Máret Ánne Sara, Mikkol Ivvara Jovsseha Ivvara Máret Ánne (som er hennes samiske navn), er en samisk-norsk forfatter og billedkunstner fra Kautokeino.

Máret Ánne Sara er utdannet journalist og har studier innenfor kunst. Hun var redaktør for det samiske ungdomsbladet Š fra 2007-2013. 

Hun debuterte som forfatter i 2013 med Mellom verdener (originaltittel: Ilmmiid gaskkas, norsk oversettelse 2014) en fantasyroman for ungdom som bygger på stoff fra samisk fortellertradisjon. Det er ubalanse mellom vår verden oppe på jorda og våre naboer, de underjordiske. To tenåringssøsken forsvinner plutselig en dag, og havner hos de underjordiske. Leseren følger fortellinger som vekselvis fortelles i parallellverdenene på og under jorda. En av fortellingene er ungdommenes kamp for å komme tilbake til sitt eget hjem og sitt eget liv. Boka stiller spørsmål ved vårt moderne levesett og utfordrer leseren til å gjøre seg noen tanker om hva som kan skje når pengeinteresser og ødeleggelse av naturen står mot verdiene og behovene til de som lever av jorden. Fremskritt for noen er katastrofe for andre. De to unge hovedpersonene må bruke det de har lært fra livet i reindrifta og fra samiske fortellertradisjon for å komme seg ut av den vanskelige situasjonen de har havnet i.

Boka ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 fra det samiske språkområdet og oversatt til norsk med tittelen Mellom verdener. I 2016 kom boka ut i engelsk oversettelse, ved Laura Janda, med tittelen In Between Worlds. Den ble utgitt som lydbok i 2014.

I 2014 fulgte hun opp med Doaresbealde doali (På tvers av tråkket), bok nummer to i det som er en varslet trilogi. Denne boka er mer innenfor sjangeren krim. Leseren følger de samme hovedpersonene og de utfordringene de møter. Fortellingen viser også at det er en kamp om landområder og om reindriftas kamp mot nye arealkrevende aktiviteter. Ulike personer representerer de ulike interessene i fortellingen. Spenningen i boka bygges opp ved at leseren følger personenes handlinger og tanker. Dette gir et personlig bilde av hver enkelts utfordringer, samtidig som deres fortellinger tematiserer inngrep i naturen, forurensning og tradisjonell kunnskap på et mer generelt nivå.

I sine tegninger, malerier og installasjoner stiller hun samfunnskritiske spørsmål ved koloniseringen av urfolk og dens konsekvenser. Installasjonen Pile O´Sápmi er en visuell protest mot industrisatsingen som foregår i samiske reinbeiteområder. Det er en stabel av mer enn 100 reinhoder. Pile O´Sápmi refererer til stablene av bøffelhoder i delstaten Regina, Canada, som et resultat av den omfattende jakten på bøfler i siste halvdel av 1800-tallet. Disse stablene ble kalt Pile O´Bones. Pile O´Sápmi ble først stilt ut i Tana sentrum i januar 2016 og deretter i Tromsø i februar 2017. 

Máret Ánne Sara er en av åtte samiske kunstnere som ble invitert til Documenta 14, som fant sted i Kassel og Aten våren og sommeren 2017. Documenta arrangeres hvert 5. år og regnes som verdens viktigste utstilling for samtidskunst.

  • Ilmmiid gaskkas (Mellom verdener), fantasyroman for ungdom, DAT, Kautokeino 2013
  • Doaresbealde doali, fantasyroman for ungdom, DAT, Kautokeino 2014

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.