Øystein Magnusson
Denne bysten i marmor som trolig skal forestille kong Øystein, Munkelivs grunnlegger, ble funnet under utgravinger i 1860. Det befinner seg i dag på Bergen museum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Munkeliv var et klosterNordnes i Bergen i middelalderen. Munkeliv var et av Norges rikeste klostre. I 1536, i forbindelse med reformasjonen, ble Munkeliv brent og ødelagt. Det finnes ingen synlige rester av klosteret i dag.

Faktaboks

Også kjent som
norrønt Munkalíf

Historie

Klosteret ble opprettet før 1110 av kong Øystein Magnusson. Det tilhørte Benediktinerordenen og var viet til erkeengelen Mikael.

Utplyndringer og pest på midten av 1300-tallet brakte klosteret i forfall. I 1420-årene ble det overtatt av Birgittinerordenen og ble dermed et kombinert munke- og nonnekloster. Munkeliv ble brent av tyskerne i 1455. Birgittinerne fant i noen år tilflukt i Hovedøyas cistercienserkloster, mens cistercienserne tok Munkeliv i besittelse og bygde det opp igjen. Birgittinerne kom tilbake til Munkeliv i 1478. Klosteret ble sekularisert i 1531 og brent i 1536 av Tord Roed, som også lot de gjenstående murene bryte ned.

Utgravninger

Grunnmurene blant annet til krypten under koret ble gravd ut i 1860 og igjen dekket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg