Hilmar Fredriksen

Faktaboks

Hilmar Fredriksen
Født
21. oktober 1953, Trondheim
Hilmar Fredriksen, Kommunikasjonsstykke, 1979
Kommunikasjonsstykke
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Hilmar Fredriksen er en norsk billedkunstner som hovedsakelig jobber med malerier, skulpturer, videoer, installasjoner, objekter og konseptkunst. I tillegg har han laget scenografi for Nationaltheatret. Han regnes også som en pioner innen norsk performance. Av hans kjente verk kan nevnes Kommunikasjonsstykke (1979) i tre, jern og brille med speil, samt trofeet som tildeles vinnerne i NRKs sporstgalla.

Fredriksen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens kunstakademi og Kunstakademiet i Düsseldorf (1980).

Fruktbarhetsritualene

Fredriksen startet tidlig med performance. Et eksempel er arbeidet Fruktbarhetsritualene (1979) hvor han sådde gress på en bar flekk som minnet om omrisset av et menneske. Arbeidet spiller på myten om fruktbarhetsgudinnen Demeter som blir frarøvet sin datter Persefone av guden Hades. Hun får kun se datteren igjen hver vår når det spirer og verden igjen blir fruktbar.

Kommunikasjonsstykke

Arbeidet Kommunikasjonsstykke består av en spesiallaget kasse utformet i finér med en åpen spalte i fronten, plassert på barnevognhjul og med håndtak bak. Det ble først innlevert til Høstutstillingen i 1979, men ble refusert. Fredriksen laget deretter en tekst som senere ble en integrert del av verket: «Kommunikasjonsstykke handler om gjensidig avhengighet mellom to personer, den introverte og den ekstroverte. Den introverte sitter inne i vognen uten bevegelighet og ser gjennom en spalte, ser, men kan ikke handle. Den ekstroverte har full bevegelighet, men bærer ugjennomsiktige briller, speiler omgivelsene, men gir bare et overflatebilde, speilbilde. Ønsket om bevegelse skaper gjensidig avhengighet.»

Arbeider i utvalg:

  • Kommunikasjonsstykke, 1979
  • Fruktbarhetsritualene, 1979
  • Metalfunksjoner, 1990
  • Camping, 1993
  • Stabbel, 2011

Utstillinger i utvalg:

  • Hilmar Fredriksen, Kunstnerforbundet, 2000
  • Hilmar Fredriksen, Bergen kunstmuseum, 2006
  • Hilmar Fredriksen, maleri og video, Kunstbanken i Hedmark, 2009

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg