modernisme

Modernisme, betegnelse på den bølge av avantgarde-stilarter i kunst, arkitekturlitteratur og musikk som har preget vestlig kultur fra tidlig på 1900-tallet og fremover. 

Begrepet modernisme går i kunsthistorien tilbake til renessansen, Arte Moderna, og henspiller da på samtidens kunst og kunstoppfatning. Begrepet har gjennom århundrene vært knyttet til avanserte kunstretninger. Modernisme kan i historisk sammenheng understreke en epokes gjennomgripende og forandrende holdning, for eksempel Modern Style og Modern Movement. Det første henspiller på gjennombruddet innen brukskunst og stilutvikling omkring 1900 og belyser den allmenne oppfatning om periodens engelske bakgrunn.

Den andre betegnelsen refererer til den moderne arkitekturs gjennombrudd fra ca. 1900 frem til den annen verdenskrig. Betegnelsen modernisme har vært benyttet om 1900-tallets abstrakte kunst, som ikke direkte gjengir den ytre virkelighet. I Norge har betegnelsen vært knyttet til en gruppe opposisjonelle kunstnere som i 1930-årene brukte radikale, ukonvensjonelle virkemidler inspirert av tysk ekspresjonisme, de såkalte 30-års modernistene. Begrepet modernisme fikk ny aktualitet i 1980-årene i forbindelse med debatten om post-modernismen i arkitektur og kunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. februar 2017 skrev gart aanstat

Men hva er modernismen?

12. mars 2017 skrev Eva Furseth

Hei,
Nå er jeg ikke helt sikker på hva du mener- Men dersom du tenker på kunsten i modernismen, var dette en strømning fra og med slutten av 1800-tallet i vestlig kultur. Tidligere tradisjoner forkastes til fordel for den selvstendige kunstneren og verket får verdi i seg selv - uten å nødvendigvis ligne den ytre verden. Et typisk kjennetegn er den abstrakte kunsten.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.