Fra gammelt av var fiske den dominerende næringsgren. I tillegg var egg- og dunsanking fra ærfugl en viktig binæring. Fremdeles er Vega en typisk primærnæringskommune der 26 prosent av kommunens arbeidsplasser er i jordbruk og fiske mot fem prosent i fylket som helhet. I jordbruket er produksjon av melk og kjøtt viktigst, hovedsakelig basert på storfehold, men med litt svine- og sauehold. De fleste fiskebåtene er små, og det drives for det meste vanlig kystfiske etter torsk, hyse og sei, men en del deltar også i lofotfisket. Det meste av fangsten ilandføres utenfor kommunen. Det drives også en del havbruk i kommunen.
Industrien i Vega er svært beskjeden og omfatter bare tre prosent av arbeidsplassene i kommunen (2019), seks prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet/kraft- og vannforsyning. Praktisk talt hele industrien er næringsmiddelindustri (fisketilvirkning, blant annet fersk og bearbeidet fisk fra Vega Delikatesser på Igeløy).
En langt større andel av arbeidsplassene har næringen varehandel/overnattings- og serveringsvirksomhet (10,5 prosent 2019). Dette avspeiler turisttrafikkens store – og økende – betydning for kommunen, noe som ikke minst skyldes verdensarvstatusen for Vegaøyene. Kommunen har besøk av mer enn 30 000 turister hver sommer. At øyene har verdensarvstatus trekker til seg reisende fra hele verden, og mange av dem kommer også for å oppleve Vegatrappa – en trapp i tre med cirka 1450 trinn, som tar deg opp til en spektakulær utsikt over verdensarvområdet Vega.
Vega har ingen kraftverk. Kraftbehovet dekkes av Helgeland Kraft ved sjøkabel fra fastlandet.
Av kommunens bosatte yrkestakere i 2019 hadde 26 prosent arbeid utenfor kommunen.
Kommentarer (2)
skrev Jon Richardsen
svarte Geir Thorsnæs
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.