postkonseptualisme

Artikkelstart

Postkonseptualisme eller neo-konseptualisme er både en kunstretning og en teori om kunst som har utspring i 1960- og 1970-årenes konseptkunst. Begrepet «postkonseptualisme» (post-conceptual art) ble introdusert av den amerikanske kunstneren John Baldessari da han var tilknyttet California Institute of the Arts i 1970-årene.

Den opprinnelige konseptkunsten innebar en kunstpraksis der ideen bak et kunstverk eller en kunstnerisk handling ansees som viktigere for verkets innhold enn dets materielle eller estetiske utførelse. Postkonseptualismen bygger på den samme oppfatningen, men opererer med videre og mer fleksible rammer for hva som kan være gyldig som kunstnerisk materiale eller prosess. Typisk for postkonseptuell kunst er at den tar opp i seg ulike former for kritisk og analytisk tankegods, enten kritikken er politisk og/eller institusjonskritisk, eller mer spesifikt retter seg mot ulike bildekulturer.

I amerikansk kunst ble begrepet brukt for å beskrive ulike kunstneriske bevegelser og grupperinger fra 1970- og 1980-årene, som neo-geometrisk konseptualisme (blant andre Jeff Koons, Ross Bleckner, Peter Halley og Haim Steinbach) og de postmoderne fotografene og appropriasjonskunstnerne som skulle bli kjent som The Pictures Generation (Cindy Sherman, Richard Prince, Louise Lawler, Sherrie Levine med flere). Også 1990-årenes såkalte YBA-kunstnere (Young British Artists) i Storbritannia som Damien Hirst, Tracey Emin, Liam Gillick og Douglas Gordon har blitt assosiert med postkonseptualisme-begrepet.

I nyere tid er det vanlig å hevde at det man kaller samtidskunst som sådan er postkonseptuell nærmest per definisjon. I den forstand er postkonseptualisme ikke lenger en avgrenset kunstretning, men heller et premiss for all kunstproduksjon som faller inn under betegnelsen samtidskunst. Oppfatningen at et kunstverk består av en idé eller tanke mer enn det er en teknisk eller estetisk øvelse, og at definisjonen av kunst ikke lenger er knyttet til bestemte uttrykk eller tradisjonelle medier, er vesentlige kjennetegn ved samtidskunsten og en arv fra den konseptuelle kunsten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alberro, Alexander og Sabeth Buchmann (red.): Art After Conceptual Art, The MIT Press/Generali Foundation, 2006
  • Osborne, Peter: Contemporary art is post-conceptual art, Fondazione Antonio Ratti, 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg