Statens kunstakademi

Kunsthøyskolens lokaler i et nybygg på gamle Christiania seildugsfabrik på Grünerløkka i Oslo.

Artikkelstart

Statens kunstakademi ble opprettet i 1909 som høyskole med åremålstilsatte professorer. I 1996 ble Kunstakademiet fusjonert med andre kunst- og designutdannelser i den nyopprettede Kunsthøgskolen i Oslo. I 2010 flyttet kunstakademiet til Kunsthøgskolens samlede lokaler i den tidligere seilduksfabrikken («Seilduken») på Grünerløkka i Oslo. Etter en omorganisering i 2011 fikk denne høyere læreanstalten offisielt navnet «Kunsthøyskolen i Oslo, avdeling Kunstakademiet».

Statens kunstakademi tilbyr i dag en helhetlig utdannelse på bachelor- og masternivå i fri kunst, med muligheter for fordypning innen diverse medier og uttrykksformer.

Studiet omfatter fordypningsområdene kunstteori, maleri, foto/film/video, skulptur, installasjon/performance og digital kunst/intermedia. Innenfor rammen av disse gir studiet innføring i kunstrelaterte teoretiske emner, faglig spesialisering gjennom profesjonsorienterte kurs og seminarer som gir innføring i kunstneriske verktøy og metoder, samt kunstnerisk praksis som omfatter studentenes eget atelierarbeid.

Besøkende kunstnerne, kuratorer og foredragsholdere utgjør også en sentral del av Kunstakademiets undervisning.

Historikk

Christian Krogh var Kunstakademiets første direktør. Bildet viser ham (sittende, med ryggen til fotografen) med Kunstakademiets elever.
Av .

Statens kunstakademi i Oslo ble opprettet ved kongelig resolusjon i 1909. Christian Krohg var akademiets første direktør. Utdanningen var treårig, med tre professorstyrte klasser i tegning, maleri og skulptur. Stab og undervisning ble senere utvidet. Bildende kunstneres styre fungerte som akademiets styre fram til 1956, da akademiet ble lagt direkte under Kirke- og undervisningsdepartementet. I 1974 ble Statens kunstakademi selvstendig høgskole med rektor og eget styre.

Akademiet har flyttet en rekke ganger. De første nødtørftige lokalene lå på loftet i Torvet 8 (Stortorget), de neste i loftsetasjen i Handelsbygningen i Henrik Ibsensgate 4 fra 1919 til 1930. Fra 1930 til 1982 disponerte man spesialtegnede lokaler på baksiden av Kunstnernes hus. Fra 1982 til 2010 holdt Statens kunstakademi til i Norges Geografiske Oppmålings tidligere lokaler i St. Olavsgate 32. Lokalesituasjonen har hele tiden vært vanskelig, og man har måttet leie lokaler andre steder i byen.

Ved innflytting i St. Olavsgate i 1982 hadde akademiet fire malerklasser, en grafikklasse og en skulpturklasse, seks professorer, en rekke bistillinger og 105 studenter. I noen år på 1980-tallet eksisterte en såkalt eksperimentklasse. Egen undervisning i to klasser for figurativt maleri og figurativ skulptur fra 1996 til 2002. Fra 1998 ble undervisningen organisert som et åpent program og klassene ble oppløst. Fra 2005 ble undervisningen organisert med en treårig bachelor- og en toårig mastergrad i Fine Art (se kunstakademi). Institusjonen ble innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo fra 1996, og slått sammen med materialbaserte fag fra SHKS til Fakultet for visuell kunst i 2004.

Fra 2010 har Kunsthøgskolen i Oslo holdt hus i «Seilduksfabrikken» i Fossveien 24 i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Markussen, Åse: Akademiet. Kunstakademiet i Oslo 1909-2009. Oslo, Aschehoug, 2009. 304 s. – isbn 978-82-03-23700-3

Kommentarer (7)

skrev Åse Anna Markussen

Denne artikkelen er mangelfull og har en rekke direkte feil. Den bør skrives helt om.Jeg har skrevet bok om Kunstakademiet til jubileet i 2009 og kjenner stoffet godt

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg