Faktaboks

Marianne Bratteli
Født
1951, Oslo
Marianne Bratteli, maleri
Krigsbarn av Marianne Bratteli fra 1999. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Marianne Bratteli er en norsk billedkunstner. Hun er i hovedsak maler, men har også arbeidet med video, kollasj og tresnitt. Brattelis kunst er karakterisert av personlige motiver, gjerne med utgangspunkt i barndomsminner, malt i heftige, uttrykksfulle penselstrøk. Bildene kan være både melankolske og burleske, men er også preget av fargeglede, humor og vitalitet.

Bratteli er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1974–1978 og Statens kunstakademi 1978–1982. Blant hennes viktigste separatutstillinger er Kunstnernes Hus i 1999, Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal i 2005, Bergens Kunstforening i 2006 og Kunstbanken på Hamar i 2009, i tillegg til en rekke utstillinger på Kunstnerforbundet og Galleri Dobloug i Oslo. I 2023 presenterte Munchmuseet Brattelis kunst i bredt format, i utstillingen Marianne Bratteli – Hjertebank.

Sentrale kollektivutstillinger er Uteksti på Galleri Wang i Oslo i 1984, Fellessentralen på Kunstnernes Hus i 1998 og Bendik Riis Band Galleri F 15Jeløy i 2009. Hun er innkjøpt til en rekke offentlige og private samlinger, blant andre Nasjonalmuseet, Stortingets kunstsamling, Nordnorsk Kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Utenriksdepartementet, Bergen Billedgalleri og Kulturrådet.

Bratteli er yngste datter av tidligere statsminister Trygve Bratteli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg