Marilyn Monroe
Andy Warhols silketrykk Marilyn Monroe, 1964. Privat eie, USA. Silketrykkteknikken ble utarbeidet på begynnelsen av 1900-tallet.
Av /NTB Scanpix ※.
Jackie Kennedy

Andy Warhol var kanskje den fremste representanten for pop-kunsten i amerikansk kunst. Jackie Kennedy (1965) er ett av mange bilder han laget med portretter av berømte kvinner.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk
Silketrykk
Silketrykk prosess.
Silketrykk
Av .

Silketrykk er en grafisk teknikk som ble utarbeidet på begynnelsen av 1900-tallet til mangfoldiggjøring av reklameplakater. Som en egen kunstnerisk teknikk ble silketrykk tatt i bruk fra 1930-årene i USA. Først i 1960-årene ble silketrykk etablert som et kunstnerisk uttrykksmiddel, velegnet til gjengivelse av popkunst og op-kunst.

Faktaboks

Også kjent som

Serigrafi, amerikansk serigraph, engelsk silk screen

Teknikk

Silketrykk bygger på en stensilmetode med en ramme av finvevd silke for hver farge. Tegningen overføres på silken, og visse partier utspares, mens resten av duken dekkes av lakk eller lim. På en måten oppnås en sjablong, og gjennom denne strykes trykkfargen med en rakel og avsettes på papir, tre eller tekstil. På papiret vil fargen i alminnelighet være helt dekkende. Man må ha én silkeramme for hver farge.

Ved å bruke en lysømfintlig emulsjonsfilm i rammen kan et fotografi overføres til sjablongen og trykkes som silketrykk, jamfør Andy Warhols kjente silketrykk, blant annet av Marilyn Monroe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg