
I det svære Vinternatt i Rondane fra 1914 søkte Harald Sohlberg å gi syntesen av sin intense naturopplevelse, uttrykt ved streng tegning og en emaljeaktig lysende lasurteknikk. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet.


Førhistorisk tid

Den eldste billedkunsten i Norge er omrisstegninger av dyr (rein, elg, hjort, bjørn) fra rundt 5000–1600 fvt. som særlig er funnet på fjellvegger i Nordland og Trøndelag.
Bronsealderen førte med seg en ny geometrisk ornamental stil, innrisset som sirkler og spiraler, bølgende bånd og buelinjer på vakre våpen og prydsaker av bronse. Stilen gikk gjennom skiftende faser og sluttet brått omkring 500 fvt. En sterkt forenklet billedkunst finner vi i samtidige helleristninger med fremstillinger av skip, dyr, mennesker og lignende.
På 400-tallet evt. dukket dyreornamentikken opp – en frodig stil med utløpere langt opp i kristen middelalder. Yndlingsmotivene var rovdyr som ørn, ulv og slange, men dyrekroppene er oppløst og sammenfiltret nesten til det ugjenkjennelige. I den eldre og yngre Vendelstilen fra 500–700-tallet begynte dyrestilen å ta form, og i Osebergfunnet fra 800-tallet nådde den et høydepunkt av rikdom og fantasi. Borrestilen førte over til vikingtiden. I overgangen til kristen tid står en rekke østnorske billedsteiner i Ringeriksstil fra tidlig på 1000-tallet. For første gang dukket kristne motiver opp, mens den hedenske dyreornamentikken fikk sitt siste store monument i portalskjæringene på Urnes stavkirke fra siste halvdel av 1000-tallet.
Middelalderen
Tradisjonen fra dyreornamentikken levde videre i stavkirkenes utskårne portaler fra 1100- og 1200-tallet. De aller fleste viser dragekamp-motiver, men enkelte, som Hylestadportalen, viser scener fra Sigurd Fåvnesbanes saga. I steinkirkene finnes fra romansk tid maskeaktige grove hoder, dyrefremstillinger, religiøst-symbolske motiver og lignende. Et marmorhode fra Munkeliv kloster i Bergen med innskriften Eystein Rex er vårt eldste kongeportrett. 1200-tallets steinskulptur er rikest representert i Nidarosdomen, preget av engelsk og, i de få bevarte statuene fra vestfronten, fransk gotikk.
Det skulpturale hovedmotivet i middelalderen var krusifikset. Andre viktige motiver var Maria med Jesusbarnet og Olav den hellige, sistnevnte med høydepunkter i gotisk tid som statuene fra kirkene i Fresvik og Tanum. Sengotikken var nesten helt preget av importkunst fra Tyskland (på 1400-tallet mest fra Lübeck), Brabant og Nederland. Herfra kom de ofte malte eller forgylte alterskapene, som det praktfulle alterskapet i Ringsaker kirke.
Av romansk malerkunst er lite bevart. Omkring år 1250 oppsto det i Bergen en gotisk malerskole, inspirert særlig av engelsk bokmaleri. Av de tallrike malte antemensalene, de fleste fra omkring 1300, er ennå 33 bevart. Også selve kirkerommene ble av og til dekorert, slik som de malte himlingene fra kirkene i Torpo og Ål. Av gotiske kalkmalerier er det funnet betydelige rester i flere kirker.
Fra reformasjonen til 1814

Skulpturen var i hele perioden utpreget dekorativ, og særlig utover på 1600-tallet oppsto det en frodig kirkekunst på altertavler, prekestoler, epitafier og lignende. Av tidens treskjærere (bilthuggere) var det mange som, foruten kirkekunst, også laget modeller for ovnsplater. Omkring år 1700 satte akantusbarokken inn, med utgangspunkt i altertavle og prekestol fra 1699 i Vår Frelsers kirke i Oslo. Herfra bredte stilen seg raskt over Hedmark og Gudbrandsdalen. Ren figurplastikk hadde derimot få muligheter i Norge, og våre få billedhuggere, blant dem elfenbensskjæreren Magnus Berg, fant sitt virke i Danmark.
Maleriet, hovedsakelig kirkedekorasjoner og portretter, ble på 1600- og langt inn på 1700-tallet stort sett utført av tyske og danske innvandrere, senere også hollandske, skotske og svenske kunstnere, med sentre i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. I Stavanger virket Gottfried Hendtzschel som kirke- og portrettmaler, og i Bergen arbeidet tidens betydeligste maler, Elias Fiigenschoug, som foruten portretter også malte det første norske landskap, fra Halsnøy kloster. Omkring 1700 malte nederlenderen Jacob Coning sin kjente serie østnorske prospekter.
Med rokokkoen fra cirka 1700–1790 skjedde en oppblomstring av maleriet tilknyttet borgerskapet i byene. Det gjaldt utsmykning av bygninger så vel som portrettoppdrag. I kirkeutsmykning kom den vesentlige innsatsen i treskjæring. Utover i hundreåret oppsto den såkalte rosemalingen, med Hallingdal og Telemark som kjerneområder. Innen portrettmaleri var Eggert Munch periodens flittigste kunstner, og den best dokumenterte. Hans elev, Peder Aadnes, utførte dekorativ maling av møbler og interiører samt portretter. Mathias Blumenthal virket i Bergen der han malte portretter og veggmalerier med allegoriske motiver. Berlineren Heinrich Christian Friedrich Hosenfelder virket i Halden, der han var den fremste blant dekoratørene av de internasjonalt anerkjente Herrebøefajansene. Han var også periodens fremste portrettmaler.
Maleri etter 1814

J.C. Dahl regnes som grunnleggeren av vår nasjonale malerkunst og den første store tolkeren av norsk natur. Bjerk i storm fra 1849 er nærmest et portrettmessig nærbilde av bjørka som klorer seg fast ytterst på skrenten og strammer seg mot stormen i en seig bue. For Dahl var treet et symbol på det unge Norge. 92 x 72 cm. Bergen Kunstmuseum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Erik Werenskiold var en sentral skikkelse i den norske naturalismen og er blant annet kjent for sine bondelivsbilder. En bondebegravelse fra 1885 er malt i Gvarv i Telemark somrene 1883–1885 og måler 102,5 x 150,5 cm. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.



Tidlig 1800-tall markerte overgangen fra en malerkunst som utfoldet seg innen laugsvesenets trange rammer, til en fri kunst basert på markedets etterspørsel. Portrettmaleriet dannet fortsatt den økonomiske ryggraden for kunstnerne inn i 1820-årene. Etter at fotografien kom utover i 1850-årene, fikk portrettmaleriet en konkurrent. Jacob Munch ble empiretidens portrettør i Norge med sine enkle og stramt oppbygde bilder, mens Mathias Stoltenberg representerer den mykere biedermeierstilen i generasjonen etter. Han er den betydeligste norske portrettmaleren med sin maleriske kolorisme og store innlevelse i modellenes psyke.
Fra 1820-årene ble landskapsmaleriet den foretrukne sjangeren. J. C. Dahl hadde en avgjørende betydning for utformingen av en norsk identitetsfølelse, som var knyttet til forestillinger om det norske landskapets karakter. Dahl regnes som en betydelig skikkelse også i tysk kunsthistorie, der han innen romantisk landskapsmaleri representerte en dreining mot et mer naturnært og realistisk maleri enn sin samtidige og nære venn, Caspar David Friedrich. Dahl tok initiativet til opprettelsen av de første norske kunstforeningene, Christiania Kunstforening, i 1836, som sto sentralt i utviklingen av kunstinteressen og kunstmarkedet her i landet.
Dahls fremste elever var Thomas Fearnley og Peder Balke, som begge utviklet sitt landskapsmaleri i retning av en mer høyromantisk og, for Balkes del, teatralsk stil. Balkes utgangspunkt var dekorasjonsmaleriet, og hans teknikk gir bildene hans en helt særegen karakter.
Fra 1840-årene ble kunstakademiet i Düsseldorf det viktigste lærestedet for norske kunstnere. Adolph Tidemand spesialiserte seg på folkelivsskildringer, der bonden fremstilles som bærer av nasjonale verdier og identiteter. Hans Gude henvendte seg i stor grad til et tysk marked og tysk smak og tolket det norske landskapet som en eksotisk ødemark, for senere å konsentrere seg om skildringer av den østnorske kysten. Gudes fremstillinger er ofte lidenskapsløst objektive og nærmer seg naturalismen på nasjonalromantikkens grunn. Sammen har Tidemand og Gude utført enkelte komposisjoner med skildringer av landskap og folkeliv, mest kjent er Brudeferden i Hardanger.
August Cappelen er en av de mest utpregede romantikerne blant de norske düsseldorferne med sine villmarksmotiver fra Telemark med skog, tjern og fosser. I en særstilling står Lars Hertervig, som i sin sterkt personlige landskapskunst tolket en inderlig og av og til ekstatisk naturopplevelse. Blant tidlige friluftsmalere er Amaldus Nielsen, Frederik Collett og Olaf Isaachsen.
I 1870-årene var München det foretrukne studiestedet for norske malere, men ble ved inngangen til 1880-årene erstattet av Paris. Omkring 1880 valgte en hel generasjon unge å vende tilbake til Norge. De hjemvendte kunstnerne dannet Høstutstillingen i 1882, som fra 1884 mottok statsstøtte og brøt kunstforeningenes formidlingsmonopol. Man fikk en presedens for at kunstnerne selv var de som best styrte i eget anliggende; de laget kunsten, vurderte kunsten og kjøpte den inn til det offentlige. Først i 1990-årene er denne modellen for formidling blitt utfordret.
I den generasjonen som vendte hjem til Norge i 1870- og 1880-årene, finner vi en rekke sterke kunstnerpersonligheter. Eilif Peterssen var en teknisk virtuos maler som etter å ha utført figurkomposisjoner med historiske temaer og altertavler, der impulsene fra tysk maleri brytes mot inntrykk av italiensk barokk, beveget seg mot den samtidige naturalismen. Christian Skredsvig gjorde lykke i Paris i 1880-årene med en stemningsfull naturalisme, før han vendte tilbake til Norge og malte lyriske skildringer av det norske landskapet. Sammen med Kitty Kiellands landskaper innevarsler disse maleriene 1890-årenes nyromantikk.
Erik Werenskiold gav den naturalistiske fremstillingen av norske landskaper en ideologisk overbygning, knyttet til oppgaven å skape en nasjonal identitetsfølelse. Han søkte seg mot emner, landskapstyper og en koloritt som han hevdet kunne oppfattes som særnorske. Gerhard Munthe utviklet dette synet videre da han omkring 1890 utviklet en dekorativ kunst inspirert av gamle norske vevnader. Werenskiold og Munthe var nært knyttet til Fridtjof Nansen, og sammen dannet de kjernen i et løst forbund av likesinnede nasjonalister, den såkalte Lysakerkretsen.
Nasjonalismen møtte sterk motstand fra Christian Krohg og Frits Thaulow. Krohg ønsket å utvikle naturalismen i retning av et problematiserende og samfunnskritisk verktøy, mens Thaulow hevdet forestillingen om at kunsten skulle være for kunstens skyld. Harriet Backer sto utenfor de ideologiske problemstillingene og konsentrerte seg om maleriske utfordringer knyttet til forholdet flate og rom, komposisjon og koloritt på en for samtiden avansert og fremtidsrettet måte. Hun vektla samtidig et sterkt stemningsinnhold i sine bilder.
Generasjonen som fulgte, var den første som i vesentlig grad fikk sin utdanning i Norge, under veiledning av de hjemvendte naturalistene. Gustav Wentzel og Edvard Munch fremsto tidlig som ledende skikkelser i denne generasjonen. Wentzel utviklet en naturalisme som er beslektet med den fotografiske gjengivelsen av detaljer. Munch tok på radikalt vis utfordringen fra nye tendenser i samtiden, først i form av en oppløst impresjonisme, deretter gjennom en tilstramming av formen og dekorativ linjeføring, påvirket av art nouveau og jugendstil. Munch pendlet fra slutten av 1880-årene frem til 1908 mellom Tyskland og Frankrike og står som en av periodens fremste og mest radikale kunstnere også internasjonalt.
1890-årenes unge kunstnere søkte i stor grad bort fra Norge og fant impulser over hele Europa. De uttrykte seg i en «internasjonal» stil med forenkling av naturmotiver til abstraherte linjer og flater, i en enkel koloritt med sterke kontraster mellom lys og mørke. Thorolf Holmboe, Arne Kavli og Thorvald Erichsen fremstår som stilens mest konsekvente utøvere utenom Munch. En mer original retning tok Halfdan Egedius, Harald Sohlberg og Nikolai Astrup, som forente 1890-årenes tendenser mot en abstrahert kunst med en videreutvikling av naturalismens stemningsmaleri.
1900-tallet

Edvard Munch inntar en sentral stilling i norsk og internasjonal kunsthistorie. Aften på Karl Johan fra 1892 inngår i Livsfrisen, hvor Munch kretset om det som var kjernen i hans kunst, hele livsløpet fra vuggen til graven: kjærlighet, hat, skinnsyke, angst og ekstase. Bergen Kunstmuseum.

Henrik Sørensen øvde både som kunstner og gjennom sin sterke personlighet en vidtrekkende innflytelse på norsk kunstliv. Eline fra 1936–1937 er et av hans mange portretter. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.


Utenfor fabrikken fra 1972 av Arne Ekeland
Etter 1900 knyttet norsk maleri et sterkt forbund med utviklingen i fransk kunst, en forbindelse som varte helt frem til 1960-årene. Komposisjon og koloritt identifiseres som maleriets to vesentlige særtrekk. Thorvald Erichsen fornyet sin kunst under inntrykk av fransk senimpresjonisme. Selv Edvard Munch tilpasset sitt kunstneriske uttrykk til de nye franske idealene. Ludvig Karsten utformet sin særpregede stil under avgjørende innflytelse av Munch, men mottok også viktige impulser fra de franske senimpresjonistene og Henri Matisse.
Omkring 1909 var en rekke norske malere elever av Matisse. Henrik Sørensen sto for en selvstendig tillemping av Matisses lære, mens Jean Heiberg forsøkte å utlede en akademisk disiplin av den. Sørensen fikk stor betydning for yngre generasjoner av kunstnere, som forente en fri kolorisme og ekspressive formuttrykk med humanisme og nasjonalistiske idealer.
De første anløpet til et abstrakt maleri i Norge kom med Thorvald Hellesen, som under første verdenskrig utviklet et dekorativt abstrakt maleri påvirket av Fernand Legér. I 1920-årene var også Charlotte Wankel, Ragnhild Kaarbø og Ragnhild Keyser elever av Legér.
Per Krohg er periodens mest mangefasetterte personlighet. Som ung gjorde han seg gjeldende i fransk kunst med komposisjoner som forener impulser fra ulike retninger i tidens radikale maleri, for senere å utvikle et illustrativt figurativt formspråk. Krohg, Axel Revold, Alf Rolfsen og Aage Storstein utførte i mellomkrigstiden og i de første etterkrigsårene en rekke utsmykninger i freskoteknikk. Disse arbeidene ble i samtiden oppfattet som periodens viktigste kunstneriske arbeider. Hovedmonumentene er dekorasjonene i Bergen Børs (Revold), Sjømannsskolen i Oslo (Krohg), Vestre Krematorium (Rolfsen) og Oslo Rådhus. Etter første verdenskrig hentet en ny klassisisme impulser fra arkaisk og egyptisk kunst, gresk klassisisme og ungrenessanse. Heiberg, Revold, Rolfsen og Bjarne Ness ledet an i denne retningen.
Aksel Waldemar Johannessen var en pioner innen skildringen av arbeiderklassen i en ekspressiv stil. Hans malerier ble først utstilt i 1923, etter hans tidlige død i 1922, så glemt og siden gjenoppdaget i 1990.
Surrealismen ble introdusert for norske malere av Vilhelm Bjerke-Petersen. Omkring 1935 arbeidet Olav Strømme, Bjarne Rise, Karen Holtsmark, Else Christie Kielland og Erik Harry Johannessen med symbolverdener knyttet til planteliv, seksualitet, drøm og ubevisst sjeleliv. Kaj Fjell (1907–1989) utviklet et formspråk der erotiske temaer forankres i en symbolverden hentet fra den norske landsbygda, med stilistiske innslag knyttet til en fri kolorisme og svungne linjerytmer.
Arne Ekeland arbeidet med sosialpsykologiske motiver, der seksualitet ble knyttet til klassekamp. Etter hvert kom revolusjonsmotiver til å stå sentralt hos Ekeland. Under andre verdenskrig malte han opplevelsen av lidelse, håp og frigjøring, mens han i etterkrigstiden sto for en humanistisk visjon og en forsoning av menneske og teknologi i et klasseløst samfunn.
Harald Kihles bilder avspeiler en romantisk reaksjon på industrialisme og urbanitet. Hans intime skildringer av det indre Telemark er fremstilt som et avsondret Arkadia, der menneskene lever i pakt med sine omgivelser. Hans Ryggens arbeider er fabuleringer over landskap, liv og levnet på Ørlandet, hvor det enkle og primitive livet blir lovprist i høystemte, uttrykksladede fargeeksplosjoner. Alf Løvbergs bilder er stille funderinger over livet i småbyen. Erling Engers fremstilte i utgangspunktet bondebefolkningen med en lun og humoristisk vinkling, for etter hvert å konsentrere seg om landskapets lys, stoff og struktur.
1945–1965
Krigserfaringene preget en kort tid de unge politisk radikale malerne Arne Bruland, Oddvar Alstad, Oddmund Kristiansen, Tore Haaland og Jakob Weidemann. Snart skulle deres radikalisme manifestere seg i form av tilslutning til en internasjonal bølge av abstrakt og nonfigurativt maleri.
Etterkrigsgenerasjonen ville uttrykke seg i en form som var befridd fra de konvensjonene som hadde vist seg å kunne misbrukes av fascister og stalinister. De unge fremsto som en hjemlig avantgarde og møtte frem til omkring 1960 sterk motstand. Allerede fra 1950 er en abstrakt uttrykksmåte utbredt i den yngste generasjonen: Ludvig Eikaas, Jakob Weidemann, Knut Rumohr, Thore Heramb, Gunnvor Advocaat, Anna-Eva Bergmann, Øistein Thurman, Odd Tandberg, Carl Nesjar, Inger Sitter, Halvdan Ljøsne, Roar Wold og Lars Tiller er representanter for abstrakt norsk maleri. Olav Strømme utformet etter 1960 en ekspressiv, sterkt abstrahert stil. Gunnar S. Gundersens særegne symbolspråk fungerer innen rammen av et presist og geometrisk fundert formspråk. Johannes Rians fargesterke, organiske abstraksjoner, med røtter i 1930-årenes surrealisme, fremstår som retningens mest originale bidrag.
Maleri etter 1965


Da norsk maleri omkring 1965 brøt opp fra den franskpåvirkede abstraksjonen, fant mange et ideal i den britiske maleren Francis Bacon. Etter hvert kom også en sterkere orientering mot amerikansk etterkrigskunst. Fra 1980-årene har tysk kunst øvd innflytelse på norsk maleri.
Bruddet med 1950-årenes estetikk fikk ingen enhetlig form og inkluderte noen eldre malere. Håkon Bleken tok med seg erfaringene fra den strenge billedoppbyggingen over i et figurativt og litterært maleri ved utgangen av 1960-årene. Han tolket samtidens overordnede moralske dilemmaer og eksistensielle spørsmål med en patosfylt, men samtidig kritisk retorikk. Knut Rose var opptatt av den samme problematikken. Fra samme miljø brøt Jens Johannessen ut og etablerte seg som en romantisk modernist med forkjærlighet for det dekorative.
Med utgangspunkt i impulser fra amerikansk popkunst oppsto et figurativt billedspråk med et samfunnskritisk og revolusjonært innhold. Den rettet sterk kritikk mot imperialisme og utbytting i den tredje verden, USAs krigføring i Vietnam og en rekke lokale kampsaker, som Mardøla-saken, folkeavstemningen i 1972 med mer. Per Kleiva var den som mest presist formulerte denne trenden. Vi finner en nær tilknytning til amerikansk kunst også hos Victor Lind, Anders Kjær og Morten Krohg.
En figurativ bølge kom omkring 1965 i form av en rekke personlige bidrag fra malere som Frans Widerberg, Svein Strand, Johannes Vinjum, John David Nielsen, Eilif Amundsen, Odd Nerdrum og Karl Erik Harr. Widerberg knytter an til 1800-tallets romantiske og symbolistiske kunst i sine fortolkninger av forholdet mellom menneske og kosmos.
Odd Nerdrum har mest konsekvent utformet et tilbakeskuende formspråk, preget av barokken. I tidlige arbeider tok han opp aktuelle samfunnsmessige temaer. Etter 1985 konsentrerte han seg om å utvikle et høyst personlig og særegent symbolspråk, som har vakt oppmerksomhet også i USA. Nerdrum har hatt en rekke elever som følger i hans fotspor med et klassisk preget figurativt maleri.
Bjørn Ransves malerier er fulle av ironi, paradokser, lek med sjangere og kunsthistoriske sitater knyttet til 1980-årenes postmodernisme. Han har utført gammelmesterlige bilder av kroppsdeler, harlekiner og apekatter samt indianerbilder i tegneseriestil, nykubistiske studier og abstrakte flatemalerier.
Kjell Torriset og Ulf Nilsen har hentet impulser fra britisk maleri og italiensk transavanguardia i drømmeaktige figurative malerier. Kjell Erik Killi Olsen, Håkon Gullvåg, Bjørg Holene og Therese Nortvedt har uttrykt seg i et fortellende maleri med surrealistiske undertoner. Leonard Rickhards særegne billedverden har røtter i barndommens minner, men er også full av kunsthistoriske sitater og referanser. Hans sterke skildringer er litterære, men han legger også stor vekt på maleriets abstrakte sider. Bjørn Carlsen arbeider med fabulerende ekspresjonistiske figurfremstillinger som veksler mellom fargeprakt og grøss. Ida Lorentzen har gjennom strengt oppbygde interiører med oppstillinger i en saklig, tørr realisme markert seg med en særegen og personlig profil på siden av det norske kunstmiljøet.
1980-årene var preget av ulike former for ekspresjonisme, som hos Jørgen Dobloug, Tore Hansen, Arvid Pettersen, Helge Korvald, Tom Lid, Bjørn-Sigurd Tufta, Edgar Ballo (født 1955), Håkon Gullvåg og Marianne Bratteli (født 1951).
Halvabstrakte, ekspresjonistiske landskaper i en nordisk, romantisk tradisjon preget mye av norsk billedkunst i disse årene. Et rått, tilblivelsens urlandskap med arketypiske former (trekant/fjell, pillar/bauta, portal) ble dyrket av malere som Olav Christopher Jenssen, Anne Kathrine Dolven, Ørnulf Opdahl, Bjørn-Sigurd Tufta, Håvard Vikhagen og Carl Fredrik Schultz. Anders Kjær har også fra slutten av 1980-årene hatt norsk natur som inspirasjonskilde.
Svein Johansen har arbeidet med historiske eller kulturelle landskaper. Andre malere som også har brukt landskapet som historiens skueplass, er Svein Mamen og Carl Oscar Schelbred, mens George Morgenstern (født 1954) og Jon Arne Mogstad (født 1950) har arbeidet med abstrakte, «syntetiske» landskaper.
Arne Malmedal har (etter en lang karriere som grafiker og maler) i 1980- og 1990-årene utviklet et abstrakt flatemaleri, ofte monokromt, som har gitt ham en sentral posisjon i norsk samtidskunst.
I 1990-årene merkes en sterk dragning mot en dekorativ iscenesettelse hos malere som Terje Uhrn, Geir Yttervik (født 1955) og Harald Fenn. Formen i disse bildene refererer ofte til kunsthistorien, og teknikkene er tillempinger av tradisjonelle, håndverksbaserte malerteknikker. Innenfor et geometrisk formspråk har Jakob Schmidt og Thomas Hestvold (født 1957) skapt konsentrerte kommentarer til maleriet som bærer av et innhold som er identisk med sin form. Denne karakteren av selvrefererende objekt finner vi i en kraftigere form hos Olav Christopher Jenssen.
Maleriets endrede situasjon

Odd Nerdrums malerier og kunstsyn har i flere tiår overrasket og provosert ved sin radikalitet og sterke selvbevissthet. Hans forbilder har blant annet vært Caravaggio og Rembrandt, clair-obscure-maleriet, romantikken, historiemaleriet og skagenmalerne. Maleriet Skyen fra 1985 (Bergen Kunstmuseum) regnes som et av hans hovedverker.

Stempel I fra 1998 av Mari Slaattelid

Mot slutten av 1990-årene var det tydelig at maleriet ikke lenger hadde en så dominerende plass som det hadde blant kunstartene i 1980-årene. Det er også skjedd en ny ideologisering av bildet: Oppmerksomheten går fra det som skjer på billedplanet, til det som ligger utenfor billedflaten, og forholdet mellom verk, institusjoner, samfunn, kjønn og resepsjon stilles i fokus. Interessen flyttes fra hvordan bildet er laget til hvordan bildet fungerer og inngår i ulike sammenhenger. Viktigere enn bildets fysiske ramme er rammen av teori og ideologi. Fra modernismens fokusering på de formale sidene plasseres verket i en bred ramme av kulturelle, sosiale og estetiske faktorer. Av kunstnere som har markert seg i en slik kontekst, kan nevnes blant andre Mari Slaattelid og Bjarne Melgaard.
Litt inn på 2000-tallet er billedkunsten i vid forstand et svært sammensatt fenomen. En rekke retninger og tendenser lever side om side, mens den gamle motsetningen mellom abstrakte og figurative uttrykk er blitt mindre interessant. Like klart er det at det tradisjonelle maleriet nå bare er ett av flere uttrykk, ved siden av fotografi, video, installasjoner, performance, konseptkunst av forskjellig slag og digital kunst, blant annet internettkunst.
Samtidig med denne utviklingen ser man at det «gammeldagse» tradisjonelle figurative maleriet lever videre, både det som knytter an til den klassiske tradisjonen, og det som står friere i forhold til denne. Da Odd Nerdrum i 2003 emigrerte til Island, ble det mindre diskusjon om begrepene kitsch og kunst. Innen det tradisjonelle landskapsmaleriet har søsknene til Karl Erik Harr, Jan og Eva Harr, markert seg gjennom mange år. Arne Borring, en av våre få utendørsmalere, har laget en serie bilder med fine Oslofjord-motiver, Vebjørn Sand har blant annet malt i Antarktis, mens Trine Folmoe og Natalie Holland på hver på sin måte har tatt opp temaer der kvinnens rolle står sentralt. Rolf Groven har i over 30 år holdt den rendyrkede politiske kunsten levende. Andre har markert seg med personlige uttrykk, som blant andre Hilde Vemren, Kira Wager og Elisabeth Bjørnsen Werp.
Skulptur

Skulptur etter 1814

Ingebrigt Viks Ynglingen regnes som et hovedverk innen norsk skulptur fra tidlig 1900-tall.

Skulpturgruppene i sirkeltrappen på Monolittplatået med Monolitten i bakgrunnen. Av Gustav Vigeland.
Hans Michelsen, som var elev av dansken Bertel Thorvaldsen i Roma, fikk store oppdrag av Karl Johan og bodde lenge i Stockholm. Han var også en av initiativtagerne til restaureringen av Nidarosdomen i Trondheim. I likhet med Michelsen dyrket den senere Julius Middelthun en klassisisme med innslag av realisme. Brynjulf Bergslien utviklet en nasjonalromantisk realisme som kom til uttrykk i genreskulpturer. Hans hovedverk er rytterstatuen av Karl Johan, som er plassert foran Slottet i Oslo. Stephan Sinding oppnådde i 1880-årene internasjonal anerkjennelse for sine kraftfulle, uttrykksfulle skulpturer med klassiske temaer.
Gustav Vigeland sluttet seg som ung til den følelsesladede symbolismen i 1880- og 1890-årene, og hans verker fra denne perioden kan måles med det beste i samtidig europeisk skulptur. En kort tid arbeidet Vigeland for Nidarosdomen. Etter århundreskiftet utviklet han en forenklet figurstil med røtter i klassisismen. Vigelandsanlegget i Oslo avspeiler de ulike fasene i hans kunst. Ingebrigt Vik skapte i samme periode en forfinet stilkunst med intimt preg.
I mellomkrigstiden forente Wilhelm Rasmussen den nasjonalromantiske linjen i norsk skulptur med en fornyet interesse for klassisismen i en kraftfull heroisk stil, som i samtiden ble identifisert med et germansk kulturideal. Rasmussen var også en betydelig lærer ved Statens Kunstakademi.
Etterkrigstidens skulptur
Idealet om sluttet form i forening med uttrykksfull modellering behersket flere generasjoner norske billedhuggere fra 1920-årene og ut gjennom hele århundret. Fremstående representanter er Dyre Vaa, Rolf Lunde, Gunnar Janson, Emil Lie, Nic Schiøll, Kjeld Rasmussen, Arne Durban, Odd Hilt, Stinius Fredriksen, Per Hurum, Per Palle Storm og Joseph Grimeland.
Fra omkring 1950 arbeidet Aase Texmon Rygh, Carl Nesjar og Odd Tandberg på grunnlag av rent matematiske, geometriske eller optiske prinsipper. Arnold Haukeland førte i sin abstrakte skulptur videre en litterær og romantisk linje fra sin figurative skulptur over i arbeider som i sin tid vakte stor oppsikt. Ramon Isern utviklet et symbolmettet formspråk inspirert av surrealisme og konstruktivistisk skulptur.
Nils Aas utmerket seg gjennom sin evne til å skape fortettede symboler som harmonerer med omgivelsene. Han var også en av periodens fremste figurative billedhuggere. Hans verker preges av en sterk følelsesmessig innlevelsesevne med modellene og har samtidig en fast og avklart form. Knut Steen utviklet en forenklet og abstrahert form preget av sensualitet og eleganse, mens Boge Berg har uttrykt seg mer ekspressivt med opprevet modellering og kraftige kontraster mellom lys og skygge. Arne Vinje Gunnerud har med basis i arkaisk og primitiv kunst sin særpregede motivkrets og stil. Etter 1970 har han arbeidet bevisst med å skape et moderne nordisk skulpturelt uttrykk. Skule Waksvik er blitt kjent for sine mange gode dyreskulpturer, men i senere år har han også laget en serie fint karakteriserte kvinnefigurer, ofte med en viss humor.
Nyere skulptur

Arnold Haukelands lydskulptur ved Blindesenteret på Storedal i Skjeberg, med elektronisk musikk av Arne Nordheim.
I 1970-årene skjedde en internasjonalisering av norsk skulptur. Bård Breivik fremsto tidlig som en lederskikkelse i opprøret mot de etablerte tradisjonene. Hans verker bygger på utsøkt håndverkskunnskap kombinert med enkel formgivning ut fra materialenes iboende kvaliteter. Senere har Breivik konsentrert seg om utformingen av større bymiljøer. Kristian Blystad har i en tydeligere figurativ form eksponert mange av de samme kvalitetene. Sammen har Breivik og Blystad gitt norsk steinskulptur en oppblomstring og ny identitet. Nico Widerberg arbeider også med steinens form og uttrykk, men i et klassisk figurativt formspråk. Gunnar Torvunds stemningsbetonte skulpturer henter inspirasjon fra ulike kilder, som romansk kunst, gammel treskurd og inuittenes kunst, og representerer en poetisk surrealisme der et metafysisk innhold kommer til uttrykk. Jon Gundersen på sin side arbeider med å resirkulere materiale fra skraphaugen, sivilisasjonens kasserte attributter, i ironiske og poengterte assemblager. Helge Røed er blant de få skulptørene som ut fra en konseptuell basert tilnærming har arbeidet med form og romproblematikk.
I den figurative tradisjonen har Per Ung skapt en figurstil inspirert av barokken og av Auguste Rodin. Thor Sandborg på sin side knytter an til fokuseringen på kroppens utsatthet i moderne tid. Istvan Lisztes, med bakgrunn i østeuropeisk sosialrealisme, har utviklet et figurativt formspråk med glattpolerte bronsefigurer i en egyptisk-inspirert stil. Nina Sundby har laget en rekke fint modellerte statuer, flere med eventyrmotiv, hvorav enkelte er plassert på offentlige steder. Kirsten Kokkin har også laget flere gode figurative skulpturer i en mer detaljrealistisk stil – kvinnefigurer, ofte fremstilt i dynamisk bevegelse.
Kjell Erik Killi Olsen er særlig kjent for sine fantasifulle installasjoner og en monumental figur i støpejern reist i Bø i Vesterålen i 1994 (Skulpturlandskap Nordland). Internasjonal innflytelse kan tydelig merkes hos Per Barclay og Michael O'Donnell, som med sine konstruktive metallskulpturer på hver sin måte utmerker seg i norsk samtidsskulptur.
I en særstilling står Kjartan Slettemark, som bor og arbeider i Stockholm, men som har vært et provokatorisk kraftsentrum i norsk kunst. Slettemark arbeider i alle teknikker, men installasjonsformen, der figurer og dukker lages av søppel, er fremtredende hos ham. Hans kunst er leken og humoristisk med samfunnskritisk brodd, samtidig som han alltid inntar en forsonende holdning selv til de menneskene og fenomenene han kritiserer.
I krysningspunktet mellom kunstartene har Per Inge Bjørlo, Per Barclay, Ola Enstad, Bente Stokke, Sissel Tolaas (født 1959), Marianne Heske og Inghild Karlsen laget installasjoner med stor uttrykkskraft, der både estetiske og politiske problemer er satt under debatt. Børre Larsen arbeider i grenselandet mellom skulptur og rene rominstallasjoner, og lyd, lys og bevegelse inngår ofte i hans uttrykk.
Videokunst

Landscape in Wind and Rain av Marianne Heske. Videomaleri fra 1987, 175 x 220 cm.
Nye teknikker har også gjort sitt innpass. I videobasert kunst har Marianne Heske, Rolf Aamot og Kjell Bjørgeengen vært pionerer. Heske vakte oppmerksomhet i 1980-årene med sine computer-malerier av vestlandsmotiver tatt opp på video og deretter overført datamaskinelt med tusj på lerret. Bjørgeengen har utført en rekke videoskulpturer, der det skapes elektriske formasjoner på skjermen, og han arbeider bevisst med å la ny musikk være med å modulere forløpet av bevegelse på og mellom skjermene. Sven Påhlsson arbeider med virtuell virkelighet, det vil si en datakonstruert virkelighet, som på skjermen fremstår som et tredimensjonalt rom som et virtuelt kamera kan bevege seg og ta opptak i.
Fotografi

Fotografiet har også befestet sin stilling som kunstnerisk medium i Norge. Morten Krogvold, Tom Sandberg og Per Olav Berntsen (født 1953) arbeider med svart-hvitt-bilder. Deres fotografiske kunst viser en betydelig innsikt i og respekt for den fotografiske tradisjonen. Henny Lie er kjent for sine fotografiske billedmosaikker, montasjer og arbeider der fotografiet inngår i andre billedmedier. Dag Alveng har også markert seg internasjonalt, blant annet med en serie med byscener fra New York der flere motiver ligger i sjikt oppå hverandre. Mette Tronvoll har med sine iscenesatte portretter av personer i landskaper eller interiører skapt originale verk.
Jim Bengston har fått en sterk posisjon i norsk fotografi gjennom bilder der ikke noe er lagt til eller trukket fra. Man ser også at grensen mellom presse/reportasjefotografi og det mer tradisjonelle kunstfotografiet blir utvisket når fotografer som Johan Brun, Tom Martinsen, Rolf Aagaard og andre stiller ut arbeidene sine. Blant yngre kunstnere har det iscenesatte og manipulerte fotografiet slått igjennom for fullt. Her har kanskje særlig Mikkel McAlinden og Vibeke Tandberg vært av dem som har markert seg sterkest.
Tegning
Tegning kom tidlig inn i undervisningen ved katedralskolene og i forbindelse med utdanningen av militære og ingeniører. Fra slutten av 1700-tallet ble det opprettet en rekke offentlige stillinger for tegnelærere. Den kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania (opprettet i 1818, senere Statens håndverks- og kunstindustriskole) spilte en sentral rolle i kunstlivet gjennom store deler av 1800-tallet. I 1869 fikk skolen navnet Den kongelige Tegneskole. Undervisningen tok da mer og mer sikte på håndverkere, men de fleste betydelige kunstnerne fikk fortsatt sin første utdannelse der før de reiste ut til kunstakademiene i Europa. De fleste kunstnerne dyrket tegnekunsten som grunnlag for sitt maleri i form av skisser og studier. J. C. Dahl, Thomas Fearnley, Adolph Tidemand og Hans Gude var alle eminente tegnere.
Erik Werenskiold regnes av mange som den ypperste norske tegneren gjennom tidene. Hans illustrasjoner til de norske eventyrene, Snorre og en rekke andre bokverk var både banebrytende og skoledannende. Theodor Kittelsens utforming av det norske trollet inngår som en del av den norske symbol- og forestillingsverdenen. Gerhard Munthes stiliserte tegninger har fått betegnelsen sagastil og hadde stor innflytelse på en rekke områder innen kunsthåndverk rundt århundreskiftet. Halfdan Egedius' tegninger til Snorre må regnes til kunstnerens ypperste verker.
På 1900-tallet kom Bjarne Ness' akttegninger til å danne forbilde for flere generasjoner kunstnere. Reidar Aulie, Ridley Borchgrevink, Kai Fjell og Arne Ekeland dyrket en selvstendig tegnekunst. I etterkrigsårene har Kaare Espolin Johnson, Olav Mosebekk, Lars Tiller og Håkon Bleken bidratt til å gi tegningen en selvstendig plass som kunstart.
Innen karikaturtegning oppnådde Olaf Gulbransson og Ragnvald Blix internasjonal anerkjennelse. Kjell Aukrust utviklet sin egen fabelverden i enkle og følsomme strektegninger tilpasset boksidens lille format. Gösta Hammarlund, Randi Monsen og Ulf Aas var i etterkrigsårene de ledende norske avistegnerne. I senere år har Finn Graff, Roar Hagen, Inge Grødum, Jan O. Henriksen, Siri Dokken og Arne Nøst ført denne tradisjonen videre. Tegnere som Hans Normann Dahl og Harald Nordberg er begge prisbelønnet for sine bokillustrasjoner. I 1980- og 1990-årene danner også norske serietegnere en spennende gruppe, med Tor Bomann-Larsen, Steffen Kverneland, Arild Midthun og Bjørn Ousland.
- Les mer om tegning og tegneserier
Grafikken

Fred av Rolf Nesch. Relieff fra 1936–1937 bestående av sink, messing, tre, speil og porselen. To soldater har stukket hverandre i hjel med bajonetter. Motivet er en erindring fra østfronten under første verdenskrig. 100 x 261 cm. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.


Grafikken begynte, tross enkelte tidligere tilløp, først med Edvard Munch, som omkring 1895 skapte en helt personlig stil både i radering, litografi og tresnitt. På grunn av hans kontinentale tilknytning og kunstneriske særstilling fikk hans virke ikke umiddelbart noen vesentlig betydning for den hjemlige grafikkens utvikling. Noe senere fornyet Nikolai Astrup særlig fargetresnittet. Han utviklet en personlig tresnittstil basert på en ukonvensjonell bruk av tresnitt-teknikken og en særpreget kombinasjon av naiv fortelling og artistisk raffinement.
Stor betydning fikk Johan Nordhagen, som gav norske grafikere et solid teknisk grunnlag gjennom sin lærervirksomhet i raderklassen ved Den Kongelige Kunst- og Haandverksskole i Kristiania, opprettet i 1899.
I en særstilling står Rolf Nesch som vant internasjonalt ry med sin originale «metallgrafikk». I mellomkrigstiden gjorde også den samiske kunstneren John Savio seg bemerket med sin grafikk. Videre kan nevnes Håkon Stenstadvold, som blant annet er kjent for sine tresnitt fra 1972 til Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter.
Ledende i den norske tresnittskolen var Henrik Finne og Vilhelm Tveteraas. Finne skapte en personlig og særpreget stil med forenklede former, sterke farger og grovt tilskårne mørke konturer. Tveteraas skildret norsk natur og folkeliv.
Paul René Gauguin er blant annet kjent for sine fremstillinger av insekt- og dyremotiver samt illustrasjoner til Inger Hagerups bøker. Fargetresnittskolen var dominerende, men ikke enerådende på tresnittarenaen i det første tiåret etter krigen. Harald Kihles tresnitt i svart-hvitt er risset opp med kraftige konturer. Verdt å nevne er også Thorbjørn Egners Kinck-illustrasjoner og Knut Rumohrs fargetrykk av langved (tresnitt) og svart-hvitt-trykk av endevedstokker (trestikk/xylografi).
En betydelig grafiker i 1950- og 1960-årene var Sigurd Winge. Han vendte seg mot tysk ekspresjonisme og Rolf Nesch. Han arbeidet vesentlig med dyptrykk (etsning og koldnål), og kontrasten mellom lyse, delvis ubearbeidede og mørke, voldsomt strukturerte partier er et karakteristisk trekk ved en rekke av hans raderinger.
Også Chrix Dahl inntok en fremtredende stilling i norsk grafikks etterkrigshistorie, først og fremst gjennom sin lærergjerning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1950- og 1960-årene. Hans raderkunst ligger pennetegningen nær.
I 1950-årenes grafikk var landskap og figurstudier fremtredende i tresnitt og litografi, i mindre grad i raderinger. Olaf Thrap-Meyer og Finn Christensens raderinger ble regnet som svært spennende med sin forening av abstraherende og forestillende former. Et fåtall grafikere arbeidet med nonfigurative bilder, blant andre Knut Rumohr, Ludvig Eikaas, Inger Sitter og Gunnar S. Gundersen. Flere lovende grafikere søkte seg til Stanley Hayters internasjonale verksted Atelier 17 i Paris. Hans spesielle metode gikk ut på å trykke flere farger med bare en metallplate. I 1965 opprettet Reidar Rudjord og Anne Breivik et verkstedsamarbeid i Oslo, Atelier Nord, etter mønster av Atelier 17.
Frans Widerbergs tidlige tresnitt og trestikk fra 1963 ble mottatt med begeistring; han fortsatte sitt virke som grafiker med litografi. Niclas Gulbrandsen utførte personlige svart-hvite tresnitt med stor uttrykkskraft i figurenes form, bevegelse og plassering i billedrommet. Bjørn Ransve arbeidet som Widerberg parallelt med maleri og litografi fra slutten av 1960-årene.
Raderkunstens fornyelse ble fulgt opp av flere unge i 1960-årene, blant andre Trond Botnen og Arne Malmedal, Guttorm Guttormsgaard og Arne Bendik Sjur. Guttormsgaard var en foregangsfigur i 1970-årenes grafikk med sine koldnålsraderinger. En vibrerende vrimmel av både kraftig og spinkelt etsede streker er karakteristisk for hans figurfremstillinger. Han har også hatt stor betydning som lærer. Arne Bendik Sjur har arbeidet kontinuerlig og konsekvent med små koldnålsraderinger i svart-hvitt. Små intime personstudier samt groteske figurer i lukkede rom er karakteristiske for hans tidlige kunst, som etter hvert ble mer samfunnskritisk. Koldnål, menneskeskikkelser, rom og uttrykk er også typisk for Bjørn-Willy Mortensens særpregede raderstil.
Sent i 1960-årene ble en ny grafisk teknikk, silketrykket, introdusert i norsk kunstliv. I dens tidligste fase er silketrykket knyttet til grafikerkollektivet GRAS, som ble opprettet i Oslo i 1970 av blant andre Per Kleiva og Anders Kjær. Karakteristisk for deres grafikk var den ofte plakatmessige utformingen og ikke minst bruken av fotografiske billedelementer som var tidstypisk forankret i et felles venstrepolitisk og til dels aktivistisk engasjement. Willi Storns fargerike og ekspressive fantasikunst var også ofte politisk engasjert. Gunnar S. Gundersen arbeidet også aktivt med silketrykk fra slutten av 1960-årene.
1970-årene ble kalt grafikkens tiår på grunn av en økende interesse både blant kunstner og publikum. Flere grupper med verkstedfellesskap er dukket opp, og verkstedsituasjonen er blitt en helt annen. Dagens grafikk dekker både teknisk, stilistisk og ikonografisk et rikt register med oppfølging og fornyelse av eldre tendenser, samtidig som åpenhet overfor nye impulser gjør seg gjeldende.
Interesseorganisasjoner
Billedkunstnernes overordnede interesseorganisasjon er Norske Billedkunstnere, med tilslutning fra foreningene Unge Kunstneres Samfund, Norsk Billedhoggerforening, Tegnerforbundet, Norske Grafikere, Norske Tekstilkunstnere, Landsforeningen Norske Malere og Forbundet Frie Fotografer.
Stipend
Statens kunstnerstipend omfatter følgende stipendtyper:
- Arbeidsstipend kan tildeles for en periode fra ett til fem år.
- Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere kan tildeles for en periode fra ett til tre år.
- Diversestipend skal være et bidrag til den kunstneriske virksomheten til den enkelte søkeren.
- Diversestipend for nyutdannede kunstnere er nyoppretta og erstatter stipend basert på gjennomført kunstutdanning.
- Stipend for etablerte kunstnere skal gi kunstnere anledning til å utvikle sitt kunstneriske virke over en lengre periode og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som hovedgjøremål.
- Stipend for seniorkunstnere skal sikre mottakerne økonomisk trygghet, slik at de kan ha kunstnerisk aktivitet som hovedgjøremål. (Kilde: Kulturrådet)
Formidlingsinstitusjoner
Med sete i Oslo finnes Kunst i Skolen og Kunst på Arbeidsplassen. Riksutstillinger var tidligere en landsdekkende kunstformidlingsinstitusjon, hovedsakelig organisert gjennom utstillingsturneer, og er fra 2005 en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Utdanning
Kunstutdanning gis ved tre høyskoler i Norge: Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi), Kunsthøgskolen i Bergen og Kunstakademiet i Trondheim (en del av Institutt for billedkunst, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved Norges teknisk naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim.
Tidsskrifter
- Billedkunst (knyttet til Norske Billedkunstnere)
- Kunst og Kultur (Nasjonalmuseet)
- Numer (Tegnerforbundet)
- UKS-Forum for Samtidskunst (Unge Kunstneres Samfund)
- Kunst pluss (Norske Kunstforeninger)
- Norsk kunstårbok er siden 2010 utgitt av Stiftelsen Norsk kunstårbok og Pax Forlag. Årboken inneholder artikler om samtidskunst, intervjuer og oversikt over foregående års utstillinger.
Utstillinger, gallerier og begivenheter
Det var kunstforeningene som først gikk i gang med skiftende utstillinger, for eksempel «markedsutstillingene» i Oslo, som ble holdt nesten hvert år fra 1838 til 1869. De store nordiske utstillingene ble også viktig, særlig den i Stockholm i 1850, der de norske Düsseldorf-malerne vakte oppsikt. I 1852, 1857 og 1861 ble utstillingene holdt i Oslo. Ideen ble tatt opp igjen av «Unionalen» (1926–1931) og fra 1946 av Nordisk Konstförbund.
I 1882 arrangerte norske kunstnere sin egen «høstutstilling», som to år senere ble statlig. Siden har Høstutstillingen vært en årlig og sentral begivenhet i norsk kunstliv, siden 1930 avholdt i Kunstnernes Hus i Oslo.
Stor betydning for utstillingsvirksomheten av moderne kunst hadde Riksgalleriet (1952–1992). I 1992 ble Riksgalleriet erstattet av Riksutstillinger, som i 1996 ble etablert som en selvstendig institusjon, fra 2005 en del av Nasjonalmuseet. Norsk kulturråd, opprettet i 1964, bekostet en rekke utsmykninger omkring i landet og har siden 1968 bidratt med midler til innkjøp av moderne norsk kunst til fordeling over hele landet. Det er også etablert faste kunstutstillinger knyttet til Festspillene i Bergen og Harstad. I Moss er Momentum (Nordisk festival for samtidskunst) etablert i 1996, med åpning i 1998. Norske kunstnere deltar ved internasjonale stormønstringer i utlandet, som Documenta i Kassel i Tyskland og biennalene i Venezia i Italia og São Paulo i Brasil.
Fra 1960-årene vokste det frem en rekke private gallerier, blant de første var Galleri F 15, Galleri Haaken, Galleri Dobloug, Galleri 27 med flere. En del yngre kunstnere har også skapt en aktiv og variert alternativ kunstscene. Deres miljø spenner over flere norske byer og til lignende miljøer i de andre nordiske landene.
Kunstmuseer
Et utvalg norske billedkunstnere
Skulptur
Kunstner | Levetid | Profesjon |
---|---|---|
Magnus Berg | 1666–1739 | elfenbensskjærer |
Jakob Klukstad | 1715–1773 | treskjærer (akantus) |
Hans Michelsen | 1789–1859 | elev av Bertel Thorvaldsen |
Julius Middelthun | 1820–1886 | portretter |
Brynjulf Bergslien | 1830–1898 | første norske rytterstatue |
Stephan Sinding | 1846–1922 | fransk skole |
Mathias Berntsen Skeibrok | 1851–1896 | naturalistiske motiver |
Lars Utne | 1862–1922 | utsmykninger, statuer |
Anders Svor | 1864–1929 | portrettbyster, statuer |
Gunnar Utsond | 1864–1950 | nyromantiker |
Ingebrigt Vik | 1867–1927 | franskskolert formdyrker |
Gustav Vigeland | 1869–1943 | Norges mest kjente billedhugger |
Wilhelm Rasmussen | 1879–1965 | offentlige monumenter |
Dagfin Werenskiold | 1892–1977 | billedhugger, treskjærer og maler |
Emil Lie | 1897–1976 | fransk skole, prydskulptur |
Anne Grimdalen | 1899–1961 | dyreskulptur |
Gunnar Janson | 1901–1983 | offentlige monumenter |
Stinius Fredriksen | 1902–1977 | offentlige monumenter |
Dyre Vaa | 1903–1980 | offentlige monumenter, prydskulptur |
Nils Flakstad | 1907–1979 | offentlige monumenter, fontener |
Ørnulf Bjarne Bast | 1907–1974 | statuer, prydskulptur |
Hans Jacob Meyer | 1907–1993 | minnesmerker, medaljer |
Per Hurum | 1910–1989 | offentlige monumenter, prydskulptur |
Per Palle Storm | 1910–1994 | monumenter og portretter i naturalistisk stil |
Joseph Grimeland | 1916–2002 | klassisk inspirert skulptur |
Arnold Martin Haukeland | 1920–1983 | ledende abstrakt billedhugger |
Knut Steen | 1924–2011 | monumenter i skiftende stiler |
Skule Waksvik | 1927–2018 | dyreskulptur |
Fritz Røed | 1928–2002 | dekorative arbeider, offentlig skulptur |
Arne Vinje Gunnerud | 1930–2007 | skulpturer i ulike grader abstraksjon |
Kjartan Slettemark | 1932–2008 | installasjoner |
Iver Jåks | 1932–2007 | skulpturer og installasjoner knyttet til samisk kultur |
Per Ung | 1933–2013 | naturalistiske skulpturer |
Nils Aas | 1933–2004 | offentlige monumenter, abstrakt skulptur |
Helge Røed | 1938–2018 | konseptuell skulptur |
Nils Kåre Aasland | 1939– | abstrahert skulptur, offentlige utsmykninger |
Ola Enstad | 1942–2013 | monumentalskulptur og småskulptur |
Thor Sandborg | 1942– | ekspresjonistisk skulptur, abstrakt og figurativ |
Istvan Lisztes | 1942– | figurativ skulptur i tre eller stein |
Boge Berg | 1944– | ekspressive skulpturer, offentlige utsmykninger |
Nina Sundbye | 1944– | livfulle skulpturer med motiver fra teater |
Kristian Blystad | 1946– | tre og steinskulptur, torsoer, off. monumenter |
Wenche Gulbransen | 1947– | abstrakte skulpturer, medaljer |
Gunnar Torvund | 1948– | fornyer av religiøs skulptur |
Bård Breivik | 1948–2016 | varierende materialer og teknikker |
Michael O'Donnell | 1950– | dada-inspirert objektkunst |
Kirsten Kokkin | 1951– | figurativ realistisk stil, offentlige skulpturer |
Hagbart Solløs | 1951– | monumentalskulptur |
Kjell Erik Killi Olsen | 1952– | installasjoner, også malerier |
Børre Larsen | 1952– | skulptur og rominstallasjoner |
Inghild Karlsen | 1952– | tekstilskulpturer, utsmykninger og installasjoner |
Liv Mildred Gjernes | 1954– | fornyer norsk trekunst i kister og skap |
Per Barclay | 1955– | konstruktive metallskulpturer og installasjoner |
Nicolaus Widerberg | 1960– | klassisk inspirert steinskulptur, offentlige monumenter |
Maleri, tegning og grafikk
Kunstner | Levetid | Profesjon |
---|---|---|
Gottfried Anderssøn Hendtzschel | rundt 1625–1650 | kirke- og portrettmaler |
Elias Fiigenschoug | rundt 1600–1661 | portrettmaler |
Mathias Blumenthal | rundt 1719–1763 | dekorasjons-, portrett- og landskapsmaler |
Heinrich Christian Friedrich Hosenfelder | rundt 1722–1805 | portrett- og fajansemaler |
Peder Aadnes | 1739–1792 | dekorasjons- og portrettmaler |
Olav Hansson | rundt 1750–1820 | rosemaler |
Jacob Munch | 1776–1839 | klassisistisk portrettmaler |
Johannes Flintoe | 1786–1870 | landskapsmaler, folkelivstegner |
J. C. Dahl | 1788–1857 | den første store Norgesskildreren |
Mathias Stoltenberg | 1799–1871 | portrettmaler |
Thomas Fearnley | 1802–1842 | landskapsmaler |
Peder Balke | 1804–1887 | landskapsmaler |
Adolph Tidemand | 1814–1876 | skildrer av norsk folkeliv |
Hans Gude | 1825–1903 | landskapsmaler |
August Cappelen | 1827–1852 | romantisk landskapsmaler |
Lars Hertervig | 1830–1902 | romantisk landskapsmaler |
Olaf Isaachsen | 1835–1893 | landskaper, blant annet fra Setesdal |
Amaldus Nielsen | 1838–1932 | landskapsmaler |
Kitty L Kielland | 1843–1914 | landskapsmaler |
Harriet Backer | 1845–1932 | figur- og interiørmaler |
Frits Thaulow | 1847–1906 | landskaps- og bymaler |
Gerhard Munthe | 1849–1929 | landskaper, vevkartonger, bokkunst |
Eilif Peterssen | 1852–1928 | figur- og historiemaler, landskaper |
Christian Krohg | 1852–1925 | by- og sjømaler, sosiale motiver |
Christian Skredsvig | 1854–1924 | folkeliv, sagn og historiemaler |
Erik Werenskiold | 1855–1938 | folkeliv, landskaper, bokillustrasjoner |
Hans Olaf Heyerdahl | 1857–1913 | figurmaler |
Theodor Severin Kittelsen | 1857–1914 | nasjonal fantasi, natur, bokillustrasjoner |
Gustav Wentzel | 1859–1927 | naturalistisk figurmaler, folkeliv |
Edvard Munch | 1863–1944 | en av ekspresjonismens grunnleggere |
Oluf Wold-Torne | 1867–1919 | landskaper, blomster og interiører |
Thorvald Erichsen | 1868–1939 | landskaper |
Anders Castus Svarstad | 1869–1943 | by- og industrimalerier |
Harald Sohlberg | 1869–1935 | landskaper og bymotiver |
Olaf Gulbransson | 1873–1958 | vittighetstegner |
Emanuel Vigeland | 1875–1948 | fresko- og glassmalerier |
Ludvig Karsten | 1876–1926 | figurer, landskaper og stilleben |
Halfdan Egedius | 1877–1899 | nasjonal stemningskunst, bokillustrasjoner |
Arne Kavli | 1878–1970 | figurbilder og landskaper |
Henrik Lund | 1879–1935 | impresjonistiske portretter |
Per Deberitz | 1880–1945 | landskaper, akt, portretter |
Nikolai Astrup | 1880–1928 | natur og folkeliv, fargetresnitt |
Rudolph Thygesen | 1880–1953 | landskaper, fantasikomposisjoner |
Aksel Waldemar Johannessen | 1880–1922 | ekspresjonist, figurbilder |
Henrik Sørensen | 1882–1962 | landskaper, portretter, illustrasjoner |
Jean Hjalmar Dahl Heiberg | 1884–1976 | figurerbilder, landskaper og portretter |
Axel Revold | 1887–1962 | freskomalerier, landskaper |
Per Lasson Krohg | 1889–1965 | freskomalerier, figurkomposisjoner, portretter |
Thorvald Hellesen | 1888–1937 | abstrakte og kubistiske komposisjoner |
Ragnhild Keyser | 1889–1943 | kubistiske komposisjoner |
Charlotte Wankel | 1888–1969 | abstrakt formspråk |
Ragnhild Kaarbø | 1889–1949 | kubistiske komposisjoner, portretter og stilleben |
Johannes Rian | 1891–1981 | etter 1960 abstrakte komposisjoner |
Rolf Nesch | 1893–1975 | modernistiske materialbilder og metallgrafikk |
Alf Rolfsen | 1895–1979 | freskomalerier, figurkomposisjoner, portretter |
Frøydis Haavardsholm | 1896–1984 | kirkekunst, glassmaleri og illustrasjoner |
Ridley Borchgrevink | 1898–1981 | dyremaler og tegner, illustrasjoner |
Erling Enger | 1899–1990 | landskaper og folkeliv |
Agnes Sofie Margaret Hiorth | 1899–1984 | landskaper og portretter |
Thorbjørn Lie-Jørgensen | 1900–1961 | strand- og sjømotiver |
Aage Storstein | 1900–1983 | freskomalerier, kubistisk figurmaleri |
Alexander Schultz | 1901–1981 | landskaper og figurmotiver |
Bjarne Ness | 1902–1927 | figurkomposisjoner, grafikk |
Harald Dal | 1902–1972 | landskaper, figurgrupper, portretter |
John Andreas Savio | 1902–1938 | tresnitt i svart-hvitt |
Gösta Hammarlund | 1903–1987 | vittighetstegner, illustrasjoner |
Reidar Aulie | 1904–1977 | bymotiver, sosial tendenskunst |
Harald Kihle | 1905–1997 | landskaper og folkeliv |
Chrix Dahl | 1906–1994 | grafiker og illustratør |
Kaare Espolin Johnson | 1907–1994 | tegner og illustratør, nordnorske motiver |
Kai Fjell | 1907–1989 | fantasimotiver, figurgrupper, illustrasjoner |
Arne Ekeland | 1908–1994 | ekspresjonistiske figurkomposisjoner |
Anna-Eva Bergmann | 1909–1987 | abstrakte motiver |
Ragnar Kraugerud | 1909–1987 | landskaper og figurgrupper |
Sigurd Winge | 1909–1970 | materialbilder, grafikk |
Olav Strømme | 1909–1978 | materialbilder, abstrakte komposisjoner |
Olav Mosebekk | 1910–2001 | koloristisk livfulle malerier i olje og akvarell |
Paul René Gauguin | 1911–1976 | fargetresnitt, abstrakt skulptur, illustrasjoner |
Håkon Stenstadvold | 1912–1977 | grafikk, illustrasjoner og dekorative arbeider |
Gunnvor Advocaat | 1912–1997 | abstrakte komposisjoner |
Fredrik Stabel | 1914–2001 | Komisk-surrealistiske tegninger, Dusteforbundet |
Else Hagen | 1914–2010 | materialarbeider, grafikk, romutsmykning |
Thore Heramb | 1916–2014 | abstraherte naturmotiver |
Knut Lindstrøm Rumohr | 1916–2002 | abstrakte malerier, grafikk |
Ørnulf Ranheimsæter | 1919–2007 | grafikk, bokillustrasjoner |
Ulf Aas | 1919– | avistegninger, portretter |
Kjell Aukrust | 1920–2002 | humoristisk tegner og illustratør |
Ludvig Eikaas | 1920–2010 | maler og grafiker, materialarbeider |
Finn Christensen | 1920–2009 | fantasirike, abstraherende etsninger |
Gunnar S. Gundersen | 1921–1983 | non-figurativ maler og grafiker |
Jakob Weidemann | 1923–2001 | abstrakte malerier, dekorative arbeider |
Lars Tiller | 1924–1994 | abstrakte komposisjoner i en konstruktiv stil |
Håkon Bleken | 1929– | maler og tegner, illustrasjoner |
Inger Sitter | 1929–2015 | abstrakt maler, dekorative arbeider |
Kjartan Slettemark | 1932–2008 | politisk engasjert, flere teknikker |
Per Kleiva | 1933–2017 | politisk engasjert grafikk, maleri, materialbilder |
Jens Johannessen | 1934– | abstrakte dekorative malerier og grafikk |
Svein Strand | 1934– | figurativt fabulerende maleri |
Frans Widerberg | 1934–2017 | ekspresjonistisk maleri og grafikk |
Knut Rose | 1936–2002 | symbolsk fantasikunst |
Willi Storn | 1936– | surrealistisk inspirert maleri |
Hans Normann Dahl | 1937–2019 | avistegninger, illustrasjoner og malerier |
Arne Malmedal | 1937–2018 | abstrakt flatemaleri |
Kjell Pahr-Iversen | 1937– | fargesterk abstrakt ekspresjonisme |
Trond Botnen | 1937– | figurmotiver og landskaper i maleri og grafikk |
Finn Graff | 1938– | avistegninger, karikaturer og portretter |
Guttorm Guttormsgaard | 1938– | grafikk, dekorative arbeider |
Karl Erik Harr | 1940– | landskaper, tegninger, grafikk |
Anders Kjær | 1940– | popkunst, landskaper, nonfigurative malerier |
Arne Bendik Sjur | 1941– | grafikk, portrett og fantasikunst |
Bjørn-Willy Mortensen | 1941–1993 | fantasifulle raderinger |
Arvid J. Pettersen | 1943– | landskaper, installasjoner |
Rolf Groven | 1943– | politiske, samfunnskritiske malerier |
Odd Nerdrum | 1944– | klassisk-figurativt stemning- og symbolmaleri |
Bjørn Ransve | 1944– | figurativt maleri og grafikk |
Ørnulf Opdahl | 1944– | romantiske abstraherte landskaper |
Bjørn Øivind Carlsen | 1945– | ekspressive figurmotiver |
Leonard Rickhard | 1945– | konkrete motiver |
Jan Harr | 1945– | romantiske landskapsmalerier |
Marianne Heske | 1946– | installasjoner, computer/video-malerier |
Bjørg Holene | 1947– | figurmotiver, organiske forløp av tegn |
Kjell Torriset | 1950– | figurmotiver |
Ulf Nilsen | 1950– | indre landskaper, også skulptur |
Terje Uhrn | 1951– | figurmalerier (emblemer, volutter og spiraler) |
Ida Lorentzen | 1951– | følsomt registrerte interiørskildringer |
Eva Harr | 1951– | romantiske landskapsmalerier |
Marianne Bratteli | 1951– | ekspresjonistisk maleri |
Per Inge Bjørlo | 1952– | svart-hvitt grafikk og installasjoner |
Håvard Vikhagen | 1952– | landskaper i en ekspresjonistisk tradisjon |
Anne Katrine Dolven | 1953– | abstraherte landskaper, installasjoner |
Therese Nortvedt | 1953– | figurmotiver |
Hilde Vemren | 1953– | stillebenmalerier og collager |
Roar Hagen | 1954– | avistegninger og karikaturer |
Olav Christopher Jenssen | 1954– | syntetiske landskaper, abstrakt formspråk |
Bjørn-Sigurd Tufta | 1956– | abstraherte landskaper |
Arne Borring | 1956– | klassiske landskapsmalerier |
Carl Oscar Schelbred | 1957– | figurer i stemningsfulle landskap |
Elisabeth Bjørnsen Werp | 1958– | blanding av figurativt og nonfigurativt formspråk |
Håkon Gullvåg | 1959– | figurativ form og abstrakt ekspresjonisme |
Mari Slaattelid | 1960– | konseptuelle malerier, flere teknikker |
Natalie Holland | 1962– | klassisk-figurativt formspråk, kvinnetemaer |
Trine Folmoe | 1964– | klassisk-figurativt formspråk, kvinnemotiver |
Vebjørn Sand | 1966– | figurativt formspråk, landskaper, diverse prosjekter |
Bjarne Melgaard | 1967– | malerier, skulpturer, installasjoner, videoer med mer |
Litteratur
- Alsvik, Henning med flere: Norges billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 1951–53, to bind.
- Askeland, Jan: Freskoepoken : studier i profant norsk monumentalmaleri 1918–1950, 1965, Finn boken
- Askeland, Jan: Norsk malerkunst : hovedlinjer gjennom 200 år, 1981, isbn 82-02-04898-2, Finn boken
- Berg, Knut med flere, red.: Norges kunsthistorie, 1981–83, sju bind, isbn 82-05-12264-4, Finn boken
- Blindheim, Martin: Painted wooden sculpture in Norway c. 1100-1250, 1998, isbn 82-00-37681-8, Finn boken
- Danbolt, Gunnar: Norsk kunsthistorie : bilde og skulptur frå vikingtida til i dag, tredje utgave, 2009, isbn 978-82-521-7435-9, Finn boken
- Helliesen, Sidsel: Norsk grafikk gjennom 100 år, 2000, isbn 82-525-4040-6, Finn boken
- Hohler, Erla Bergendahl: Norwegian stave church sculpture, 1999, to bind, Finn boken
- Koefoed, Holger & Øivind Storm Bjerke: Tidens øye : en innføring i norsk malerkunst, 2001, isbn 82-525-4408-8, Finn boken
- Langballe, Anne M. Hasund & Gunnar Danbolt: Norsk kunsthistorisk bibliografi, 1976, isbn 82-00-01465-7, Finn boken
- Norsk kunstnerleksikon: bildende kunstnere, arkitekter, kunsthåndverkere, 1982–86, fire bind, isbn 82-00-18323-8, Finn boken
- Solhjell, Dag: Kunst-Norge : en sosiologisk studie av den norske kunstinstitusjonen, 1995, isbn 82-00-03919-6, Finn boken
- Sundseth, Arnt Bryde & Alf C. Melhus: Norsk illustrasjonskunst 1850–1950 : bibliografi, 1952
- Thiis, Jens: Norske malere og billedhuggere, 1904–1907, tre bind i ett, Finn boken
- Wichstrøm, Anne: Kvinneliv, kunstnerliv : kvinnelige malere i Norge før 1900, andre utgave, 2002, isbn 82-525-4417-7, Finn boken
- Østby, Leif med flere: Norske tegnere, 1987, isbn 82-518-2234-3, Finn boken
Kommentarer (3)
skrev Mats Linder
svarte Marianne L. Smebye
skrev Arve Rød
Artikkelen har en hel del utdatert informasjon og feil, men først og fremst store mangler på siste 30 års kunsthistorie. Slik den står nå er den verken faglig forsvarlig eller relevant.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.