Uten tittel. © . Vernet verk

Odd Tandberg

Faktaboks

Odd Tandberg
Født
16. april 1924, Oslo
Død
13. februar 2017, Ås i Akershus
Odd Tandberg, Komposisjon, 1957. Olje på lerret, 95 x 89,5 cm.
/© Odd Tandberg/BONO.
Kunstner Odd Tandberg ved en av sine verk, 20.10.1975
Av /VG.

Artikkelstart

Odd Tandberg var en norsk maler, billedhugger og grafiker. Han hørte til forkjemperne for abstrakt kunst i Norge etter andre verdenskrig.

Monumental dekorasjon

Tandbergs monumentaldekorasjoner ble utført i nært samarbeid med bygningenes arkitekter. Best kjent er utsmykningen i naturbetong på Regjeringsbygningen i Oslo (1956–1958), og de dekorative steinmosaikkene i parkmurene ved Norsk Hydros anlegg i Oslo (omkring 1960–1961).

Odd Tandberg bidro også med dekorasjoner til en rekke norske bedrifters representasjons- og fellesrom. Et eksempel er hans store utsmykking i trappeløpet i Østfløyen til NIBIOs kontor på Ås, som stod ferdig i 1958. I forbindelse med totalrenoveringen i 2004, tegnet av arkitektkontoret Kristin Jarmund Arkitekter AS og kunstinstallasjonene ved KORO, ble også Tandbergs veggmaleri oppgradert.

Kinetikk

Odd Tandbergs arbeid med eksperimentelle og nyskapende kunst omfattet også kinetiske komposisjoner. Han jobbet med flere former for kinetikk. Skulpturer fra 1960-tallet er basert på elektronikk som setter skulpturen i bevegelse. På 1970-tallet utforsket han optiske bevegelser gjennom bruk av polarisert lys.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg