Passfoto av den cirka 24 år gamle forfatteren Ernest Hemingway, datert 1923. Eksempel på formelt portrett tatt mot nøytral bakgrunn.
/John F. Kennedy Presidential Library and Museum.
Lisens: Public Domain

Else Christie Kielland har malt sitt selvportrett cirka 30 år gammel i 1933.

Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Portrett av danserinnen Erna Schilling, utført med pensel i svart av Ernst Ludwig Kirchner 1914. Uformelt portrett fra Berlin med tidstypisk kort hår og stor hatt.
Staatsgalerie Stuttgart.
Lisens: CC0 1.0 Public Domain
Ekteparet Robert og Frances Andrews, olje på lerret, 69,8x119,4 cm., malt av Thomas Gainsborough 1750. Ekteparet er portrettert med utsikt over eiendommen i Essex. Maleriet er på sett og vis et trippelportrett, det vil si av de to ektefellene og eiendommen, eksempel på conversation piece.
The National Gallery, London.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Portrett er en visuell fremstilling av en bestemt person i form av tegning, maleri, fotografi eller skulptur.

Faktaboks

Uttale
portrˈett
Etymologi

fra fransk portrait, av portraire 'portrettere', 'avbilde'

Også kjent som

portrettbilde, personbilde

En visuell fremstilling som portretterer to eller flere personer, kalles gruppeportrett. Et portrett som en person maler, tegner, fotograferer eller former tredimensjonalt av seg selv, kalles selvportrett.

I utvidet forstand kan portrett også betegne en skildring av en person i et litterært verk, en film eller en dokumentarfilm.

Et intervju i et nyhetsmedium, som i tillegg til en persons offentlige rolle også inkluderer private forhold, kalles portrettintervju.

Kjennetegn

Et portrett kan omfatte hele kroppen eller bare overkroppen. Det vanligste er likevel at portrettet er konsentrert om hodet og ansiktet. Hodets fasong, hår, hud og ansiktstrekk gir informasjon om alder og kjønn. Vanligvis gjengis den portretterte rett forfra. Andre ganger er hodet dreid noe til siden eller fremstilt i profil.

Mange portretter legger i tillegg til ytre fysisk likhet vekt på å få frem det individuelle og særegne ved den portretterte. Øynene og blikket tillegges i mange portretter en helt sentral betydning.

Formelle og uformelle portretter

Et formelt portrettfotografi til bruk i et pass eller førerkort er fotografert med jevn belysning mot en nøytral bakgrunn. I slike portretter er munnen lukket og ansiktet skal ha et nøytralt uttrykk.

I uformelle malte eller fotografiske portretter er ansiktet gjerne preget av situasjonsbestemte følelser. Det omkringliggende rommet plasserer den portretterte i et bestemt sosialt miljø.

Uformelle portrettfotografier som er tatt med mobilkamera, er svært utbredt. Det har også blitt svært vanlig å ta selvportretter med mobilkamera, såkalte «selfier». Portrettfotografier som er utført med kamera på mobil og selvportretter i form av selfier legges ofte ut på sosiale medier.

Familien Enger: Erling Engers barn og hustru, pluss familiefotografier på veggen og selvportrett på bildet som står på et staffeli. Eksempel på gruppeportrett som inkluderer hele familien Enger.
Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Retusjering

Portretter, både malte og fotograferte, svinger mellom idealisering og realistisk skildring. Portrettfotografier av kjente personer, som er tatt av profesjonelle fotografer, er gjerne iscenesatte og anvender som regel flatterende lyssetting. Retusjering og bruk av redigeringsprogrammer, som Photoshop, er svært utbredt. Tilsvarende gjelder for malte portretter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ugelstad, Janike Sverdrup et al. (2004). Portrett i Norge. Oslo: Norsk Folkemuseum
  • West, Shearer (2004). Portraiture. London: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg