Danmark har begrensede ressurser fra naturens side. De består hovedsakelig av landbruksjord, og fraværet av mineraler har ikke gitt grunnlag for storindustri som vi finner i Norge. Det moderne Danmark må derfor basere seg på intensivt landbruk og kvalitetsbetonet foredling av importerte råvarer. I forhold til størrelsen har Danmark en omfattende utenrikshandel.
Etter siste istid livnærte de første danskene seg av jakt, fiske og sanking av bær og planter. Etter hvert skjedde en gradvis overgang til landbruk, som i flere tusen år var hovednæringen. Selv på midten av 1800-tallet var mer enn halvparten av befolkningen ansatt i landbruket, og det var først da det ble skapt en vesentlig overproduksjon at man kunne ernære en større bybefolkning eller eksportere. Et mindretall levde av håndverk, men etter hvert kom handelsfolk og sjøfarende til. Ved utviklingen av staten oppsto også administrative funksjoner.
På slutten av 1700-tallet bodde om lag en femtedel av befolkningen i byene. De fleste var håndverkere, men i København var en fjerdedel av befolkningen tilknyttet hæren og flåten. De fleste håndverksbedrifter var små, men i enkelte provinsbyer var noen konfeksjonsfabrikker opprettet med statsstøtte. Som følge av den økonomiske krisen i årene etter 1814 falt støtten bort, og næringslivet stagnerte.
Kornproduksjonen økte på slutten av 1700-tallet, og overskuddet kunne eksporteres til England med god fortjeneste da markedet der ble åpnet. Landbruket kunne i større grad bevege seg bort fra selvforsyning. En rekke produkter skulle kjøpes, hvilket igjen ga grunnlag for et bredere næringsliv og større vekst i bybefolkningen. Fordelene med stordrift og oppfinnelser som dampmaskinen og andre maskiner la grunnlaget for den industrielle utviklingen. Omstillingen til et industrialisert og urbant samfunn førte til at mange flyttet til byene og fikk ansettelse i nye virksomheter.
På 1850- og 1860-tallet ble jernbanen og telegrafen utbygget, skipstrafikken mellom landsdelene ble forbedret og de første forretningsbankene ble etablert. Utviklingen skjøt ny fart på grunn av tiltakene innen infrastruktur. Fremgangen fortsatte fram til første verdenskrig i 1914.
Tiden etter krigen var preget av kriser og ujevn utvikling, men på begynnelsen av 1930-tallet ble det gjennomført en omfattende beskyttelse mot utenlandsk konkurranse. Industriproduksjonen vokste og trakk til seg arbeidskraft fra et kriserammet landbruk, og i løpet av 1930-tallet kom håndverk og industri til å sysselsette flere mennesker enn landbruket. Grunnet stor eksport beholdt Danmark høy aktivitet innenfor landbruket utover 1950-tallet sammenlignet med andre vestlige land.
På 1960-tallet skjedde store strukturelle forandringer; bynæringene opplevde høykonjunktur mens landbrukets avsetningsmuligheter ble svekket på grunn av andre lands statsstøtte til egne bønder. Industrien investerte i nye og moderne maskiner, og veksten i yrkeslivet skjedde innen serviceyrkene, først og fremst den offentlige sektor som helse og undervisning. Veksten har fortsatt innenfor offentlig sektor, men også innen privat tjenestevirksomhet som banker og forsikringsselskaper.
Dansk industri omsatte i 2021 for 925 milliarder DKK. De viktigste områdene er føde-, drikke- og tobakksvareindustrien, som omsatte for 165 milliarder, maskinindustrien, som omsatte for 129 milliarder, og kjemisk industri og oljeraffinerier, som omsatte for 74 milliarder. Dansk fiske omsatte i 2021 for 2,8 milliarder DKK (462 000 tonn fisk). Mesteparten av fisket foregår i Nordjylland.
Ved årsskiftet 2016–2017 fantes det fem ganger så mange personbiler som i 1961–1962. Antallet biler hadde økt fra 470 000 til 2 466 000 og personbilen er i gjennomsnitt 8,9 år gammel. Gjennomsnittlig levetid er 15,7 år. Det samlede antall motorkjøretøy er 3 119 000; av dette utgjør elbiler, gass- eller hybridbiler 8833 kjøretøy.
Det samlede antall lønnsmottakere var på 2 795 700 personer i 2019. I dag er offentlig sektor den største innen næringslivet. Danmark har tatt steget fra landbrukssamfunn via industrisamfunn til servicesamfunn, men landet er likevel et landbruksland. Til tross for landbrukets avtagende betydning for dansk økonomi, er fortsatt 62 prosent av arealet dyrket mark (2017), hvorav korn utgjør 54 prosent, fôr 28 prosent og raps sju prosent. Til sammenligning er om lag sju prosent av Sveriges og under tre prosent av Norges areal dyrket mark.
Turismen hadde 135 700 arbeidsplasser i 2016 og omsatte for 108 milliarder kroner. Danmark står for 45 prosent av det samlede antall utenlandske turistovernattinger i Norden, og som nordmenn utgjør 17 prosent av. De største gruppene turister utgjøres av nederlendere, tyskere, svensker og irer som bor i sommerhus eller på hotell, og utgjorde omlag 21 millioner overnattinger i 2021.
De ti største turistkommunene er:
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.