Faktaboks

Ida Ekblad
Født
1980, Oslo
Ida Ekblad, Cloud 9, 2010
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Ida Ekblad er en norsk kunstner som arbeider innen en rekke sjangre, slik som street art, poesi, foto, graffiti, musikk, maleri og skulptur, i tillegg til kombinasjonsteknikker. Hennes arbeider vitner om en direkte og uhøytidelig omgang med materialene, og tar for seg temaer fra populærkultur til kunsthistorie.

Karriere

Ekblad gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo i 2007. Hun har også studert ved Central St. Martins College of Art i London, samt Mountain School of Arts i Los Angeles. Siden 2006 har hun gjort seg bemerket i både Europa og USA gjennom en omfattende utstillingsaktivitet. Som den eneste norske kunstneren deltok Ekblad i 2011 i den 54. Veneziabiennalen. Her var hun representert i utstillingen «ILLUMinazione» med installasjonen A Caged Law of the bird the hand the land, og med Para-paviljong laget i samarbeid med kunstneren Oscar Tuazon fra USA. Hun var også en av drivkreftene bak kunstprosjektet og kuratorfellesskapet Willy Wonka Inc. som startet i 2005.

Prosessorientert kunst

Ekblad arbeider prosessorientert, og virkemidlene beskrives gjerne som spontane og uredde. Installasjoner, skulpturer og arbeider som ligger nær collage og assemblageteknikkene lager Ekblad av skrap og ting hun finner langs veien og på byggeplasser i nærheten av stedene hun jobber. Referanser til avantgardekunsten på 1900-tallet er framtredende i Ekblads arbeider og denne metoden, som hun kaller «drifts», kan spores tilbake til Guy Debord og de såkalte situasjonistene, på 1960-tallet. De sto bak en rekke «urbane vandringer» for å utforske byens innvirkning på individenes følelsesliv.

Maleriene har et ekspessivt formspråk og koloritt som har mye til felles med produksjonen til Cobra-gruppens medlemmer. Markante er også tendenser som kan relateres til undersøkelser av «primitive», primære og opprinnelige skaperkrefter blant kunstnere på 1900-tallet. Gjennom dette føyer hun seg inn blant en yngre generasjon kunstnere og kuratorer som viser en fornyet interesse for modernismens uttrykk, myter og problemstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Offentlige samlinger (i utvalg)

  • Nasjonalmuseet for Kunst, Oslo, Norge
  • Astrup Fearnley Museet, Oslo, Norge
  • Preus-museet, Horten, Norge
  • Vestfossen Kunstlaboratorium, Øvre Eiker, Norge

Eksterne lenker

Faktaboks

Ida Ekblad

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg