optisk

Artikkelstart

Optisk beskriver noe som har med synet å gjøre. Et optisk bedrag er et synsbedrag. Optisk kommunikasjon er overføring av tale, data eller video ved hjelp av synlige lyssignaler. En optisk dobbeltstjerne er et stjernepar som ligger i samme synslinje sett fra Jorden.

Faktaboks

Uttale
ˈoptisk
Etymologi
fra latin opticus eller gresk optikos 'som gjelder synet', avledet av opsis 'syn'

Optisk er også noe som har med optikk å gjøre, eller som bruker optikk. Et optisk instrument er et redskap som bruker optikk. Speil, linse, teleskop og mikroskop er eksempler på optiske instrumenter. En optisk leser er et instrument som leser bilder og skrift fra papir og inn i en datamaskin. Se skanner, optisk akse, optisk brenning og optisk flate.

Noe som er basert på lysets egenskaper eller laserlys er også optisk. For eksempel er optisk fiber en trådlignende lysleder av glass eller plast. Et optisk lager er en datalagringsenhet hvor data skrives og leses ved hjelp av laserlys på en roterende plate. En optisk detektor er et instrument som reagerer og og genererer et signal når det blir truffet av lys.

Innen kjemi er optisk noe som har å gjøre med lysforhold og lysegenskaper hos en forbindelse. Optisk hvitemiddel er en kjemisk forbindelse som er tilsatt tøyvaskemidler for at plaggene som er vasket skal se hvitere ut. Se optisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg