Bronseskulptur («Tenkeren»)

Bronse har stor styrke, seighet og kjemisk motstandsevne. Det har også relativt lavt smeltepunkt, og har derfor blitt mye brukt til blant annet mynter, skulpturer og forskjellig verktøy. Mange forskjellige sammensetninger har vært benyttet.

Av /National Gallery Of Art, Washington Dc.
Roy Benson Bb-trompet
Messing er en legering av kobber og sink. Legeringen er både sterkt og formbar, og brukes derfor blant annet til musikkinstrumenter.

Bronse, betegnet opprinnelig en legering av kobber og tinn, men er etter hvert gått over til å bli fellesbetegnelse for en rekke legeringer med kobber som hovedbestanddel. Bronse som inneholder andre metaller enn kobber og tinn, kalles gjerne spesialbronse.

Faktaboks

Uttale
brˈonse
Etymologi
ordet skal være kommet gjennom italiensk fra senlatin aes brundusinum, ‘kobber fra Brundusium’ (nåværende Brindisi)

Ved fremstilling av bronse smeltes først kobberet, og deretter tilsettes tinnet eller de andre metallene. Smeltepunktet for en bronse avhenger av sammensetningen, men ligger som regel mellom 800 oC og 1000 oC.

Typer

Hardheten hos tinnbronse øker med tinninnholdet. Bronse med høyt tinninnhold er meget godt egnet til støping. Medaljebronse (myntbronse) inneholder 2–8 % tinn og ofte cirka 1 % sink. Den er rødbrun av farge, er lett å prege og er hardere enn rent kobber. Kanonmetall inneholder 8–11 % tinn, har stor styrke og seighet og også god kjemisk motstandsevne. Liksom den såkalte uchatiusbronse (stålbronse), som har en lignende sammensetning, ble det tidligere brukt til kanoner. Statuebronse er en serie legeringer benyttet til støping av statuer, ornamenter osv. Mange forskjellige sammensetninger har vært benyttet (kobber 80–93 %, tinn 2–10 %, sink opptil 10 % og bly opptil 6 %).

Klokkemetall inneholder som regel 20–22 % tinn og ofte litt sink. Det er gråliggult, er meget hardt og har en vakker klang. Fosforbronse er bronse som er desoksidert ved hjelp av fosfor; den har tallrike anvendelser i maskinindustrien. Rødmetaller (rødgods, maskinbronse) er kobberrike legeringer med tinn, sink og oftest noe bly. De brukes til maskinarmatur, lagerskåler m.m.

Enkelte nikkelholdige bronser med god motstandsevne overfor syrer brukes til for eksempel damp- og syreventiler. Manganbronse er bronse som er desoksidert med mangankobber. Speilbronse (speculum) med cirka to deler kobber og én del tinn, ofte også litt sink, er en hard, sprø, hvit legering, som gir høy glans ved polering; brukes til speil og lysreflektorer.

Aluminiumbronse, berylliumbronse (berylliumkobber) og silisiumbronse inneholder ikke, eller bare små mengder, tinn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg