Børre Sæthre

Faktaboks

Børre Sæthre
Født
1967, Oslo
Foto fra «KYSS FROSKEN! FORVANDLINGENS KUNST» på Tullinløkka i Oslo i 2005. Her en del av et kunstverk av Børre Sæthre kalt «Beauty's summer dead».
Børre Sæthre med sin utstilling «My private Sky» på Astrup Fearnley Museet i 2001. Her med en utstoppet villhest fra Island - enhjørning.

Artikkelstart

Børre Sæthre er en norsk billedkunstner kjent for sine installasjoner og iscenesatte interiører. Arbeidene hans kjennetegnes ofte av referanser til filmhistorien og science-fiction-sjangeren spesielt. Installasjonene gir ofte assosiasjoner til det luksuriøse og dekadente med materialer som speil, cellofan og designmøbler. Sæthre bruker også ofte utstoppede dyr i sine installasjoner.

Han er utdannet ved Statens kunstakademi (1993-1996) og har hatt studieopphold ved ISCP (International Studio and Curatorial Program) i New York, USA.

I utstillingen FellessentralenKunstnernes Hus i 1998 presenterte Børre Sæthre arbeidet LUSTLUX worldwide/masturbating with the Gods. Arbeidet bestod av et utstoppet rådyr i klassisk Bambi-positur oppå et podium plassert inn i et interiør dekket av tepper, hvite stoler, speil og teakmøbler. Sæthres installasjoner fremstår ofte inviterende, elegante og ubehagelig på samme tid. De setter i gang tanker og refleksjon hos dem som trer inn i hans verden.

Sæthre er opptatt av presisjon og en nøye iscenesettelse av detaljer. Historiene som fortelles vokser ofte frem sakte men sikkert via uventede møter mellom ulike og høyst motstridende elementer. Arbeidene hans viser ofte tydelige referanser til filmhistorien og filmskapere som David Lynch, Andrej Tarkovskij og Alfred Hitchcock. Referansen til sistnevnte vises tydelig i festspillutstillingen From Someone Who Nearly Died But Survived som ble vist på Bergen Kunsthall i 2007. Sæthre anvender her blant annet utstoppede døde ravner som en inngang til historiefortellingen. Ravner symboliserer ofte døden og et åtseldyr, samtidig som de er vakre å se på. De har dermed en tosidighet ved seg som Sæthres installasjoner ofte besitter. Den romlige regien er stram med myke vegg-til-vegg tepper, hvite gardiner, glassdører som åpner seg automatisk og designmøbler. Alt lydsatt med en truende bakgrunnslyd. Utstillingen inneholdt også en bevinget pegasus svevende i enden av et rom. Hesten er omgitt av tåke og lyssatt i et intenst hvitt lys. Installasjonen knytter an til populærkultur, mytologi og kunsthistorie på samme tid.

Børre Sæthre ble nominert til Lorck Schive Kunstpris i 2019.

Utvalgte arbeider

 • Ghost Arcade (2019)
 • Pegasus (2007)
 • Untitled 6.0 (selected memories: fragments, sketches and ideas from the LUSTLUX-years) installasjon 2003
 • LUSTLUX worldwide/masturbating with the Gods, 1998
 • The beautiful ones hurt you every time, 1997

Utvalgte utstillinger

 • Lorch Schive kunstpris, Trondheim Kunstmuseum, Trondheim 2019.
 • From someone who nearly died but survived, Festspillutstiller, Bergen Kunsthall, 2007
 • I’ve been guilty of hanging around, Participant Inc, New York, USA, 2006
 • Powered by zero (The end of the BAMBI cycle), Galerie Loevenbruck, Paris, 2005
 • Autonomic High (the things I can’t control, no matter how I try), FRAC Basse Normandie, Caen, 2005
 • Henie Onstad Kunstsenter, 2004
 • My private sky, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Oslo, 2001
 • A million dreams, a million scars, Galleri Wang, 1999
 • Fellessentralen, Kunstnernes hus, 1998

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg