silketrykk

Andy Warhols silketrykk Marilyn Monroe, 1964. Privat eie, USA. Silketrykkteknikken ble utarbeidet på begynnelsen av 1900-tallet.
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Silketrykk, serigrafi, er en grafisk teknikk utarbeidet på begynnelsen av 1900-tallet til mangfoldiggjøring av reklameplakater. Som en egen kunstnerisk teknikk ble silketrykk tatt i bruk fra 1930-årene i USA. Først i 1960-årene ble silketrykk etablert som et kunstnerisk uttrykksmiddel, velegnet til gjengivelse av popkunst og op-kunst.

Faktaboks

Også kjent som

amerikansk serigraph, engelsk silk screen

Teknikk

Silketrykk bygger på en stensilmetode med en ramme av finvevd silke for hver farge. Tegningen overføres på silken, og visse partier utspares, mens resten av duken dekkes av lakk eller lim. Herved oppnås en sjablon, og gjennom denne strykes trykkfargen med en rakel og avsettes på papir, tre eller tekstil. På papiret vil fargen i alminnelighet være helt dekkende. Man må ha én silkeramme for hver farge. Ved å bruke en lysømfintlig emulsjonsfilm i rammen kan et fotografi overføres til sjablongen og trykkes som silketrykk, jamfør Andy Warhols kjente silketrykk, blant annet av Marilyn Monroe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg