Faktaboks

Máret Ánne Sara

Mikkol Ivvara Jovsseha Ivvara Máret Ánne (samisk navn)

Født
23. desember 1983, Guovdageaidnu/Kautokeino
Máret Ánne Sara, 2014
Máret Ánne Sara, 2014
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Máret Ánne Sara er en samisk forfatter og billedkunstner fra Kautokeino.

Bakgrunn

Máret Ánne Sara er utdannet journalist og har studier innenfor kunst. Hun var redaktør for det samiske ungdomsbladet Š fra 2007-2013.

Forfatterskap

Sara skriver på nordsamisk. Hun debuterte som forfatter i 2013 med Ilmmiid gaskkas (norsk oversettelse: Mellom verdener 2014), en fantasyroman for ungdom som bygger på stoff fra samisk fortellertradisjon. Det er ubalanse mellom vår verden oppe på jorda og våre naboer, de underjordiske. To tenåringssøsken forsvinner plutselig en dag, og havner hos de underjordiske. Leseren følger fortellinger som vekselvis fortelles i parallellverdenene på og under jorda. En av fortellingene er ungdommenes kamp for å komme tilbake til sitt eget hjem og sitt eget liv. Boka stiller spørsmål ved vårt moderne levesett og utfordrer leseren til å gjøre seg noen tanker om hva som kan skje når pengeinteresser og ødeleggelse av naturen står mot verdiene og behovene til de som lever av jorden. Fremskritt for noen er katastrofe for andre. De to unge hovedpersonene må bruke det de har lært fra livet i reindrifta og fra samisk fortellertradisjon for å komme seg ut av den vanskelige situasjonen de har havnet i.

Boka ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 fra det samiske språkområdet og oversatt til norsk med tittelen Mellom verdener. I 2016 kom boka ut i engelsk oversettelse, ved Laura Janda, med tittelen In Between Worlds. Den ble utgitt som lydbok i 2014.

I 2014 fulgte hun opp med Doaresbealde doali (norsk oversettelse: Utenfor sporet 2019), bok nummer to i det som er en varslet trilogi. Denne boka er mer innenfor sjangeren krim. Leseren følger de samme hovedpersonene og de utfordringene de møter. Fortellingen viser også at det er en kamp om landområder og om reindriftas kamp mot nye arealkrevende aktiviteter. Ulike personer representerer de ulike interessene i fortellingen. Spenningen i boka bygges opp ved at leseren følger personenes handlinger og tanker. Dette gir et personlig bilde av hver enkelts utfordringer, samtidig som deres fortellinger tematiserer inngrep i naturen, forurensning og tradisjonell kunnskap på et mer generelt nivå.

Billedkunst og installasjonskunst

I sine tegninger, malerier og installasjoner stiller hun samfunnskritiske spørsmål ved koloniseringen av urfolk og dens konsekvenser. Installasjonen Pile O´Sápmi er en visuell protest mot industrisatsingen som foregår i samiske reinbeiteområder. Det er en stabel av mer enn 100 reinhoder. Pile O´Sápmi refererer til stablene av bisonhoder i delstaten Regina, Canada, som et resultat av den omfattende jakten på bison i siste halvdel av 1800-tallet. Disse stablene ble kalt Pile O´Bones. Pile O´Sápmi ble først stilt ut i Tana sentrum i januar 2016 og deretter i Tromsø i februar 2017.

Máret Ánne Sara er en av åtte samiske kunstnere som ble invitert til Documenta 14, som fant sted i Kassel og Aten våren og sommeren 2017. Documenta arrangeres hvert 5. år og regnes som verdens viktigste utstilling for samtidskunst.

Máret Ánne Sara var i 2023 Årets olsokkunstner på Olsokdagene på Stiklestad. Temaet for dagene var KRAFT. Sara var i 2023 også festivalkunstner på Bjørnsonfestivalen som blir arrangert i Molde. Festivalen ble etablert i 1992 og var Norges første litteraturfestival. Hovedmålet med festivalen er å fremme interessen for litteratur og skrivekunst.

Utgivelser

  • Ilmmiid gaskkas, DAT, Kautokeino 2013 (roman)
  • Mellom verdener, DAT, 2014
  • In Between Worlds, DAT, 2016
  • Doaresbealde doali, DAT, Kautokeino 2014 (roman)
  • Utenfor sporet, DAT, Kautokeino 2019, roman

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg