Sverre Malling

Faktaboks

Sverre Malling
Født
4. september 1977, Oslo
Kunstboka Sverre Malling -Louis Moe ble utgitt på No Comprendo Press i 2013
Kunstboka Sverre Malling - Louis Moe inneholder en rekke bilder av tegnekunstnerne Sverre Malling (f.1977) og Louis Moe (1857-1945). Boka ble utgitt på No Comprendo Press i 2013.

Artikkelstart

Sverre Malling er en norsk billedkunstner. Malling er særlig kjent for sine detaljerte og stiliserte kulltegninger med vekt på tradisjonelle håndverksmessige tegnekvaliteter og en personlig ladet subjektivitet.

Mallings arbeider inneholder et bredt spekter av kunsthistoriske og popkulturelle referanser, ofte i kombinasjon med det gotiske, det symboltunge og morbide (for eksempel ved bruk av hodeskalle, hul trestamme, forlatte kjøretøy i skogkledde landskap, dyrekadavre). Han interesserer seg også for nærstudier av vekster, planter og insekter. Malling representerer en tendens innen nyere norsk kunsthistorie som vektlegger den figurative og fortellende tegningen.

Det forgjengelige, mystiske og okkulte

Verket Schoolbus (2009) består av i alt 15 tegninger satt sammen til et større bilde. En skolebuss er plassert i et skoglandskap, halvt skjult av løvverk og kvister. Arbeidet peker mot forgjengelighet, lengsel og melankoli, og kan ses i lys av Mallings andre arbeider som i stor grad benytter seg av referanser til Black metal-musikkens dyrkelse av det mystiske, rituelle og okkulte.

Rettstegner under 22. juli-rettssaken

Avisen Klassekampen engasjerte Malling som rettstegner under 22. juli-rettssaken, hvor han tegnet portretter av den tiltalte Anders Behring Breivik. Disse ble senere inkludert i Høstutstillingen 2012. Portrettene gir en detaljert beskrivelse av den tiltaltes ansikt, de litt lubne hudpartiene, de små arrene på høyre kinn, den høye pannen, det blonde skjegget og den konservative klesstilen. Mallings portretter kan sies å fremstille den tiltalte med et mer menneskelig ansikt enn de mer instrumentelle bildene som ble gitt i media.

Utdanning og representasjon

Sverre Malling har sin utdanning fra Statens Kunstakademi (2000-2004), Statens håndverks- og kunstindustriskole (1997-2000) og Einar Granums Kunstfagskole (1996-1997). Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, Drammens museum, Statoils kunstsamling og Nordnorsk Kunstmuseum.

Verk i utvalg

  • 2006: Transporter ’67
  • 2006: Forest, Black Hole
  • 2009: Schoolbus
  • 2011: Souvenir

Utstillinger i utvalg

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg