Den tredje verden er et uttrykk som ble brukt som betegnelse på utviklingslandene i Afrika, Asia og Sør-Amerika i siste halvdel av 1900-tallet. Fra slutten av 1980-årene har begrepet den tredje verden i stor grad gått ut av bruk.

Faktaboks

Etymologi
fransk le tiers monde, engelsk the Third World

Da begrepet oppsto som samlebetegnelse på utviklingslandene, var det vanlig å hevde at «den første verden» var de kapitalistiske industriland, mens «den andre verden» var de sosialistiske industriland. Begrepet hang altså sammen med den politiske inndelingen av verden under den kalde krigen. Den kinesiske doktrinen om «de tre verdener» anga supermaktene USA og Sovjetunionen som «den første verden», mens alle andre industristater – uansett samfunnssystem – ble «den andre verden». Den tredje verden blir altså omtrent det samme i begge tolkninger, og begrepene «første» og «andre» verden har ikke vært i bruk.

Historikk

Begrepet oppsto i 1952 i Frankrike, i en artikkel skrevet av demografen Alfred Sauvy (1898–1990) i «France Observateur», som en slags parallell til le tiers état – «tredjestanden» – under den franske revolusjon. I 1963 kom boken «The Third World», skrevet av den britiske sosiologen Peter Worsley (1924–2013). I 1950-årene ble begrepet gjerne brukt i forbindelse med den første konferansen for alliansefrie stater i Bandung (1955), der en del land med India, Egypt og Jugoslavia i spissen tok sikte på å være en «tredje verden» – eller en tredje kraft – uavhengig av militæralliansene NATO og Warszawapakten.

Det oppsto etter hvert en diskusjon om land i «den tredje verden» har felles økonomiske og politiske interesser, på tvers av ideologi, ressurser, størrelse og utviklingsnivå. Utviklingslandene har fortsatt i mange sammenhenger opptrådt samlet, for eksempel innenfor rammen av FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD), der uttrykket 77-landsgruppen, eller G 77, ble brukt i samme mening som «den tredje verden».

Fra slutten av 1980-årene har begrepet den tredje verden gått mer ut av bruk. Dette har dels sammenheng med den store forskjellen mellom ulike utviklingsland; dels at forskjellene ikke bare går mellom rike og fattige land, men også innad i de enkelte land. Det er også blitt mer hensiktsmessig å vurdere regional utvikling fremfor forholdet mellom de ulike «verdener».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg