Sverre Malling, norsk billedkunstner. Malling er særlig kjent for sine detaljerte og stiliserte kulltegninger med vekt på tradisjonelle håndverksmessige tegnekvaliteter og en personlig ladet subjektivitet.

Mallings arbeider inneholder et bredt spekter av kunsthistoriske og popkulturelle referanser, ofte i kombinasjon med det gotiske, det symboltunge og morbide (for eksempel ved bruk av hodeskalle, hul trestamme, forlatte kjøretøy i skogkledde landskap, dyrekadavre). Han interesserer seg også for nærstudier av vekster, planter og insekter. Malling representerer en tendens innen nyere norsk kunsthistorie som vektlegger den figurative og fortellende tegningen.

Verket Schoolbus (2009) består av i alt 15 tegninger satt sammen til et større bilde. En skolebuss er plassert i et skoglandskap, halvt skjult av løvverk og kvister. Arbeidet peker mot forgjengelighet, lengsel og melankoli, og kan ses i lys av Mallings andre arbeider som i stor grad benytter seg av referanser til Black metal-musikkens dyrkelse av det mystiske, rituelle og okkulte.

Avisen Klassekampen engasjerte Malling som rettstegner under 22.juli-rettssaken, hvor han tegnet portretter av den tiltalte Anders Behring Breivik. Disse ble senere inkludert i Høstutstillingen 2012. Portrettene gir en detaljert beskrivelse av den tiltaltes ansikt, de litt lubne hudpartiene, de små arrene på høyre kinn, den høye pannen, det blonde skjegget og den konservative klesstilen. Mallings portretter kan sies å fremstille den tiltalte med et mer menneskelig ansikt enn de mer instrumentelle bildene som ble gitt i media.

Sverre Malling har sin utdanning fra Statens Kunstakademi (2000-2004), Statens håndverks- og kunstindustriskole (1997-2000) og Einar Granums Kunstfagskole (1996-1997). Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, Drammens museum, Statoils kunstsamling og Nordnorsk Kunstmuseum.

  • 2006: Transporter ’67
  • 2006: Forest, Black Hole
  • 2009: Schoolbus
  • 2011: Souvenir

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.