Astrup Fearnley Museet

Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo, sett fra bysiden.
Museet er tegnet av Renzo Piano.

Artikkelstart

Astrup Fearnley Museet er et privat samtidskunstmuseum i Oslo. Museet åpnet i 1993 i Dronningens gate 4, i et bygg tegnet av LPO arkitekter AS for Hans Rasmus Astrups meglervirksomhet. Etter atten år i Dronningens gate flyttet det inn i to nye museumsbygg på Strandpromenaden 2, ytterst på Tjuvholmen. Det nye museet åpnet for publikum 29. september 2012 og er tegnet av den anerkjente italienske arkitekten Renzo Piano.

Åpningsutstillingen på Tjuvholmen bar tittelen To Be With Art Is All We Ask, noe som skulle oppsummere museets målsetninger og entusiasme for samtidskunsten. Museet er grunnlagt og støttet av stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup.

Samlingene

Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen med Oslo rådhus i bakgrunnen. Begge museumsbyggene er tegnet av Renzo Piano.

Museet viser norsk og internasjonal samtidskunst, og disponerer en av landets mest betydelige kunstsamlinger. I det ene bygget vises kunst fra museets faste samling, mens det i det andre bygget vises skiftende utstillinger. Den omfattende samlingen er i stor grad konsentrert om enkeltkunstnere, og museet har hatt som mål å erverve verker av noen av de mest innflytelsesrike utøverne innen samtidskunsten fra 1960-tallet og framover.

Av hovedverk i samlingen regnes blant annet Anselm Kiefers The High Priestess/Zweistromland (1985-1989), Damien Hirsts Mother and Child (Divided) (1993) og Jeff Koons’ Michael Jackson and Bubbles (1988). Disse kunstverkene er nå permanent tilgjengelig for publikum, mens andre verk fra samlingen vises i skiftende utstillinger. Andre kunstnere representert i samlingen er Cindy Sherman, Richard Prince, Matthew Barney og Francis Bacon.

Astrup Fearnley Museet hadde over en lengre periode sterkt fokus på yngre amerikanske kunstnere, blant dem kan nevnes Paul Chan, Frank Benson, Nate Lowman og Dan Colen. Eksempler på representerte, viktige kunstnere fra andre steder enn de tradisjonelle tyngdepunktene USA og Europa er Huang Yong Ping (Kina), Shilpa Gupta (India) og Thiago Martins de Melo (Brasil).

Bokpublisering og skulpturpark

I Tjuvholmen skulpturpark står granittskulpturen Eyes (1997)
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Museet har profilert seg i arbeidet med egen bokpublisering og et bredt formidlingsprogram, og samarbeider utstrakt med andre ledende museer og eksterne kuratorer, kritikere og forskere i inn- og utland.

En av museets uttalte intensjoner er å se den internasjonale samtidskunsten opp mot den norske og nordiske. Blant nordiske utstillere finnes eksempelvis Bjarne Melgaard, Gardar Eide Einarsson, Knut Åsdam, Ann Lislegaard og Elmgreen & Dragset.

Også skulpturparken på utsiden av museet er tegnet av museets arkitekt Piano, og utviklet i samråd med direktør Poul Erik Tøjner ved Louisiana kunstmuseum i Humlebæk, som er særlig kjent for sitt harmoniske samspill mellom kunstverk og landskap. Parken på Tjuvholmen omfatter syv kunstverk av blant andre Louise Bourgeois, Anish Kapoor, Ellsworth Kelly og kunstnerduoen Peter Fischli & David Weiss. De fleste av disse skulpturene er utlånt fra Selvaag Gruppen, som sammen med Aspelin Ramm Gruppen eier Tjuvholmen KS.

Direktør fra september 2001 er Gunnar Kvaran.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg