modernisme

Modernisme, betegnelse på den bølge av avantgarde-stilarter i kunst, arkitekturlitteratur og musikk som har preget vestlig kultur fra tidlig på 1900-tallet og fremover. 

Begrepet modernisme går i kunsthistorien tilbake til renessansen, Arte Moderna, og henspiller da på samtidens kunst og kunstoppfatning. Begrepet har gjennom århundrene vært knyttet til avanserte kunstretninger. Modernisme kan i historisk sammenheng understreke en epokes gjennomgripende og forandrende holdning, for eksempel Modern Style og Modern Movement. Det første henspiller på gjennombruddet innen brukskunst og stilutvikling omkring 1900 og belyser den allmenne oppfatning om periodens engelske bakgrunn.

Den andre betegnelsen refererer til den moderne arkitekturs gjennombrudd fra ca. 1900 frem til den annen verdenskrig. Betegnelsen modernisme har vært benyttet om 1900-tallets abstrakte kunst, som ikke direkte gjengir den ytre virkelighet. I Norge har betegnelsen vært knyttet til en gruppe opposisjonelle kunstnere som i 1930-årene brukte radikale, ukonvensjonelle virkemidler inspirert av tysk ekspresjonisme, de såkalte 30-års modernistene. Begrepet modernisme fikk ny aktualitet i 1980-årene i forbindelse med debatten om post-modernismen i arkitektur og kunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.