Performance

Performance. Svein Ove Kirkhorns tekstilperformance fra 1989.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk
matthew Barney

Matthew Barney. Cremaster 3: The Five Points of Fellowship (detalj), 2002.

Av /KF-arkiv ※.
Yoko Ono
Yoko Onos Cut Piece (1964), der publikum klipper klærne av kunstneren, er umulig å realisere uten betrakterens medvirkning. Publikum betaler for å klippe av henne plagg, og pengene går til veldedige formal. Foto fra Paris i 2005.
Av /Scanpix.

Performance er en form for scenisk forestilling hvor elementer fra billedkunst, teater, dans og musikk smelter sammen til et uttrykk som verken gjør krav på å være det ene eller det andre.

Faktaboks

Uttale
pəfˈå:məns
Etymologi
engelsk ‘forestilling’

Med historisk bakgrunn i mellomkrigstidens avantgardebevegelser vokste det i årene etter andre verdenskrig, særlig i USA, frem en ny interesse for tverrkunstneriske uttrykk. Performance-opptredener er gjerne tilsynelatende upretensiøse forestillinger, gjerne med én aktør som benytter seg av ulike virkemidler. Viktige elementer er kroppen, kroppens bevegelser i rommet, dans og musikalske/lydlige virkemidler. Etter hvert har det skjedd en differensiering av retningen: På den ene side performance art, som innebærer kunstneriske uttrykk preget av det som skjer her og nå (real time), hvor man igjen kan skille mellom live art, body art og autobiographical performance. På den annen side visual performance, hvor elementer fra happening og performance art brukes til å skape visuelle handlinger preget av fiksjon. Denne retningen har kommet til å prege utviklingen innen visse former for prosjektteater og dans siden 1980-årene.

Tidlig videokunst fra begynnelsen av 1970-årene viser et slektskap med performance. Denne tendensen ble ytterligere forsterket, blant gjennom Matthew Barneys installasjoner. De består av skulpturer brukt som rekvisitter, som så er videofilmet. Filmene vises som en del av installasjonen. De merkelige skulpturene får sin betydning først gjennom den bruken kunstneren har gjort av dem under selve performancen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg