Faktaboks

Elise Storsveen
Født
14. april 1969, Oslo
Elise Storsveen
Elise Storsveen
Av /Henie Onstad Kunstsenter.

Elise Storsveen er en norsk collage- og tekstilkunster. Hun jobber i hovedsak med billedvev og applikasjonssømmonumentale tekstiler. Verkene til Storsveen omhandle temaer som menneskekroppen, relasjoner, historie og funksjoner i samfunnet. Hun anvender ofte gjenbrukstekstiler i arbeidene sine.

Ved siden av mange utsmykkinger og utstillinger ved sentrale kunstinstitusjoner i Norge, har Storsveen også markert seg som kurator. Den retrospektive gruppeutstillingen Hold stenhårdt fast på greia di på Kunsthall Oslo i 2013, viste mange fellesnevnere mellom feminismen på 1970–90-tallet og norsk kunstnerpraksis i samme periode, som ikke var belyst tidligere.

Kunstnerskap

Elise Storsveen har et variert kunstnerskap. Tidlig i karrieren laget hun malerier med enkle narrativ og symbolikk. De kunne inneholde menneskeskikkelser, dyrefigurer og vegetasjon. Mens i en utstilling på Kunstnerforbundet i 2013, viser Storsveen en helt annen type serie malerier. Disse er strengere komponert, med henvisning til geometrisk abstraksjon. Denne formbevisstheten har hun senere tatt med seg i de håndsydde tekstilarbeidene som hun har rendyrket.

Det som kjennetegner Elise Storsveens nyere praksis er en forsterket interesse for form, konstruksjon og manuelt arbeid. Det er gjerne mennesket sett i forhold til det menneskeskapte eller andre funksjoner i samfunnet som undersøkes. Verket Strukturer (2019) er et sort, monumentalt veggarbeid utført i applikasjon. Det måler ni meter. På tekstilet er det sydd figurer og ulike geometriske former for hånd. Skikkelsene synes å utføre ulike typer håndverk. Tekstilet har ulik tekstur og gjennomskinnelighet. Dette verket ble første gang vist på Akershus kunstsenter og er innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Strukturer, 2019, detalj
Strukturer, 2019, detalj
Av /Nordenfjeldske kunstindustrimuseum/Foto: Istvan Virag.

Samarbeid og politisk bevissthet

Et annet trekk ved måten Storsveen arbeider på er ulike samarbeid eller kuratering. Sammen med Eline Mugaas har Storsveen utgitt fanzinen ALBUM# siden 2008. Den består av funnede bilder som er satt sammen på nye måter, og er utgitt med jevne mellomrom. Mens med Hold stenhårdt fast på greia di gjennomførte de en omfattende retrospektiv med 19 kunstnere og 80 verk i samarbeid med Kunsthall Oslo. Denne gruppeutstillingen har senere også vært vist på Kunsthall Stavanger.

Ved å vie oppmerksomhet til en generasjon oversette kunstnerskap, som ellers ville ha blitt utelatt fra kunsthistorien sørget Hold stenhårdt fast på greia di for en feministisk nylesning av norsk kunsthistorie. Sammen med Eline Mugaas mottok Elise Storsveen Ulrik Hendriksens Ærespris i 2017 for det omfattende arbeidet med utstilingen.

Eline Storsveen har også samarbeidet med faren og kunstneren Jon Gundersen. De gjennomførte utstillingen TELLUS TELL US på Kunstnernes Hus sammen. Herfra ble det detaljrike verket Lesesalen 2014 som var signert dem begge innkjøpt av Nasjonalmuseet.

Utdanning

 • 1988–92 Statens Håndverks- og kunstindustriskole, Oslo
 • 1992–96 Statens Kunstakademi, Oslo

Utstillinger i utvalg

 • 2020 Samlingen, kuratert av Elise Storsveen, Henie Onstad Kunstsenter
 • 2019 BYGGE, Akershus kunstsenter, Lillestrøm
 • 2019 Abstraksjon og innlevelse, SOFT Galleri
 • 2014 TELLUS TELL US, med Jon Gundersen, Kunstnernes Hus, Oslo
 • 2013 Posisjonering, Kunstnerforbundet
 • 2013 Hold Stenhårdt fast på greia di, kuratert av E. Storsveen, E. Mugaas i samarbeid med Kunsthall Oslo, Kunsthall Oslo

Utmerkelser

 • 2019 Innkjøpt av Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk
 • 2017 Ulrik Hendriksens Ærepris
 • 2014 Innkjøpt av Nasjonalmuseet
 • 2011 Statens Garantiintekt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Elise Storsveen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg