet for trafikk 1994.

Dyrøy hører til Troms politidistrikt, Senja tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Midt-Troms regionråd sammen med BarduBergLenvikMålselvSørreisaTorsken og Tranøy.

Dyrøy er del av Indre Troms næringsregion sammen med BarduGratangenLavangen og Salangen.

Dyrøy kommune tilsvarer soknet Dyrøy i Senja prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Dyrøy til Senjen og Tromsø fogderi i Tromsø amt.

For statistiske formål er Dyrøy kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 8 grunnkretser: Moen, Brøstad, Bjørkebakk, Hundstrand, Kastnes, Dyrøyhamn, Merkesnes og Espejord.

Friluftsmuseet Dyrøy bygdemuseum på Bjørkebakken har gårdstun og minner fra fiskerbondens liv. Dyrøy kirke, langkirke i tre, bygd 1880, ligger på Dyrøya.

Kommunevåpenet (godkjent 1986) har en stående sølv rev mot en blå bakgrunn og viser til landets første platinarev som ble registrert i kommunen 1933.

Navnet kommer antagelig av norrønt dýr, her i betydningen 'reinsdyr'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.