Mathias Stoltenberg

Faktaboks

Mathias Stoltenberg
Født
21. juli 1799, Tønsberg, Vestfold
Død
2. november 1871, Vang (nå Hamar), Hedmark, begr. på Vang kirkegård
Mathias Stoltenberg representerer biedermeierstilen. Han er, med sin maleriske kolorisme og store innlevelse i modellenes psyke, den betydeligste norske portrettmaler.
Av .

Artikkelstart

Mathias Stoltenberg, født i Tønsberg, norsk maler; sønn av Carl P. Stoltenberg. Han ble døv allerede som barn, og ble sendt i snekkerlære til København ca. 1816 hvor han ble svenn i 1820. Her lærte han portrettmaling hos Christian A. Lorentzen, likesom han tok sterke inntrykk av Christian A. Jensens portrettstil.

I 1826 vendte han hjem og levde siden som omreisende portrettmaler og snekker. Han nådde i disse årene over hele landet helt opp til Troms. Hans skildring av tidens embetsmenn og borgere er preget av elskverdig følsomhet. Barn og unge kvinner gjengir han med ynde og sjarm, mens han særlig i sine bilder av gamle menn, som prost Vincent St. Bull (1829), sorenskriver Møinichen (1831) og tollkasserer Døderlein (1852), kan gi inntrengende psykologiske tolkninger.

Koloristisk når han i sine beste arbeider, som portrettet av fru Delphin (1844), en skjønnhet, blondhet og renhet i fargen som er et særsyn i tidens norske kunst.

Han var også en fin landskapsmaler. De siste 25 år av sitt liv bodde han i Vang, Hedmark, døde fattig og glemt og ble først gjenoppdaget på Jubileumsutstillingen 1914.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier 15 portretter, tre landskaper og Fra et møte i den gamle Stortingssalen i Christiania Kathedralskole (1830–40). Også galleriene i Bergen og Drammen eier landskaper av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grevenor, Henrik: Matthias Stoltenberg : en kunstner mellem to tidsaldre, 1935, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg